Βιωματικές Δράσεις του Δήμου Καλαμάτας για ελιά και ελαιόλαδο

Βιωματικές Δράσεις του Δήμου  Καλαμάτας για ελιά και ελαιόλαδο

Ένα τριήμερο βιωματικών δράσεων και εκδηλώσεων αφιερωμένων στην ελιά και το λάδι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, η οποία εορτάζεται σήμερα, οργανώνεται από το Δήμο Καλαμάτας, σε συνεργασία με την «Ένωση Μεσσηνίας», φορείς και επαγγελματίες του κλάδου, και στόχο την ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού και του τουρισμού εμπειρίας.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει φιλοξενία επαγγελματιών τουρισμού και μέσων επικοινωνίας, που θα συμμετάσχουν: στην εμπειρία της ελαιοσυλλογής και της γευσιγνωσίας του ελαιολάδου, στη διαδικασία επεξεργασίας της βρώσιμης ελιάς και της παράγωγης λαδιού, επισκεπτόμενοι ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια, σε γεύσεις τοπικών φαγητών και κερασμάτων που συνδέονται άμεσα με την τοπική παραγωγή ελιών και ελαιολάδου, στη γνωριμία με το Μεσσηνιακό Ελαιώνα, βιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο η ελιά και το ελαιόλαδο συνέβαλαν στην ιστορία και τη διαμόρφωση της ταυτότητας της περιοχής.

Ενημέρωση για τις βιωματικές δράσεις και τις εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς έκαναν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης και ο γενικός διευθυντής  της «Ένωσης Μεσσηνίας» Γιάννης Πάζιος.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, η ελιά είναι ένα εμβληματικό προϊόν για τον τόπο μας και το φημισμένο ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα αποτελεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί μια ταυτότητα συνδεδεμένη με την ποιότητα και την περιοχή μας, σημειώνοντας ότι είναι μέρος του DNA μας. «Εμείς ξεκάθαρα έχουμε τοποθετηθεί στηρίζοντας τους παραγωγούς και το προϊόν», σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος. Όπως τόνισε ακόμη, σκοπός είναι οι δράσεις αυτές να αναπτυχθούν και να γίνουν θεσμός, θέτοντας στο επίκεντρό τους την ελιά.

Ακολούθως, ο κ. Μπασακίδης ανέφερε ότι η διοργάνωση αποσκοπεί στην ανάδειξη του τουρισμού εμπειρίας, ως ένα νέο εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας της τοπικής κοινωνίας, στην προβολή της συμμετοχής της ελιά και του ελαιόλαδου στη γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής, στην προβολή σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής, καθώς και στην ανάδειξη του μητροπολιτικού χαρακτήρα του Δήμου της Καλαμάτας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Πάζιου, εκπροσωπώντας την «Ένωση Μεσσηνίας», υπογραμμίζοντας τη σημασία ανάδειξης του εμβληματικού μας προϊόντος και των ιστορικών, πολιτιστικών και οικονομικών χαρακτηριστικών που συνδέονται με την περιοχή μας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, επίσης, στη διασύνδεση των παγκοσμίως φημισμένων προϊόντων ΠΟΠ Καλαμάτα, ελιάς και ελαιολάδου με τον τουρισμό, αλλά και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν στο πλαίσιο ενεργειών και δράσεων για την κλιματική αλλαγή.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 26/11
14:00 Επίσκεψη στο υπεραιωνόβιο δένδρο της Μάνας Ελιάς, στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

15:00 Επίσκεψη στην «Ένωση Μεσσηνίας»

16:30 Γευσιγνωσία ελαιολάδου

Σάββατο 27/11
9:30 Συλλογή ελληνικών ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”

11:00 Επίσκεψη στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, όπου από το Σύλλογο της Μικρής Μαντίνειας θα γίνει παρασκευή παραδοσιακών λαλαγγιών

13:00 Επίσκεψη σε τυποποιητήριο βρώσιμης ελιάς

15:00 Επίσκεψη σε ελαιοτριβείο

17:00 Γεύμα με τοπικά προϊόντα

Κυριακή 28/11
11:00 Επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη

13:00 Επίσκεψη σε ελαιώνα – Βιωματική εμπειρία ελαιοσυλλογής

14:30 Γεύμα.