Εκλογές ΚΙΝΑΛ-Μεσσηνία: “Σκληρό ροκ” και πόλωση μέχρι την Κυριακή

Εκλογές ΚΙΝΑΛ-Μεσσηνία: “Σκληρό ροκ” και πόλωση  μέχρι την Κυριακή

Μόλις τρεις ημέρες απομένουν έως την Κυριακή που θα στηθούν οι κάλπες για το δεύτερο εκλογικό γύρο που θα αναδείξει τη νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Όπως όλα δείχνουν, όμως, τα 24ωρα αυτά δε θα είναι ήσυχα. Η πόλωση και η έντονη πολιτική αντιπαράθεση θα είναι το στοιχείο που θα κυριαρχήσει στην αντιπαράθεση του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Παπανδρέου, δημιουργώντας ερωτήματα για το κατά πόσο θα είναι δυνατή η συνύπαρξή τους κάτω από την ίδια κομματική στέγη, εφόσον το πράγμα… ξεφύγει.

Ήδη το… σκληρό ροκ στη Μεσσηνία έχει ξεκινήσει.

Τις προηγούμενες ημέρες ήταν ένα σχόλιο στο facebook του Γιάννη Μπουντρούκα (περιφερειακός σύμβουλος), το οποίο ουσιαστικά καλούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, όταν αναλάβει την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, να απομακρύνει στελέχη που δε βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα, αλλά σήμερα, που φαίνεται να ανακάμπτει, επιστρέφουν για να “πιάσουν στασίδι”, όπως υποστηρίζει στο κείμενό του.

Προχθές, μια δημοσιογραφική ανάλυση σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, η οποία επικαλέστηκε και πληροφορίες, ισχυρίστηκε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ξηλώνει όλο το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στη Μεσσηνία και θα κρατήσει μόνο τον Παναγιώτη Αλευρά.

Η δημοσιογραφική αυτή ανάλυση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μενέλαου Γερονικολού, μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση αναφέρθηκε σε “πολιτικό εκβιασμό”, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι “όσοι θεωρούν ότι θα μετατρέψουν το Κίνημα και την παράταξη σε ένωση φίλων και συγγενών είναι βαθιά νυχτωμένοι»…

Χθες ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Χριστόπουλος, εκ των θερμότερων υποστηρικτών της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη, έκανε ένα σχόλιο στην προσωπική του σελίδα στο διαδίκτυο με τίτλο «Ενότητα».

Σε αυτό υποστηρίζει μεταξύ άλλων: «Δε θα παρακολουθήσουμε προκλητικές αναφορές, απαξιωτικά σχόλια, ξεδιάντροπα ψεύδη. Κατανοούμε την προσπάθεια συσπείρωσης οπαδών, σεβόμαστε την πίκρα του αποτελέσματος. Με αίσθημα ευθύνης, με νηφαλιότητα, με σοβαρότητα, με πρόταση θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών για ενότητα, συσπείρωση, προοπτική.

Δε θα δώσουμε χαρά στους πολιτικούς μας αντιπάλους (Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ) που προσδοκούν αντιπαραθέσεις μίσους, διασπάσεις, ρήξεις στη βάση για να επωφεληθούν. Δε θα απαντήσουμε σε λογικές και νοοτροπίες που επιχειρούν να ανοίξουν πληγές. Είμαστε εδώ για να επουλώσουμε πληγές του παρελθόντος, όχι να ανοίξουμε νέες.

Καλούμε τους αγνούς πολίτες -με σεβασμό στην όποια επιλογή τους – που σε πείσμα των καιρών συμμετέχουν μαζικά στην αναγέννηση του κινήματος να απομονώσουν φωνές μίσους, προσωπικές στρατηγικές, κενές φιλοδοξίες. Η προάσπιση της αξιοπρέπειας των αγνών ανθρώπων της παράταξης είναι αδιαπραγμάτευτη».

Το σίγουρο είναι ότι η παραπάνω εικόνα με υπαινιγμούς, χαρακτηρισμούς και πόλωση θα συνεχιστεί. Σε κάθε περίπτωση, στην επιχείρηση νεκρανάστασης του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ η αυτοκριτική είναι μάλλον είδος εν ανεπαρκεία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ουδείς από τους υποψηφίους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (ή όποιο άλλο όνομα έχει πάρει το μόρφωμα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα) μπήκε στον κόπο να πει ένα mea culpa (συλλογικό, προφανώς) για τα αμαρτήματα του πασοκισμού, τον έντονο λαϊκισμό του και, κυρίως, τη στροφή του από το 1996 και μετά, όταν τα ηνία του ιστορικού ΠΑΣΟΚ ανέλαβε η δεξιόστροφη τάση του. Αλλά αυτά είναι για άλλες ώρες…

Ξεχωριστά από το ρεπορτάζ δημοσιεύομε την απάντηση της συναδέλφου Ρεβέκκας Σγουρέα στους ισχυρισμούς του Μενέλαου Γερονικολού, η οποία έχει ως εξής:

Απάντηση σον Μενέλαο Γερονικολό για «πεθερές» και «βαστάζους»

«Έχω μάθει ότι γράφω ή λέω να το υπογράφω με το ονοματεπώνυμό μου. Ως δημοσιογράφος δέχομαι όλες τις κριτικές γιατί έτσι πρέπει. Κριτικές όμως στο πλαίσιο της αξιοπρέπειας, όπως εγώ συνηθίζω να μιλάω και να σχολιάζω.

Σχόλια όμως που δεν αναφέρονται απευθείας… στο όνομά μου αλλά γίνονται μέσω των παιδιών μου και των συναδέλφων μου τα θεωρώ άνανδρα και ανήθικα.

Η ελευθερία του λόγου και του σχολιασμού μέσα στο πλαίσιο της αξιοπρέπειας είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη σε μια δημοκρατία.

Ο πρόλογος αναφέρεται στο σχολιασμό μου στο δελτίο ειδήσεων του Μεσόγειος tv (6-12-2021) όπου εργάζομαι ως δημοσιογράφος, αναφορικά με τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Την επόμενη ημέρα με ένα… δελτίο Τύπου ο κ. Μενέλαος Γερονικολός, που στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στη Μεσσηνία, μιλάει για “πεθερές” και “βαστάζους”, υπογράφοντας ως υποψήφιος βουλευτής μάλιστα. Αλήθεια μια δημοκρατική παράταξη όπως το ΚΙΝΑΛ, δεν υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου σε δημοσιογράφους;

Εξάλλου, δεν έχουμε ακόμα εθνικές εκλογές γιατί, από ό,τι τουλάχιστον γνωρίζουμε, τους υποψήφιους βουλευτές δεν τους επιλέγουν οι δημοσιογράφοι αλλά τα κόμματα μέσα από σχετικές διαδικασίες. Το δελτίο Τύπου μιλάει για διχασμό. Αλήθεια, θεωρεί ο κ. Γερονικολός ότι τα σχόλια δημοσιογράφων θα φέρουν το διχασμό;

Εγώ εύχομαι στον κ. Γερονικολό να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και να έρθει να μιλήσουμε για την ελευθερία του λόγου και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Με ονοματεπώνυμο όμως».

Α.Π.