Ξεκίνησε η επανεκπαίδευση των αστυνομικών των Ομάδων ΔΙΑΣ

Ξεκίνησε η επανεκπαίδευση  των αστυνομικών των Ομάδων ΔΙΑΣ

Θα περάσουν την εκπαίδευση και οι αστυνομικοί της Μεσσηνίας

Από την ειδική εκπαίδευση που ξεκίνησε χθες στην Αθήνα αστυνομικών και ειδικών φρουρών που στελεχώνουν την ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής θα περάσουν μέχρι τον Ιούλιο και οι αστυνομικοί που στελεχώνουν την Ομάδα ΔΙΑΣ στη Μεσσηνία.

Η πρωτοβουλία της επανεκπαίδευσής τους ανήκει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, μετά την καταδίωξη στο Πέραμα και το θάνατο του 20χρονου Ρομά από τα πυρά αστυνομικών.

Μέχρι τον Ιούλιο
Το σχολείο επανεκπαίδευσης θα παρακολουθήσουν συνολικά 2.500 άνδρες και γυναίκες της ομάδας ΔΙΑΣ σε 25 εκπαιδευτικές σειρές, διάρκειας έξι ημερών, και για διάστημα από 29 Νοεμβρίου έως 16 Ιουλίου. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το πρόγραμμα θα παρακολουθούν σε εβδομαδιαία βάση 100 αστυνομικοί.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος και υλοποιείται με μέριμνα της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να μετεκπαιδευτούν και να ενημερωθούν διεξοδικά στο θεωρητικό μέρος, από ιδιώτες πανεπιστημιακούς καθηγητές, δικαστικούς λειτουργούς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, σε θέματα ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ρατσισμού, ξενοφοβίας, διεθνούς προστασίας, επαγγελματικής αγωγής, κανόνων δεοντολογίας, οπλοφορίας, χρήσης πυροβόλων όπλων, ψυχολογίας, επικοινωνίας και οργανισμών – κανονισμών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δικαιώματα του ανθρώπου
Τέλος, στο πρακτικό μέρος τους παρέχεται η δυνατότητα να αναπτύξουν και να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους, στις πρώτες βοήθειες στο πεδίο, μέσω πρακτικής εξάσκησης σε σενάρια εξομοιούμενα ένοπλης συμπλοκής με τραυματίες αστυνομικούς και πολίτες, στη διαχείριση εγκλημάτων σε εξέλιξη –  καταδιώξεων και μνημονίων ενεργειών, στους ελέγχους υπόπτων ατόμων μέσω σεναρίων κλιμακούμενης έντασης συνεργάσιμων και μη συνεργάσιμων ατόμων, στους ελέγχους οχημάτων, στην αστυνομική αυτοάμυνα, στην οπλοτεχνική, καθώς και στους κανόνες ασφαλείας και χρήσης πυροβόλων όπλων.

Στα ειδικά σεμινάρια, μάλιστα, οι αστυνομικοί θα ενημερωθούν και για αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας σε βάρος της χώρας μας, με τις οποίες διαπιστώθηκε παραβίαση των διατάξεων για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη μετεκπαίδευση υπάρχουν και ειδικά κεφάλαια αναφορικά με το ρατσισμό και την ξενοφοβία, τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ + και τις Κοινότητες Ρομά.

Της Βίκυς Βετουλάκη