Διατηρούμε το Δήμο Καλαμάτας καθαρό με τη συνεργασία και των πολιτών

Διατηρούμε το Δήμο Καλαμάτας καθαρό  με τη συνεργασία και των πολιτών

Στο site του Δήμου Καλαμάτας αναρτήθηκε προχθές το παρακάτω κείμενο: «Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Δήμος Καλαμάτας και η Υπηρεσία Καθαριότητας δημιούργησαν χάρτινες σακούλες ανακύκλωσης απορριμμάτων που θα διανεμηθούν στα διόδια μέσω του “Μορέα” στους επισκέπτες του Δήμου και σε όσους φεύγουν για να κάνουν γιορτές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στις σακούλες οι χρήστες θα μπορούν να τοποθετούν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματά τους για να τα ρίξουν, στη συνέχεια, σε κάποιον μπλε κάδο ανακύκλωσης.

Ο πολιτισμός ξεκινά από την καθημερινότητά μας και από το σεβασμό που δείχνουμε στο δημόσιο χώρο.

Ο Δήμος Καλαμάτας καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες, όχι μόνο να διατηρήσει την πόλη και τα χωριά καθαρά, αλλά και να μεταδώσει το μήνυμα ότι “η Καθαριότητα, η Ανακύκλωση, ο Σεβασμός στο Περιβάλλον, είναι υπόθεση όλων”.

Με τις ευχές για “Χαρούμενες Γιορτές και Χρόνια Πολλά”, ο Δήμος Καλαμάτας προσθέτει και το μήνυμα: “Χρόνια Καλά και Καθαρά με Σεβασμό στο Περιβάλλον”!.

Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας και προχωρημένη θα έλεγα, αλλά, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που πλαισιώνουν το κείμενο, η προσπάθεια είναι απαραίτητο να γίνει περισσότερο εργώδης και συστηματική, ειδικά τούτες τις μέρες που, παρά την πανδημία, θα έχουμε και επισκέπτες στην πόλη.

Πέραν, όμως, των επισκεπτών, και επί της ουσίας η πόλη πρέπει να είναι καθαρή καθημερινά, όπως π.χ. φροντίζουμε το σώμα μας.

Ωστόσο, όσες προσπάθειες και αν καταβάλλει ο Δήμος για να είναι η πόλη καθαρή, τούτο πρέπει να γίνει συνείδηση των πολιτών. Αυτό που γράφω είναι το αυτονόητο, αλλά φαίνεται πως δεν έχει γίνει κατανοητό. Το να πετάμε σκουπίδια όπου γουστάρουμε-για να χρησιμοποιήσω την ακριβή επί τούτου λέξη – και να περιμένουμε να τα μαζέψει η Υπηρεσία Καθαριότητας, δείχνει παντελή έλλειψη στοιχειώδους πολιτισμού.

Από την άλλη πλευρά, του Δήμου, το να «λιμνάζουν» τα σκουπίδια και να μη μαζεύονται αυθωρεί και παραχρήμα από την αρμόδια υπηρεσία, για λόγους υγιεινής και αισθητικής, αποτελεί ένα καρφί στα πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

Για να μην πολυλογώ, δη δει συνεργασίας επί του θέματος και άνευ ταύτης ουδέν γενέσθαι των δεόντων.

Ολοκληρώνοντας, θα επαναλάβω την ευχή-σύνθημα του Δήμου: «Χρόνια Καλά και Καθαρά με Σεβασμό στο Περιβάλλον»!
Δ.Γ.