Δ.Σ. Τριφυλίας: Ο οδικός άξονας Καλό Νερό – Τσακώνα χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση

Δ.Σ. Τριφυλίας: Ο οδικός άξονας Καλό Νερό – Τσακώνα χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση

Κατακρίνει το δήμαρχο Τριφυλίας καθώς και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου η αντιπολίτευση, διότι δεν θέτουν ως θέμα ημερήσιας διάταξης στο Σώμα τον οδικό άξονα Καλό Νερό – Τσακώνα.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης από την αντιπολίτευση για πολλοστή φορά το θέμα, προκειμένου να γίνει συζήτηση – ενημέρωση, συντονισμός παρεμβάσεων και έκδοση ψηφίσματος,  όλοι δε συμφώνησαν να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση. Ωστόσο, παρότι το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε δύο φορές από τότε, δεν υπήρξε στην ημερήσια διάταξη θέμα για τον οδικό άξονα Καλό Νερό – Τσακώνα.

Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας στις 29 Οκτωβρίου, δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν την αντίδρασή τους στην προώθηση από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, η κατασκευή αυτοκινητόδρομου Αρχαία Ολυμπία – Μεγαλόπολη – Λεύκτρο, με παράλληλη παραπομπή στις καλένδες του οδικού άξονα από Πύργο μέχρι τη Μεσσηνία και ιδίως του τμήματος Καλό Νερό – Τσακώνα, κάνοντας λόγο για «ένοχη σιωπή» από την πλευρά της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας. Μάλιστα, ζητήθηκε η σύγκληση του Σώματος, με μοναδικό θέμα το δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα, παρουσία του κ. Νίκα και των βουλευτών, ενώ προτάθηκε η έκδοση ψηφίσματος, με τον πρόεδρο ωστόσο να μην θέτει το θέμα σε ψηφοφορία, αλλά να το παραπέμπει σε επόμενη συνεδρίαση.  Προέβαλε δε ως λόγους, το να παραβρίσκεται στη συνεδρίαση  ο δήμαρχος, που τότε απουσίαζε, αλλά και το να έχει η συνεδρίαση μεγαλύτερη απαρτία. Το θέμα τότε είχε θέσει προ ημερήσιας διάταξης ο Γιάννης Μερκούρης. Με την έκδοση ψηφίσματος συμφώνησε σε εκείνη τη συνεδρίαση και ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Ασημακόπουλος, λέγοντας πως μπορεί να βγει ένα ψήφισμα σε συνεννόηση του δημάρχου με τους επικεφαλής των παρατάξεων και το ίδιο έπραξε και ο κ. Μπακούρος. Ο κ. Μερκούρης συμφώνησε με την έκδοση ψηφίσματος απέναντι σε αυτά που λέει ο κ. Περιφερειάρχης και καυτηριάζοντας την επιμονή του προέδρου να παραπέμψει το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, τόνισε με νόημα ότι «καταλαβαίνω την αδυναμία σας να πάτε κόντρα στον κ. Νίκα».

Στην 39η συνεδρίαση του Σώματος, προ ημερήσιας διάταξης, έθεσε το θέμα ο Παναγιώτης Κατσίβελας λέγοντας πως «αυτό το οποίο έχει γίνει κοινός τόπος και για το οποίο έχει γίνει κατ’ επανάληψη παρατήρηση και επίκληση από το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, ήταν να βρούμε θέματα τα οποία αφορούν καθοριστικά την εξέλιξη της Τριφυλίας. Έχει τεθεί θέμα να εισαχθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δρόμος Καλό Νερό – Τσακώνα. Οι μέρες περνάνε, οι εβδομάδες περνάνε, περνάνε οι μήνες και βλέπω ότι το Δ.Σ. δεν έχει τα αντανακλαστικά προκειμένου να φέρει το θέμα αυτό. Δεν ξέρω τι θέλει να κάνει, τί θέλει να αποφύγει, τί θέλει να προστατεύσει. Δε νομίζω ότι είναι σωστό να εξαναγκάσετε την αντιπολίτευση να συγκεντρώσει υπογραφές ώστε να φέρει το θέμα σε συγκεκριμένη συνεδρίαση…».

Με τον κ. Κατσίβελα συμφώνησε ο Παναγιώτης Τσαφαράς, σημειώνοντας πως «διαβάζουμε ότι εντείνονται οι προσπάθειες για το Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία και μεις μένουμε απέξω. Παρότι πήραμε απόφαση να εκδώσουμε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για το κομμάτι αυτό, πάνω από ένα μήνα  δεν έχουμε κάνει τίποτα. Νομίζω πως η αδράνεια μας χαρακτηρίζει και θα πρέπει ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Από την πλευρά του, ο Στάθης Ανδρινόπουλος τόνισε ότι ο δρόμος Καλό Νερό – Τσακώνα είναι ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, που όσο το αφήνουμε η Τριφυλία θα απομονώνεται.

Ο Δημήτρης Δριμής τόνισε ότι «από τον Ιανουάριο έχω καταθέσει εγγράφως το αίτημα συζήτησης για την Ιόνια Οδό γιατί είναι μείζονος σημασίας έργο. Ο δρόμος Λεύκτρο – Ολυμπία θα γίνει. Δεν μας κάνει κακό. Έχει σημασία όμως να γίνει ο δικός μας δρόμος. Και να γίνει με τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν».

Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος είπε ότι «ποτέ δε σταμάτησε τόσο για την παράταξή μας, όσο και για το δημοτικό συμβούλιο η διεκδίκηση της οδού Καλό Νερό – Τσακώνα. Πολλές φορές και επί Κόλλια και επί κ. Κατσίβελα είχα βάλει εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα διεκδικητικό πλαίσιο ώστε να υλοποιηθεί αυτό το έργο, το οποίο είναι μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη της Τριφυλίας. Δεν νομίζω ότι ο δήμαρχος ολιγωρεί απέναντι στη διεκδίκηση αυτού του έργου. Το είχε θέσει και στον κ. Πρωθυπουργό όταν επισκέφθηκε την Τριφυλία, είχε δε διαβεβαιώσεις για την υλοποίησή του, δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να το διεκδικούμε».

Την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα του έργου του δρόμου Τσακώνα – Καλό Νερό επισήμανε ο Γιάννης Αδρακτάς. Από την πλευρά του, ο αναπλ. δήμαρχος, Αντώνιος Βλάχος, είπε ότι «ο κ. δήμαρχος δεν έχει αφήσει το Τσακώνα – Καλό Νερό. Έχει κάνει επαφές με δημάρχους και σε εύλογο διάστημα θα προχωρήσουμε σε ψήφισμα για να το καταθέσουμε».

Ο Γιάννης Μερκούρης τόνισε πως «για το δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα βλέπω να μην υπάρχει διάθεση από το δημοτικό συμβούλιο να αντιμετωπίσει το θέμα. Θα μου πείτε «και τόσα χρόνια τί έχει γίνει;». Κάθε φορά που ανακινείται το θέμα γίνεται μια φασαρία, μια αντάρα, μετά το ξεχνάμε και πάμε λέγοντας…».

Ο Δημήτρης Δριμής, σε νεότερη τοποθέτησή του τόνισε, πως δεν είναι το θέμα να εκδοθεί ψήφισμα μόνο, αλλά να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το δρόμο και τη διεκδίκησή του.

Του Ηλία Γιαννόπουλου