Κάθειρξη 25 ετών στα δύο αδέλφια Ρομά για το αιματοκύλισμα στο Κοπανάκι

Κάθειρξη 25 ετών στα δύο αδέλφια Ρομά για το αιματοκύλισμα στο Κοπανάκι

Βαρύς και παραδειγματικός ήταν ο πέλεκυς που έπεσε από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας για τα δύο αδέλφια Ρομά που τον Οκτώβριο του 2017, αιματοκύλισαν το Κοπανάκι και με πυροβολισμούς τραυμάτισαν 5 άτομα.

Δικαστές και ένορκοι, ομόφωνα τους έκριναν, όπως και πρωτοδίκως, ένοχους για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, οπλοφορία και οπλοχρησία και απέρριψαν τον ισχυρισμό του δικηγόρου τους για μετατροπή της κατηγορίας σε βαριά, μη σκοπούμενη, σωματική βλάβη.

Οι συνολικές ποινές μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με τις πρωτόδικες, ωστόσο μετά τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον Ποινικό Κώδικα, η πραγματική ποινή που τελικά θα εκτίσουν στην φυλακή δεν μειώθηκε ιδιαίτερα. Μάλιστα αυτό επισήμανε και ο δικηγόρος τους κ. Ταουξής προς το δικαστήριο, αλά οι επισημάνσεις του δεν εισακούσθηκαν.

Ποινές
Το δικαστήριο έκρινε τον έναν κατηγορούμενο, τον 33χρονο, που ήταν ο πρώτος που έφτασε στο σημείο με καραμπίνα και πυροβόλησε, ένοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά 5 ανθρώπων με πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και του επέβαλλε συνολική ποινή καθείρξεως 18 ετών. Για την οπλοφορία και την οπλοχρησία του επιβλήθηκε επιπλέον ποινή φυλάκισης 6 μηνών. Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε συνολική ποινή καθείρξεως 32 χρόνων.

Ο 36χρονος αδελφόςκρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά ενός ανθρώπου με πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 7 ετών. Και σε αυτόν για την οπλοφορία και την οπλοχρησία του επιβλήθηκε επιπλέον ποινή φυλάκισης 6 μηνών. Πρωτόδικα, ο συγκεκριμένος είχε καταδικασθεί σε ποινή καθείρξεως 14 ετών.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να αναγνωρίσει οποιοδήποτε ελαφρυντικό στον 33χρονο, ούτε ότι ήταν μεθυσμένος ή βρισκόταν εν βρασμώ ψυχής. Αντίθετα, στον 36χρονο αδελφό του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, καθώς, ενώ βρίσκεται στη φυλακή, φοιτά στο σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Με πυροβολισμούς
Ο 33χρονος εκείνο το απόγευμα βρισκόταν στο καφενείο της περιοχής, ότανδιαπληκτίσθηκε με τον ψήστη του καταστήματος και ο ιδιοκτήτης με έναν σερβιτόρο τον έδιωξαν.

Έφυγε προς στιγμήν, όμως λίγα λεπτά μετά επέστρεψε με μια καραμπίνα. Πυροβόλησε μια φορά και κατευθύνθηκε προς το κατάστημα. Ο ιδιοκτήτης, κλείδωσε το μαγαζί φωνάζοντας στους θαμώνες να φύγουν από την πίσω πόρτα, όμως ο 33χρονος κάρφωσε την καραμπίνα στην τζαμαρία ζητώντας του να ανοίξει.

Όταν ο ιδιοκτήτης συνειδητοποίησε ότι από την κάννη του όπλου τον χώριζε μόνο το τζάμι της πόρτας, έτρεξε και τότε άκουσε πίσω του άλλους δύο πυροβολισμούς.

Άλλοι θαμώνες κατάφεραν να τον αφοπλίσουν, όμως την ίδια στιγμή άκουσαν άλλο αυτοκίνητο να φτάνει με ταχύτητα και είδαν το δεύτερο κατηγορούμενο αδελφό του πρώτου να φτάνει κρατώντας επίσης μια καραμπίνα με την οποία άρχισε να πυροβολεί.

Αφοπλίζοντας και αυτόν, ο πρώτος είχε καταφέρει να μπει στο αυτοκίνητο και στην προσπάθειά του να φύγει παρέσυρε δύο φορές τον ίδιο του τον αδελφό. Όταν κατάλαβε τι έκανε, έβαλε τον αδελφό του αιμόφυρτο στο αυτοκίνητο και έφυγε. Αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν ο σοβαρός τραυματισμός 5 θαμώνων του καταστήματος, με δύο εξ αυτών ακόμα και σήμερα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στις απολογίες τους και οι δύο υποστήριξαν ότι δεν είχαν πρόθεση να σκοτώσουν και πως έχουν μετανιώσει για ό,τι έγινε.

Της Βίκυς Βετουλάκη