Ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για πάταξη φαινομένων Novartis και παράνομων κυκλωμάτων

Ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για πάταξη φαινομένων Novartis και παράνομων κυκλωμάτων

Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για τη δράση διαφόρων κυκλωμάτων στο χώρο της Υγείας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ιατρικών Επισκεπτών Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση: “Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για δράση παράνομων κυκλωμάτων φαρμακευτικών εταιρειών, γιατρών, φαρμακοποιών αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την ανάγκη θεσμικής θωράκισης του χώρου της ιατρικής ενημέρωσης.

Το σκάνδαλο αυτό έρχεται να προστεθεί στο σκάνδαλο Novartis και να κάνει φανερό ότι μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μπορούν να διαφθείρουν συνειδήσεις σε οποιονδήποτε χώρο, πολιτικό, κοινωνικό ή οικονομικό.

Έτσι μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί και να μην προσπαθούν να βρουν εύκολα θύματα. Ο κλάδος των Ιατρικών Επισκεπτών αποτελεί μία σημαντική πηγή ενημέρωσης του ιατρικού και φαρμακευτικού χώρου για τα επιστημονικά δεδομένα και τις εξελίξεις στο φάρμακο και ουδεμία σχέση έχει με απάτες και σκάνδαλα.

Η Ομοσπονδία που ανήκουμε, επανειλημμένα έχει επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πλαισίου που θα προστατεύει το χώρο μας από τέτοια φαινόμενα, έχει αναλάβει δράσεις, όπως την κατάθεση του περιγράμματος εργασίας και συνεχίζει τις προσπάθειες για την κατοχύρωση του επαγγέλματος και την ένταξή του στα επαγγέλματα υγείας”.

Ιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας: «Θα είμαστε αμείλικτοι με όσους εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες»
Απόλυτοι και κάθετοι είναι τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας όσο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας για όποια μέλη τους αποδειχθεί ότι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες και συγκεκριμένα στο κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων που εξαρθρώθηκε τις προηγούμενες μέρες από τους «αδιάφθορους» της Αστυνομίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Το ίδιο, όπως είπαν, ισχύει και για όσους αποδειχτεί ότι εμπλέκονται σε πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test.

Ιατρικός Σύλλογος
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, τόνισε ότι η πληροφόρηση που έχουν ως Σύλλογος για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι δύσκολη λόγω των ειδικών υπηρεσιών που εμπλέκονται, όμως η θέση του συλλόγου είναι συγκεκριμένη για όσα μέλη του πιθανόν εμπλέκονται.

«Είμαστε σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές για πλήρη ενημέρωση. Η θέση μας, όμως, είναι συγκεκριμένη. Δεν μπορούν δύο-τρεις επίορκοι γιατροί να χαλάσουν την εικόνα όλων των υπολοίπων, που στην πανδημία έχουν δώσει πολλά πάνω από τον εαυτό τους για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους. Για όποιους αποδειχτεί ενοχή, δεν έχουν καμία θέση στο Ιατρικό Σώμα και θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει», σημείωσε ο κ. Τζωρτζίνης.

Φαρμακευτικός Σύλλογος
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Σωτήρης Αργυρόπουλος, τόνισε πως ο σύλλογος θα είναι αμείλικτος αν κάποια μέλη του έχουν προβεί σε παράνομες ενέργειες.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σημείωσε πως ακόμα δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση και ό,τι μαθαίνει είναι από τα δημοσιεύματα. «Εάν υπάρχουν συνάδελφοι που εμπλέκονται θα περάσουν πειθαρχικό. Ο σύλλογος θα είναι αμείλικτος. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τέτοια πράγματα. Είναι απαράδεκτα αυτά και εκθέτουν όλους τους φαρμακοποιούς», σχολίασε ο κ. Αργυρόπουλος.

Πάντως, χθες οι 13 συλληφθέντες, ανάμεσά τους και οι δύο ιατρικοί επισκέπτες στην Καλαμάτα, απολογήθηκαν στη δεύτερη Ειδική Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης. 

Της Βίκυς Βετουλάκη