Ορθοπαιδική Κλινική Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας: Άλματα προόδου με πρωτοποριακές επεμβάσεις

Ορθοπαιδική Κλινική Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας: Άλματα προόδου  με πρωτοποριακές επεμβάσεις

Καλύπτει τραυματιολογία, αθλητικές κακώσεις, ψυχρά περιστατικά & άκρα χείρα

Άλματα προόδου με πρωτοποριακές χειρουργικές επεμβάσεις έχει καταφέρει να πετύχει η Ορθοπαιδική Κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας καλύπτοντας σχεδόν όλη την γκάμα της τραυματιολογίας, πλήρως την γκάμα των αθλητικών κακώσεων, καθώς και ψυχρά περιστατικά και την άκρα χείρα, χάρις στις άοκνες προσπάθειες του επιμελητή Α’, υπεύθυνου της Κλινικής, Σωτηρίου Νταβέλη και του επιμελητή Β’, Ευάγγελου Φωτεινόπουλου!

Σημαντική είναι η στήριξη που παρέχει στη λειτουργία της Κλινικής η 6η ΥΠΕ, σε επίπεδο οικονομικού προϋπολογισμού, καθώς ο διοικητής της, Γιάννης Καρβέλης, αναγνωρίζει εμπράκτως τις εξόχως σοβαρές υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας και της Νότιας Ηλείας. Δε θα είναι υπερβολή να τονιστεί πως το έργο που επιτελείται στην Ορθοπαιδική Κλινική της Ν.Μ. Κυπαρισσίας είναι ακριβώς η φωτογραφική αποτύπωση της Ελλάδας που αλλάζει, που μέσα στις δυσκολίες των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας, της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, των παθογενειών του δημοσίου, της “κακοδαιμονίας” της κρατικής λειτουργίας, προχωράει μπροστά, στοχεύει ψηλά, προοδεύει, δημιουργεί, πρωτοπορεί και καινοτομεί, έχοντας στο επίκεντρό της τον άνθρωπο!

Το μέλλον είναι εδώ στην Ορθοπαιδική Κλινική της Ν.Μ. Κυπαρισσίας κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως βρίσκεται σε ανοιχτή επαφή, διαρκή επικοινωνία και αγαστή συνεργασία με Πανεπιστήμια της Αθήνας και, κυρίως, το Πανεπιστήμιο Πατρών!

Μάλιστα, πρόσφατα συνέδραμε με τις γνώσεις και την εμπειρία του ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών, Ζήνων Κόκκαλης, σε επέμβαση για εσωτερική οστεοσύνθεση συντριπτικού κατάγματος αριστερής πτέρνας στη Ν.Μ. Κυπαρισσίας!

Ο υπεύθυνος της Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ν.Μ. Κυπαρισσίας, επιμελητής Α’, Σωτήρης Νταβέλης, σημειώνει σχετικά: «Η Ορθοπαιδική Κλινική της Ν.Μ. Κυπαρισσίας τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κάνει άλματα προόδου σημαντικά για την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας και της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας, καθώς και της νότιας περιοχής της Ηλείας, που καλύπτουμε υγειονομικά. Όταν ήρθα πριν από πέντε χρόνια, αρχές Γενάρη του 2017, η Ορθοπαιδική Κλινική υπολειτουργούσε ή δεν έκανε σχεδόν τίποτα, μόνο εξωτερικά ιατρεία. Και καταφέραμε στα τελευταία πέντε χρόνια, εγώ και ο κ. Φωτεινόπουλος, να αυξήσουμε τον αριθμό των χειρουργείων από μηδέν (0) σε εννιακόσια εξήντα οκτώ (968)! Φέτος έχουμε ξεπεράσει τα διακόσια εξήντα (260) χειρουργεία! Η Ορθοπαιδική Κλινική της Ν.Μ. Κυπαρισσίας καλύπτει όλη την γκάμα καταγματολογίας, ό,τι επείγον περιστατικό υπάρχει από κατάγματα τα καλύπτουμε όλα πλήρως, εκτός από μερικές εξαιρέσεις που θέλουν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Καλύπτουμε και ό,τι έχει να κάνει με ψυχρά περιστατικά όπως ολική αρθροπλαστική ισχίου, ολική αρθροπλαστική γόνατος, αθλητικές κακώσεις κ.ά.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει έρθει και ο συνάδελφος, ο κ. Φωτεινόπουλος, με εξειδίκευση στην άκρα χείρα κι έτσι έχουμε πλήρη κάλυψη της γκάμας και της τραυματολογίας και του ψυχρού περιστατικού, καλύπτοντας και την άκρα χείρα που είναι πολύ λεπτό κομμάτι που θα σας εξηγήσει ο κ. Φωτεινόπουλος.

Τα τελευταία δύο χρόνια ξεκινήσαμε ν’ ασχολούμαστε και με τη σπονδυλική στήλη, με διαδερμική δισκεκτομή, με καλά αποτελέσματα σε επιλεκτικούς ασθενείς που ακούν τις συμβουλές του γιατρού μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ταυτόχρονα έχουμε συνεχή επαφή τόσο με τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και κυριότερα με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, με την Ορθοπαιδική Κλινική. Έχουμε ανοιχτή επικοινωνία, μας βοηθάνε, μας συμβουλεύουν και απόδειξη την τελευταία φορά που ήρθε ο κ. Κόκκαλης Ζήνων, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών, να μας βοηθήσει σ’ ένα δύσκολο χειρουργείο εσωτερικής οστεοσύνθεσης συντριπτικού κατάγματος αριστερής πτέρνας».

Ο επιμελητής Β’, Ευάγγελος Φωτεινόπουλος, επισήμανε: «Εργάζομαι ως επιμελητής Β’ στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου διορίστηκα πριν από περίπου δυόμισι χρόνια. Η περιοχή έχει αρκετούς τραυματισμούς. Είναι αγροτική περιοχή, και ειδικά το καλοκαίρι έχει και αρκετά τροχαία. Προσπαθούμε με τον κ. Νταβέλη, παρόλο που είμαστε δύο άτομα, να καλύπτουμε εφημεριακά σχεδόν όλο το μήνα με εφημερίες.

Στην περιοχή συμβαίνουν πολλά εργατικά ατυχήματα και ιδίως αυτή την περίοδο με την ελαιοσυγκομιδή, με αλυσοπρίονα, με άλλα μηχανήματα και εργαλεία που χρησιμοποιούνται, και κάνουμε συρραφή τενόντων, συρραφή νεύρων, αγγείων κ.ά., κι έχει μειωθεί πάρα πολύ η διακομιδή περιστατικών στο Τμήμα Άκρας Χείρας στο ΚΑΤ. Προσπαθούμε να κάνουμε εδώ τα πάντα».

Ο κ. Νταβέλης πρόσθεσε ότι «ο κ. Φωτεινόπουλος κάνει επίσης ελεύθερα δερματικά μοσχεύματα και καλύπτει μια περιοχή που είναι γυμνή. Το μόνο που δεν ακουμπάμε είναι αυχένας και σπονδυλοδεσία. Το επόμενο βήμα, για τα οποία έχω ξεκινήσει να κάνω μαθήματα στην Αθήνα, είναι για κατάγματα σπονδυλικής στήλης με τσιμέντο».

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη: «Από εδώ δε φεύγει κανείς, εκτός άμα το ζητήσει ο ασθενής για προσωπικούς λόγους. Όλοι που έρχονται για ορθοπαιδικά προβλήματα ικανοποιούνται. Σημαντικό είναι ότι εδώ δεν έχουμε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν και προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στη Ν.Μ. Κυπαρισσίας, καθώς δεν υπάρχει δεύτερος καρδιολόγος, δεύτερος αναισθησιολόγος και δεύτερος ακτινολόγος, ειδικότητες άκρως απαραίτητες για τη γενικότερη λειτουργία του νοσοκομείου και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.

Αυτό, όμως, που έχει σπουδαία αξία και σημασία είναι ότι η Ορθοπαιδική Κλινική της Ν.Μ. Κυπαρισσίας λειτουργεί καλύπτοντας σχεδόν όλη την γκάμα της τραυματιολογίας, πλήρως την γκάμα των αθλητικών κακώσεων, καθώς και ψυχρά περιστατικά και την άκρα χείρα, χωρίς να απαιτείται η διακομιδή περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία εκτός, προφανώς, εξαιρετικά σοβαρών περιστατικών που χρήζουν ιδιαιτέρως εξειδικευμένης αντιμετώπισης ή και απαιτείται ΜΕΘ.

Η εύρυθμη λειτουργία της Ορθοπαιδικής Κλινικής και η ανάπτυξή της, όπως βεβαίως συνολικότερα της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας και όλων των Κλινικών της, πρέπει να διαφυλαχτούν και να διασφαλιστούν με αποφάσεις της Διοίκησης και του υπουργείου Υγείας για ενίσχυση με προσωπικό και πόρους, αφού η προσφορά της Ν.Μ. Κυπαρισσίας στην υγεία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας και της Νότιας Ηλείας είναι στους πάντες γνωστή και αναγνωρίσιμη!

Του Ηλία Γιαννόπουλου