Ανοχύρωτη η Καλαμάτα απέναντι στα νεκρά πλατάνια

Ανοχύρωτη η Καλαμάτα  απέναντι στα νεκρά πλατάνια

Χθες γράψαμε για το πρόβλημα που προέκυψε από τα νεκρά πλατάνια που υπάρχουν στο Νέδοντα και μέσω αυτού κατέληξαν στη μαρίνα Καλαμάτας, ενώ άγνωστο παραμένει τι γίνεται κάτω από το σκεπασμένο μέρος του ποταμού, καθώς και μέσα στο Μεσσηνιακό κόλπο, αφού σίγουρα κι εκεί υπάρχουν μεγάλες ποσότητες.

Χθες βρεθήκαμε στη μαρίνα, όπου συναντήσαμε το διευθυντή της, Παναγιώτη Μπούνα, ο οποίος μας μίλησε για τον αγώνα που δίνουν από την Κυριακή για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά και, κυρίως, τα νεκρά πλατάνια, τους κινδύνους που εγκυμονούν για τα σκάφη αλλά και την πόλη, ενώ δήλωσε σίγουρος ότι αν υπάρξει πάλι ισχυρή βροχόπτωση, σε συνδυασμό με νότιο νοτιοδυτικό άνεμο, η μαρίνα θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση.

Ειδικότερα, ο κ. Μπούνας ανέφερε ότι το προσωπικό της μαρίνας είχε προετοιμαστεί την προηγούμενη εβδομάδα για την κακοκαιρία που θα ερχόταν. Τελικά, τα κατάφεραν και δε σημειώθηκαν ζημιές σε σκάφη, όμως την Κυριακή και αφού τελείωσε η κακοκαιρία, η μαρίνα μετατράπηκε «σε κινούμενη ύλη».

Όπως ανέφερε, είχε γεμίσει κορμούς, που προφανώς μετακινήθηκαν από τον Ταΰγετο, πρόβλημα που ήταν πολύ σοβαρό και σοκαριστικό. Κι αυτό, γιατί οι κορμοί είχαν μπει και ανάμεσα στα σκάφη και υπήρχε φόβος ότι αν ξεκινούσε ξανά κακοκαιρία, αυτά θα έσπαγαν μεταξύ τους.

Πλέον η μεγαλύτερη ποσότητα της φερτής ύλης έχει απομακρυνθεί έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες και δεν υπάρχει πρόβλημα για τα σκάφη, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «είναι μια κατάσταση που την επόμενη φορά πρέπει να προβλεφθεί».

«Κάποιος πρέπει να κάνει κάτι, θα συμβεί ξανά το ίδιο»
Σύμφωνα με τον κ. Μπούνα, ούτε ο ίδιος γνωρίζει ποιος είναι αρμόδιος για την απομάκρυνση των κορμών από το Νέδοντα, αλλά κάποιος πρέπει να το κάνει, αφού είναι πολύ επικίνδυνο όλο αυτό και θα ξανασυμβεί, αν δε ληφθούν μέτρα.

Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι μόνο οι κορμοί που έχει γεμίσει η μαρίνα, καθώς εκτίμησε ότι έχει γεμίσει όλος ο Μεσσηνιακός κόλπος, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.
Σε ερώτηση για το αν μπορεί η διοίκηση της μαρίνας να κάνει κάτι, ανέφερε ότι τεχνικά δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση