Κακοκαιρία: Ανεπαρκή αποδείχθηκαν τα έργα σε Ακρογιάλι και Κιτριές

Κακοκαιρία: Ανεπαρκή αποδείχθηκαν τα έργα σε Ακρογιάλι και Κιτριές

Ένα δύσκολο πρωινό ήταν αυτό του Σαββάτου για τους κατοίκους από την Παλιόχωρα έως και τις Κιτριές, καθώς αντίκρισαν πολλές καταστροφές, ενώ για ακόμα μια φορά διαπίστωσαν ότι τα έργα προστασίας των ακτών που έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια είναι ανεπαρκή. Ειδικότερα, είδαν τη θάλασσα να φτάνει στο δρόμο παρασύροντας μαζί πέτρες, ενώ στο λιμάνι των Κιτριών βυθίστηκαν βάρκες.

Έκλεισε ο δρόμος στο Ακρογιάλι
Από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι και νωρίς το μεσημέρι της ίδιας μέρας κλειστός ήταν ο δρόμος στο Ακρογιάλι, αφού μεγάλη ποσότητα από πέτρες είχε φτάσει στο οδόστρωμα και έτσι η κυκλοφορία ήταν αδύνατη. Όσοι ήθελαν να περάσουν από τη μια μεριά στην άλλη, ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν είτε μέσω Μεγάλης Μαντίνειας είτε από την Ε.0. Καλαμάτας – Αρεοπόλης.

Στο σημείο έφθασαν λίγο πριν από το μεσημέρι ο αντιπεριφεριάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, καθώς και ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης, Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας, που δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για τα έργα.

Ειδικότερα, ο κ. Αναστασόπουλος δήλωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα στο Ακρογιάλι και αντιμετωπίστηκε σταδιακά από την τότε Δημοτική Αρχή και τη Νομαρχία που εξελίχθηκε σε Περιφέρεια. Όπως υποστήριξε, έκανε αρκετά έργα, τα οποία όμως, όπως αποδείχθηκε, δεν άντεξαν τους ανέμους.

Πρόσθεσε δε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν υπήρχαν αυτά τα έργα, αλλά εκτίμησε ότι χρειάζονται βελτιώσεις και τροποποιήσεις για να τελειώσει αυτή η εικόνα όταν υπάρχει κακοκαιρία με έντονους δυτικούς ανέμους.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδροβιτσανέας ανέφερε ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη ζημιά στο Ακρογιάλι και στην παραλιακή ζώνη της Αβίας, ενώ ο Δήμος με δικά του μηχανήματα αποκατέστησε τις ζημιές.

Με τη σειρά του ο Δημήτρης Σκιάς, που διατηρεί κατάστημα εστίασης στο Ακρογιάλι, δήλωσε ότι παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα κάθε χρόνο, ενώ εκτίμησε ότι θα πρέπει να γίνει ριζική παρέμβαση για να δοθεί λύση. Κάλεσε, λοιπόν, τους ειδικούς να εξετάσουν εκ νέου το πρόβλημα, αφού τα μέτρα προστασίας της ακτής είναι ανεπαρκή.

Βούλιαξαν βάρκες στο λιμάνι των Κιτριών
Στο λιμάνι των Κιτριών, όπου επίσης έχουν γίνει έργα, για ακόμα μια φορά βούλιαξαν βάρκες, με τους ιδιοκτήτες κυριολεκτικά να τις ψάχνουν. Κι όπως σχολίασαν χαρακτηριστικά, όλο αυτό θα μπορούσε να είχε λυθεί, αν το έργο είχε γίνει σωστά.

Η αντιπρόεδρος της Κοινότητας, Χριστίνα Σταυροπούλου, που έχασε μία από τις βάρκες της, δήλωσε ότι η κακοκαιρία είχε ξεκινήσει από το βράδυ, αλλά στις 6.00 το πρωί υπήρξε όστρια. Κατά την ίδια, αν το λιμάνι είχε τραβηχτεί 20 μέτρα, δε θα υφίστατο κανένα πρόβλημα.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι κάθε χρόνο σημειώνονται τα ίδια προβλήματα, όταν υπάρχουν όστριες, ζητώντας υποστήριξη από τους αρμοδίους και να τραβήξουν λίγο το λιμάνι των Κιτριών, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πέντε φορτηγά πέτρες χρειάζονται».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση