Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Δοξούλας Παλαμάρα στο πιεστήριο του «Θάρρους»

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Δοξούλας Παλαμάρα στο πιεστήριο του «Θάρρους»

Ρεστία (ή αλλιώς φουσκοθαλασσιά) συναισθημάτων, κατέκλυσαν το απόγευμα του Σαββάτου το πιεστήριο της εφημερίδας «Θάρρος», όταν στην παρουσίαση του βιβλίου της Δοξούλας Παλαμάρα αναδύθηκαν συναισθήματα παρόμοια με εκείνα που συνεπαίρνουν τον αναγνώστη διαβάζοντας και ταξιδεύοντας μέσα από το 208 σελίδων αφοπλιστικά ειλικρινές βιβλίο της.

Παρόντες για να προλογίσουν τη συγγραφέα, αλλά και να μιλήσουν για το βιβλίο, βρέθηκαν τόσο η κα Άντα Αποστολάκη, εκδότρια της εφημερίδας «Θάρρος», όσο και οι κ. Κώστας Μαυρακάκης και κα Ξανθή Γεωργακοπούλου-Ντάβου, συγγραφέας-σύμβουλος ψυχικής υγείας και κειμενογράφος-μουσικός, αντίστοιχα.

Το βιβλίο «Απόψε θα έχουμε ρεστία» κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις Κέδρος, ενώ η συγγραφή του αποτέλεσε σταθμό της συγγραφέως για την αποτύπωση μιας πιο αληθινής πραγμάτωσης των γεγονότων, στην όχι και τόσο μακρινή, δεκαετία του ’60.

Το βιβλίο

 «Το κακό είναι ότι ήμασταν και οι δύο εριστικοί και ισχυρογνώμονες. Το καλό είναι ότι ήμασταν και οι δύο εξαιρετικά ανθεκτικοί. Διαφωνούσαμε με πείσμα και με πάθος. Ένα ρίγος ηλεκτρικής ενέργειας διαπερνούσε τον οικογενειακό μικρόκοσμο και ξεκαθάριζε η ατμόσφαιρα. Η ευδαιμονία και η μακροημέρευση ενός ζευγαριού σπάνια εξαρτιούνται από την καλή τους θέληση – μικρές, μικρότατες ιδιορρυθμίες εξισορροπούν τα υπόγεια και άλλα ρεύματα. Άρρητη, άγραφη και απαράβατη συμφωνία μεταξύ μας καθόριζε ότι τα «πρέπει» της συμβίωσης θα έβγαιναν από μέσα μας, από την προσωπική αίσθηση ευθύνης του καθενός μας. Θα πατούσαμε μαζί στον ίδιο τόπο και στον ίδιο χρόνο, μερικές φορές και στο ίδιο όνειρο, αλλά ο καθένας θα είχε το δικό του πάτημα στη ζωή».

Μπορεί ο έρωτας και η αγάπη να ευδοκιμούν μέσα στον ασφυκτικό κλοιό της καθημερινότητας; Της σκληρής καθημερινότητας του βερεσέ τη δεκαετία του ’60; Aλλά και στις σημερινές ανάγκες της σύγχρονης Ελλάδας των social media; Eίναι θέμα χρόνου, ούριων ανέμων, προσπάθειας, ή απλώς συμπτώσεων;

Δοξούλα Παλαμάρα

H Δοξούλα Παλαμάρα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946, από πατέρα Αθηναίο και μητέρα Πόντια. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Λονδίνο. Εργάστηκε στον ΟΤΕ, παραιτήθηκε και μετακόμισε στην Καλαμάτα με την οικογένειά της. Διδάσκει αγγλικά και ταξιδεύει μόνη, αλλά και με μαθητές της.