Αλ. Χαρίτσης: «Ναι στην απολιγνιτοποίηση, όχι στην ερημοποίηση των περιοχών μετάβασης»

Αλέξης Χαρίτσης: «Οι παλινωδίες της κυβέρνησης πλήττουν και τη δημόσια υγεία και την οικονομία»

«Δυόμισι χρόνια μετά την εξαγγελία για απολιγνιτοποίηση, δεν έχετε καταφέρει να συγκροτήσετε ένα ολιστικό σχέδιο για ομαλή ενεργειακή μετάβαση» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση του  νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την απολιγνιτοποίηση.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προχώρησε σε ξαφνικό θάνατο των λιγνιτικών μονάδων αγνοώντας τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και την ανάγκη ασφάλειας εφοδιασμού» και «χωρίς καμία μέριμνα για τους κατοίκους και ειδικά για τα εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας που σημειώνονται στη Δυτική Μακεδονία». «Ενώ εν μέσω ενεργειακής κρίσης ιδιωτικοποιήσατε την ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και το ΔΕΔΔΗΕ και παγώσατε το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που συγκροτήθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε. 

«Έχουμε προτείνει ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη Δυτική Μακεδονία» αντιπαρέβαλε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, με «δημόσια χρηματοδότηση για έργα υποδομών», «ένα Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», «ειδικό πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ για την περιοχή» και «την επέκταση  του περιβαλλοντικού Τιμολογίου Ενέργειας, που θεσπίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει εκπτωτικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας».

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για «άμεση μέριμνα για τους 3.000 ανέργους», «το πάγωμα των χρεών όσων έχουν επενδύσει σε μηχανήματα ή εξοπλισμό» και «να ξεκινήσει από τις περιοχές δίκαιης μετάβασης η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες».

Στο μεταξύ, επισήμανε ότι «μόλις προχθές ο υπουργός Ανάπτυξης, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή για την παύση πληρωμών στο ΕΣΠΑ, μας διαβεβαίωνε ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τις πληρωμές» αντιπαραβάλλοντας ότι «σε χθεσινή τροπολογία παραδέχεστε τη «μη επάρκεια πόρων για την πληρωμή άλλων έργων ενταγμένων στο ΠΔΕ, παρότι έχουν υλοποιηθεί τα έργα». «Ισχύουν αυτά που είπε ο υπουργός στη Βουλή ή αυτά που γράφετε στην τροπολογία που καταθέσατε;» διερωτήθηκε ο Αλ. Χαρίτσης.