Μάνδρα Αττικής: 4 χρόνια από τις φονικές πλημμύρες

Μάνδρα Αττικής: 4 χρόνια από τις φονικές πλημμύρες

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Μάνδρα, αλλά και στοίχισαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής.

Σαν σήμερα, τέσσερα χρόνια πριν, η περιοχή των 13.000 κατοίκων στη δυτική Αττική, έζησε έναν πρωτόγνωρο εφιάλτη: ορμητικά νερά, λάσπες, καταστροφή και ανείπωτος θρήνος για τους ανθρώπους που χάθηκαν, όχι μόνον εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και λόγω της χρόνιας παθογένειας και αυθαιρεσίας που, δυστυχώς, εξακολουθούν να «βασιλεύουν» σε αυτό τον τόπο.

Ήταν ξημέρωμα της 15ης Νοεμβρίου 2017, όταν έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν να πλήττουν την περιοχή των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Το χειρότερο όμως ακολούθησε, όταν μέσα σε μόλις 90 λεπτά καταρρακτώδους βροχής, δύο μεγάλα ρέματα κοντά στη Μάνδρα, οι «Σούρες» και «Αγία Αικατερίνη», υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού, φερτών υλικών και λάσπης να «πνίξουν» το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Αποτέλεσμα αυτού, ήταν με το πρώτο φως της ημέρας να αναδειχθεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής: σπίτια και καταστήματα πλημμυρισμένα, αυτοκίνητα κατεστραμμένα πάνω σε τοίχους και μια τεράστια έκταση, το μεγαλύτερο μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Μάνδρας να έχει «θαφτεί» κάτω από τα νερά και τη λάσπη.

Ο πιο τραγικός απολογισμός, ωστόσο, αφορά στο θάνατο που διαπιστώθηκε λίγο αργότερα, των 24 ανθρώπων που έχασαν άδικα τη ζωή τους σε μια προσπάθεια κατά την οποία δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τις συνθήκες τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι μέσα σε λίγες ώρες.