Κληρονομιά Γ. Κάππα: Πώληση της πολυκατοικίας στο Σαν Φρανσίσκο με 16,8 εκατ. δολάρια

Κληρονομιά Γ. Κάππα: Πώληση της πολυκατοικίας στο Σαν Φρανσίσκο με 16,8 εκατ. δολάρια

Μπορεί το Νοσοκομείο Καλαμάτας αυτή την περίοδο να «φλέγεται» από τους ασθενείς με κρούσματα κορωνοϊού, όμως κάποια άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα που το αφορούν «προχωρούν». Ένα από αυτά είναι η μεγάλη κληρονομιά του Ελληνοαμερικανού με καταγωγή από τους Κωνσταντίνους Μεσσηνίας, Τζωρτζ Κάππα (Καππόπουλος), καθώς τις προηγούμενες μέρες το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου έλαβε απόφαση με την οποία έδωσε εντολή στο γενικό πρόξενο της Ελλάδος στο Σαν ΦρανσίσκοτωνΗΠΑ, Σωκράτη Σουρβίνο, να εκπροσωπήσει το νοσοκομείο στις διαδικασίες πώλησης του ακινήτου της κληρονομάς, με το συνολικό ποσό των 16,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το νομικό σύμβουλο του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας στην Αμερική, Paul Melbostad, η πώληση του κτηρίου ολοκληρώθηκε.

Πώληση
Το 1987 ο Τζωρτζ Κάππας άφησε στη διαθήκη του κληρονομιά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το 50% μιας «μαρίνας» στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς και το 37,5% πολυκατοικίας σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους, με 60 διαμερίσματα και καταστήματα στο ισόγειο. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά στην πώληση της πολυκατοικίας, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Πέρυσι είχε επέλθει συμφωνία για πώλησή της με το ποσό των 20 εκατ. δολαρίων, όμως το θέμα της πανδημίας δεν επέτρεψε τη συνέχιση της αγοραπωλησίας. Τώρα οι διαδικασίες πώλησης προχώρησαν με άλλη εταιρεία εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας, ονόματι «Veritas», με το ποσό της πώλησης να ανέρχεται στα 16,8 εκατ. δολάρια.

Τέλη Οκτωβρίου το νοσοκομείο έλαβε ενημέρωση από το γενικό πρόξενο ότι η κόρη του ομογενούς G. Kappas και επικαρπώτρια του κληροδοτήματος, Elen Galatolo, αποφάσισε να συμφωνήσει στην πώληση του κτηρίου της οδού Market, αριθμ. 1651.

Το συνολικό χρηματικό ποσόν που καταβλήθηκε ανέρχεται σε 16.8 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων ποσοστό 37.5% αναλογεί σε δικαιούχους κληροδοτήματος, ήτοι την κα Galatolo (2.8% επί του συνόλου) και το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας (34,7% επί του συνόλου). Το δε ποσό που αναλογεί στο νοσοκομείο  από την πώληση προσεγγίζει τα 5.412.000 δολάρια.

H απόφαση της κόρης του G. Kappas για πώληση του κτηρίου οφείλεται πρωτίστως στη ραγδαία πτώση των ενοικίων στο κέντρο της πόλης, η οποία εκδηλώθηκε μετά την έναρξη της πανδημίας, καθώς και στην περιορισμένη ζήτηση των ακινήτων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή κατά την τρέχουσα περίοδο.

Η κατάσταση αυτή σε, συνδυασμό με το υψηλό κόστος συντήρησης, κατέστησαν οικονομικώς ασύμφορη τη διατήρηση της ιδιοκτησίας του κτηρίου, ιδίως αν συνυπολογιστεί η πτωτική τάση των ενοικίων στο εμπορικό κέντρο της πόλης του Σαν Φρανσίσκο.

Εντολή στο γενικό πρόξενο
Με την πρόσφατη απόφασή του το νοσοκομείο παρέχει την εντολή και πληρεξουσιότητα στον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στο Σαν Φρανσίσκο ΗΠΑ, Σωκράτη Σουρβίνο, όπως αναθέσει σε εξειδικευμένο γραφείο ορκωτών λογιστών τη διαπραγμάτευση για τη μη καταβολή φόρων εκ μέρους του Νοσοκομείου στο Δημόσιο των ΗΠΑ.

Επίσης, μεταξύ άλλων, να μεριμνήσει για την παροχή γνωμοδότησης για τη σκοπιμότητα της πώλησης επ ωφελεία του Γ.Ν. Μεσσηνίας και να αντιπροσωπεύσει το Ν.Π.Δ.Δ. ενώπιον κάθε αρμόδιας Διοικητικής και Δικαστικής Αρχής και υπογράψει τη δικαιοπραξία της πώλησης. Να εισπράξει το τίμημα το οποίο αναλογεί στο ποσοστό ως ιδανικό μερίδιο του οποίου ιδιοκτήτης τυγχάνει το Νοσοκομείο Μεσσηνίας (Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας) και να καταθέσει το εισπραχθέν τίμημα σε λογαριασμό επ’ ονόματι του Γενικού Νοσοκομείου.

Της Βίκυς Βετουλάκη