Ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα στη Μεσσηνία

Ζημιές από ακραία καιρικά  φαινόμενα στη Μεσσηνία

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Μεσσηνία τις προηγούμενες μέρες και είχαν καταστροφικές συνέπειες στον πρωτογενή τομέα του νομού. 

Ο κ. Λαμπρόπουλος στην ερώτησή του αναφέρει: “Στις 27/11/2021 στην Τριφυλία του Νομού Μεσσηνίας σημειώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα, ισχυροί άνεμοι και ανεμοστρόβιλοι, ειδικά στις περιοχές “Αγία Κυριακή” και “Μυρίτοβα”.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, διαπιστώθηκαν μεγάλες ζημιές:  α) Σε θερμοκήπια με έκταση 30 στρεμμάτων, καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις και οι καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε αυτές και αφορούν 25 στρέμματα τομάτας και 5 στρέμματα μελιτζάνας. Επίσης, καταστράφηκε ολοσχερώς ένα θερμοκήπιο έκτασης 10 στρεμμάτων, με όλον τον εξοπλισμό του και το συσκευαστήριο της συγκεκριμένης μονάδας, που πρόσφατα είχε κατασκευαστεί.

β) Σε ελαιόδεντρα στην ίδια περιοχή, όπου εκριζώθηκαν περισσότερα από 1.000.

γ) Σε σταβλικές εγκαταστάσεις στην Τ.Κ. Ραπτόπουλου και στην Τ.Κ. Λυκουδεσίου της Δ.Ε. Τριπύλης. Καταστράφηκε ολοσχερώς στάβλος 175 τ.μ.

δ) Στην παραγωγή, στις παραπάνω περιοχές.

Επίσης, στις 28/11/2021 στην Κορώνη Μεσσηνίας, από ισχυρούς ανέμους και ανεμοστρόβιλους, υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατοικίες, επαγγελματικές στέγες, κεραμοσκεπές και εξοπλισμοί πολλών καταστημάτων.

Για τους παραπάνω λόγους ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί: Θα ξεκινήσουν σύντομα οι διαδικασίες για διαπίστωση και καταγραφή των παραπάνω ζημιών; Πώς πρόκειται να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα, στις παραπάνω περιοχές της Μεσσηνίας;”.