Στη Βουλή για άμεσες απαντήσεις φέρνει τη σταφίδα ο Π. Μαντάς

Στη Βουλή για άμεσες απαντήσεις  φέρνει τη σταφίδα ο Π. Μαντάς

Σε κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για την κορινθιακή σταφίδα προχώρησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, με αφορμή την κάθετη πτώση των τιμών παραγωγού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τη μεγάλη συσσώρευση αποθεμάτων από την περασμένη χρονιά λόγω μη διάθεσής του προϊόντος εξαιτίας της πανδημίας.

Στην ερώτησή του ο κ. Μαντάς αναφέρεται στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα τον περασμένο Ιούλιο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ του υπουργού και εκπροσώπων της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), στην οποία το υπουργείο αναγνώρισε τη σημαντικότητα της κορινθιακής σταφίδας ως προϊόντος που εξάγεται στη συντριπτική του πλειονότητα. Παράλληλα, στη συνάντηση είχε τονιστεί από την πλευρά του υπουργείου η ανάγκη να υφίστανται και να λειτουργούν μεγάλες και υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις όπως η ΠΕΣ, ενώ είχε συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί σύντομα νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της, για να καθορισθούν οι τρόποι επίλυσης του ζητήματος των αποθεμάτων και στήριξης των παραγωγών που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας, έκτοτε η ΠΕΣ τεκμηρίωσε στο υπουργείο την ύπαρξη των σχετικών αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας προσκομίζοντας έκθεση ορκωτών λογιστών, καθώς και κατέθεσε ειδική γνωμοδότηση από νομικό γραφείο εγνωσμένου κύρους, σύμφωνα με την οποία είναι σύννομη η διαδικασία απόσυρσης των αποθεμάτων. Ταυτόχρονα, ζήτησε τον προγραμματισμό νέας συνάντησης με τον υπουργό, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα και να μη δημιουργηθούν συνθήκες κατάρρευσης των τιμών παραγωγού.

Όπως όμως σημειώνει ο κ. Μαντάς, «μετά τη συνάντηση του Ιουλίου καμία ενέργεια προστασίας της σταφίδας δεν έχει υλοποιηθεί από την πλευρά του υπουργείου στη βάση όσων συμφωνήθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα το προϊόν να βρίσκεται στα αζήτητα και χιλιάδες αγρότες σε απόγνωση».

Παράλληλα, ο βουλευτής ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες του υπουργείου προκειμένου να προστατευθεί η κορινθιακή σταφίδα, ενώ ρωτά εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να υλοποιήσει πρόγραμμα απόσυρσης των αποθεμάτων, προκειμένου η αγορά να επανέλθει σύντομα σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας και να αποκατασταθούν οι τιμές στα φυσιολογικά τους επίπεδα.