Θανάσης Βασιλόπουλος: «Μη σταματάτε να διεκδικείτε τα όνειρά σας»

Θανάσης Βασιλόπουλος: «Μη σταματάτε να διεκδικείτε τα όνειρά σας»

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, παρευρέθη προχθές και χαιρέτισε εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας.

Στο κατάμεστο από φοιτητές και μεταπτυχιακούς αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης», μεταξύ άλλων ο δήμαρχος ανέφερε: «Τα γεγονότα του Νοέμβρη του ’73 είναι συνδεδεμένα με την ιστορική μνήμη για τη Δημοκρατία μας. Άλλωστε η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της δράσης ενάντια στη δικτατορία.

Και είμαστε όλοι εμείς σήμερα που με τη στάση μας τιμούμε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην αποκατάσταση και εδραίωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Ένας αγώνας διαρκής για την περιφρούρηση των ιδανικών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Ελευθερία και Δημοκρατία. Έννοιες συνδεδεμένες με το DNA του λαού μας. 

Και θα μου επιτρέψετε να πω, ξεφεύγοντας από το σημερινό θέμα, αλλά όχι από την ουσία του. Γιατί 200 χρόνια πριν για τα ίδια ιδανικά, γιατί τις ίδιες αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας έδωσαν τη μάχη η πρόγονοί μας. Και είμαστε διπλά υπερήφανοι γιατί από εδώ την Καλαμάτα εστάλη η περίφημη προειδοποίηση εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς η οποία διακήρυττε με σθένος και παρρησία τις αρχές και τις αξίες αυτές σε όλο τον κόσμο.

Δε θέλω να σας κουράσω. Κλείνω λέγοντας το εξής και απευθύνομαι σε όλους εσάς, τη νέα γενιά, όχι μόνο ως δήμαρχος, αλλά και ως πατέρας. Μη σταματάτε να διεκδικείτε τα όνειρά σας. Να μάχεστε πάντα για τις Αρχές και τις Αξίες σας. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο».

Για τα ιστορικά γεγονότα, τις αιτίες που γέννησαν τη Δικτατορία και την αιματηρή εξέγερση του Πολυτεχνείου, μίλησε ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου, Θανάσης Χρήστου.

Όπως είπε, οι αιτίες εντοπίζονται στο μετεμφυλιακό κράτος και στην εξάρτηση από ξένες δυνάμεις που αυτό είχε.
Α.Π.