Κακές μελέτες και λάθη “έπνιξαν” την ολοκλήρωση του έργου

Κακές μελέτες και λάθη “έπνιξαν” την ολοκλήρωση του έργου

Νέο σοβαρό πλήγμα κατά της προοπτικής ανάπτυξης της Βέργας ανακοινώθηκε προχθές, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανακοίνωσε, έπειτα από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλη Τζαμουράνη, ότι διαλύονται οι δύο εργολαβίες του δρόμου Άνω-Κάτω Βέργας.

Ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί στο τι έφταιξε και ήρθε αυτή η νέα αρνητική εξέλιξη για τη Βέργα, δεύτερο πλήγμα μετά μη έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για το δρόμο Άνω-Κάτω Βέργας υπήρχαν δύο εργολαβίες, η μία της Περιφέρειας για το τμήμα στο κάτω χωριό και η δεύτερη του Δήμου, στο πάνω χωριό.

Με ερώτησή του κατά τη προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Βασίλης Τζαμουράνης ζήτησε ενημέρωση, τι φταίει και τα έργα δεν προχωρούν και τι ακριβώς συμβαίνει με ανακοίνωση που έκανε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, τις προηγούμενες ημέρες, για νέα μελέτη που πρέπει να γίνει.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι διαλύονται και οι δύο εργολαβίες, δεν ήταν όμως ακριβής για το λόγο που συμβαίνει αυτό, παρά μόνο μίλησε γενικά για λάθη που είχαν γίνει στο παρελθόν, εννοώντας μάλλον την περίοδο πριν γίνει εκείνος δήμαρχος.

Μάλιστα, ανέφερε ότι θα γίνει νέα ενιαία μελέτη και για τα δύο τμήματα, “όμως αυτή τη φορά να πατάει (ο δρόμος) επί εδάφους, να είναι συγκεκριμένη μελέτη, σωστή χωρίς προβλήματα, να μην έχει προβλήματα. Δε χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο, εμείς προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα, δεν είναι σκοπός να επιρρίψουμε ευθύνες ποιος φταίει”.

Σε ό,τι αφορά το τμήμα του δρόμου που θα έφτιαχνε ο Δήμος, ο δήμαρχος τόνισε ότι ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με 800.000 ευρώ, όμως χρειαζόταν συμπληρωματική σύμβαση με επιπλέον χρηματοδότηση, κάτι που ο κ. Βασιλόπουλος υπογράμμισε ότι δεν μπορούσε να γίνει, γιατί το ΕΣΠΑ, όπως σημείωσε, δεν μπορεί να δώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω από την εγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Με τη διάλυση των δύο εργολαβιών, συνέχισε ο δήμαρχος, θα αναλάβει η Περιφέρεια και τα δύο τμήματα του δρόμου ως ένα με μία νέα εργολαβία, δεδομένου ότι προβλήματα έχει και η δική της εργολαβία.

Αυτό που ανησυχεί, όμως, σοβαρά την περιοχή της Βέργας είναι το πότε θα γίνουν όλα αυτά, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή χρήματα στην Περιφέρεια γι’ αυτό το έργο δεν υπάρχουν.

Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας τις προηγούμενες μέρες ότι σε σύσκεψη που έγινε “εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους η Περιφέρεια, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, θα μπορέσει να εξεύρει πιστώσεις για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, πιθανότατα εκτός ΕΣΠΑ, μέσω νέας προγραμματικής σύμβασης”.