Καλαμάτα: Διάλογος για τα προβλήματα της αγοράς του ΣΥΡΙΖΑ με Εμπορικό Σύλλογο και Εστίαση

Καλαμάτα: Διάλογος για τα προβλήματα της αγοράς του ΣΥΡΙΖΑ με Εμπορικό Σύλλογο και Εστίαση

Ουσιαστικό διάλογο για τα προβλήματα της αγοράς, μετά και τα τελευταία μέτρα για την πανδημία, είχαν την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μαζί με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, με εκπροσώπους από το σύνολο των εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων της Μεσσηνίας, καθώς και με το Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας.

Οι Φορείς εστίασαν στη στοχοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα αρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση της Ν.Δ., διότι τους έχει επιρριφθεί το κύριο βάρος και η ευθύνη του ελέγχου ως προς την εφαρμογή των νέων υγειονομικών μέτρων της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του covid-19.  Αυτό έχει ως συνέπεια τη δραματική συρρίκνωση της επισκεψιμότητας των καταστημάτων από τους καταναλωτές και ως επακόλουθο τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφήνοντας απολύτως απροστάτευτη την κοινωνία και εκτεθειμένες την οικονομία και τις επιχειρήσεις, με το νέο άλμα του πληθωρισμού κατά 3,4% τον Οκτώβριο, καθώς και τις αυξήσεις σε καύσιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός, λόγω της εξαίρεσης της υποχρέωσης επίδειξης rapid tests στα σούπερ μάρκετ, τα εξοντωτικά πρόστιμα, το ενεργειακό κόστος, η επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, που αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Κοινή διαπίστωση είναι, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ανεπαρκή και αναποτελεσματικά, αφήνοντας έτσι τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και των επαγγελματιών στο έλεος της κρίσης ακρίβειας.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ στηρίζει τον εμπορικό κόσμο, ενώνει τη φωνή του με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και της εστίασης, που πλήττονται από τις κυβερνητικές επιλογές, τάσσεται υπέρ της οικονομικής στήριξης και των δίκαιων αιτημάτων των φορέων για τη θωράκιση και ενίσχυση της τοπικής αγοράς.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνουν μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος, όπως είναι: η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των εργαζομένων και η κατανάλωση, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανεξαρτήτως επαγγέλματος, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ, η έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης, η επέκταση στο ανώτατο όριο μηνιαίων δόσεων στις 48 από 24 για βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, για όλους τους οφειλέτες, η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93% (στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση), στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητεί την ουσιαστική ελάφρυνση των πληγέντων από την πανδημία, με τη διαγραφή μέρους των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς.