Ανατίθενται με προγραμματική σύμβαση οι μελέτες για την παράκαμψη Χαρακοπιού

Ανατίθενται με προγραμματική σύμβαση  οι μελέτες για την παράκαμψη Χαρακοπιού

Η ολοκλήρωση μελετών του δρόμου Καλαμάκι – Κορώνη (τμήμα παράκαμψη Χαρακοπιού) είναι το αντικείμενο προγραμματικής σύμβασης που εγκρίθηκε και θα υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μεσσηνίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου με 181.660 ευρώ. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνεισφέρει με το ποσό των 180.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το υπόλοιπο θα διατεθεί από την Αναπτυξιακή Εταιρεία.

Η εκπόνηση των μελετών θα πρέπει να έχει γίνει εντός 12 μηνών από την υπογραφή των συμβάσεων με τον ανάδοχο του έργου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία.

Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Κορώνη

Πρόκειται για ένα σημαντικό τμήμα του δρόμου Καλαμάτας – Ριζόμυλου – Κορώνης. Στο πλαίσιο βελτίωσης και αναβάθμισης του οδικού άξονα μήκους περίπου 28 χλμ. που συνδέει την εθνική οδό Καλαμάτας – Μεσσήνης – Πύλου από τον οικισμό του Ριζόμυλου με την Κορώνη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε προχωρήσει προ 15ετίας στην εκπόνηση μελετών, αλλά και την κατασκευή επιμέρους τμημάτων.

Συγκεκριμένα, ο οδικός αυτός άξονας επιμερίστηκε (μελετητικά) σε τρία αυτοτελή τμήματα ως εξής:

-Τμήμα Α: Ριζόμυλος – Έξοδος Καλαμακίου

-Τμήμα Β: Έξοδος Καλαμακίου – Έξοδος Ν. Κορώνης

-Τμήμα Γ: Έξοδος Ν. Κορώνης – Κορώνη.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή του τμήματος Γέφυρα Τζάνε – έξοδος Καλαμακίου, με εξαίρεση το υποτμήμα παράκαμψης Πεταλιδίου που διέρχεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης. Όπως αναφέρεται στη σύμβαση, το υποτμήμα από Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Θ. 2+840 εξετάζεται στο πλαίσιο του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη», για την εκτέλεση του οποίου το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (Σ.Δ.Ι.Τ.) ο οποίος βρίσκεται στη Β’ Φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

Για το Τμήμα Β (Έξοδος Καλαμακίου – Έξοδος Ν. Κορώνης) από Χ.Θ: 10+160 έως Χ.Θ: 20+128, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με απόφασή της δεν ενέκρινε τη διέλευση της νέας οδού μέσα από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Ναού του Απόλλωνος Κορύθου στη Λογγά του Δήμου Μεσσήνης και, ως εκ τούτου, το τμήμα αυτό απεντάχθηκε από την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Παράκαμψη του Χαρακοπιού

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην ολοκλήρωση των μελετών στην παράκαμψη του οικισμού Χαροκοπιό.

Η 9η επαρχιακή οδός, μετά το τέλος του κατασκευασμένου τμήματος Γέφυρα Τζάνε – έξοδος Καλαμακίου, παρουσιάζει μειωμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, ενώ η διέλευση μέσα από οικισμούς, η απαίτηση προστασίας των πεζών, η έλλειψη προστασίας από ζώνες κακής απορροής ομβρίων και η απότομη μεταβολή της λειτουργικής ταχύτητας καθιστούν την οδό μειωμένης οδικής ασφάλειας, ιδιαίτερα για τους χρήστες που αφορούν στην υπερτοπική κυκλοφορία και δεν έχουν γνώση των τοπικών συνθηκών.

Κύριος σκοπός που εξυπηρετεί η κατασκευή της προς μελέτη οδού είναι η αναβάθμιση του οδικού άξονα Ριζόμυλος – Κορώνη, όσον αφορά στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και το πλάτος της οδού, ώστε να επιτευχθεί ασφάλεια κι άνεση της κυκλοφορίας και μείωση των ατυχημάτων προς όφελος των χρηστών του οδικού δικτύου. Η υφιστάμενη επαρχιακή οδός διέρχεται από τον οικισμό του Χαροκοπιού με επιπτώσεις τόσο στους χρήστες της οδού όσο και στους κατοίκους.

Ειδικότερα, με την προγραμματική σύμβαση η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α. αναλαμβάνει να εκπονήσει τις εξής μελέτες:

1. Τοπογραφικές Μελέτες

2. Μελέτες Συγκοινωνιακών Έργων

3. Μελέτες Τεχνικών έργων

4. Μελέτες Υδραυλικών Έργων

5. Γεωτεχνική Μελέτη

6. Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη

7. Περιβαλλοντική Μελέτη

και να συντάξει τα κάτωθι:

8. Μελέτη Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ) και Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας

(ΦΑΥ) του συνόλου της μελέτης

9. Τεύχη Δημοπράτησης με διακήρυξη της δημοπρασίας του έργου.

Της Βίκυς Βετουλάκη