Ναι της Περιφέρειας για αξονικό στεφανιογράφο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ναι της Περιφέρειας για αξονικό στεφανιογράφο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Π. Νίκας: «Έχουμε υποχρέωση να ενισχύουμε τις υποδομές με κάθε τρόπο»

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ήδη στο νοσηλευτικό ίδρυμα έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών του. Η ομαλή λειτουργία ενός τέτοιου νοσοκομείου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί βήμα που στηρίζει το δημόσιο συμφέρον και ανακουφίζει ιδιαίτερα τους φτωχούς ανθρώπους».

Αυτή ήταν χθες η πρώτη αντίδραση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στο ερώτημα του “Θάρρους”, αν είναι διατεθειμένος να συνδράμει οικονομικά στον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Καλαμάτας με αξονικό τομογράφο, όπως προτείνει ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής, Μανώλης Μάκαρης.

Μάλιστα, ο κ. Νίκας συμπλήρωσε ότι είναι ενημερωμένος για το συγκεκριμένο αίτημα, το οποίο ήδη αξιολογείται. “Περιμένουμε και το επίσημο έγγραφο από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ώστε να προχωρήσουμε τις εξελίξεις”, συμπλήρωσε. Ολοκλήρωσε, δε, λέγοντας ότι “έχουμε υποχρέωση και ο ίδιος προσωπικά να ενισχύσουμε το νοσηλευτικό ίδρυμα”.

Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του “Θ”, ο κ. Μάκαρης ανέφερε ότι η προμήθεια του αξονικού στεφανιογράφου θα βοηθήσει, όχι μόνο το καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου, αλλά όλα τα τμήματα. «Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Άλλωστε, τώρα χρειάζεται να υπάρχουν δύο αξονικοί τομογράφοι, διότι αν έχουμε περιστατικό covid, ο τομογράφος μετά πρέπει να μείνει για κάποιο χρονικό διάστημα κλειστός, για να απολυμανθεί, κι αν ενδιάμεσα χρειασθεί για κάποιον ασθενή, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί».

«Ο τομογράφος που θα είναι για τις αξονικές στεφανιογραφίες είναι πολλαπλών χρήσεων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ειδικότητες», συμπλήρωσε ο διευθυντής της Καρδιολογικής, προσθέτοντας ότι τώρα στη Μεσσηνία μόνο ένα ιδιωτικό κέντρο κάνει αξονική στεφανιογραφία και η αναμονή είτε μέσω του Δημοσίου είτε ιδιωτικά είναι πολύ μεγάλη.

Τέλος, ο κ. Μάκαρης είπε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των ακτινολόγων.

Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος αξονικός τομογράφος θα έχει υψηλή διακριτική ικανότητα με 128 τομές, με αποτέλεσμα μεγάλη ροή συλλεγομένων δεδομένων, μεγάλη ανατομική κάλυψη (κάλυψη μυοκαρδίου σε 4 καρδιακούς παλμούς), συντόμευση του χρόνου της εξέτασης και, κατά συνέπεια, μείωση της δόσης ακτινοβολίας.
Α.Π.