Η θάλασσα «ξηλώνει» το μόλο της Αγίας Κυριακής Φιλιατρών

Η θάλασσα «ξηλώνει» το μόλο της Αγίας Κυριακής Φιλιατρών

Τραγικές είναι οι συνέπειες του έντονου κυματισμού τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας και κατά τη διάρκεια της Τρίτης στο γραφικό λιμανάκι της Αγίας Κυριακής Φιλιατρών, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές ο μόλος. Σύμφωνα δε με ιστορικές πηγές κατοίκων, αυτός κατασκευάστηκε με τη σημερινή του μορφή το 1876.

Η μανία του κυματισμού που ήταν τέτοια που προκλήθηκαν ζημιές στη βάση και τα θεμέλια της εξωτερικής πλευράς του μόλου, με συνέπεια τα νερά να «περνούν» από κάτω και να «ξηλώνουν» περί τα 15 τ.μ. του δαπέδου της προβλήτας που είναι κατασκευασμένη με πέτρες μεγάλου βάρους. Από τα κύματα που έμπαιναν στη λιμενολεκάνη δε γλίτωσαν ούτε δύο βάρκες, τις οποίες «πήρε» η θάλασσα και εξαφανίστηκαν.

Για να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μην υποστεί ολική καταστροφή ο ιστορικός μόλος που έμεινε όρθιος επί 145 χρόνια, απαιτούνται άμεσα παρεμβάσεις θωράκισης στην εξωτερική του πλευρά. Έτσι, σε ενδεχόμενη επανάληψη του φαινομένου, έστω και μικρότερης έντασης, ο κυματισμός να μην έχει περαιτέρω συνέπειες. Και βεβαίως, να εκτελεστούν εργασίες αποκατάστασης και στερέωσης του πέτρινου δαπέδου μόλου στην εσωτερική του πλευρά.

Θα είναι κρίμα και άδικο, ο μόλος της Αγίας Κυριακής Φιλιατρών να καταστραφεί από αμέλεια υπευθύνων και αρμοδίων Αρχών και υπηρεσιών.