“Κίτρινη” κάρτα για επεξεργασία λυμάτων και λυματολάσπης

“Κίτρινη” κάρτα για επεξεργασία λυμάτων και λυματολάσπης

Την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες τριμελές κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον Κάρστεν Ράσμουσεν, επικεφαλής του Τμήματος Ελλάδος – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το κλιμάκιο είχε ευρεία συνεργασία με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, άλλους παράγοντες, όπως και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, με αντικείμενο τη νέα προγραμματική περίοδο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου (ΠΕΠ) 2021 – 2027.

Ο περιφερειάρχης, ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, αναφέρθηκε στο νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 και στους άξονές του, καθώς και στο σχεδιασμό που έχει γίνει από πλευράς της Περιφέρειας.

Από την πλευρά του, ο Κ. Ράσμουσεν παίρνοντας τον λόγο μίλησε επαινετικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις επιδόσεις της, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Αρχής, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι και το μέλλον προοιωνίζεται εξαιρετικό.

Όπως είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, οι οποιεσδήποτε τροποποιήσεις στο νέο ΠΕΠ θα γίνουν μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε και θα υπάρξει και η τελική απόφαση ως προς το εν λόγω πρόγραμμα και τους άξονές του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει μέσα από το νέο ΠΕΠ να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, προσθέτοντας παράλληλα ότι σημαντικό μέρος των χρηματοδοτήσεων θα πρέπει να κατευθυνθεί στην επεξεργασία των λυμάτων σε περιοχές με σχετικά μικρό πληθυσμό, αλλά και στη διαχείριση της λυματολάσπης -για την οποία έχουν γίνει ελάχιστα μέχρι τώρα.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι δε θα διατεθούν πιστώσεις για σύμμεικτα απορρίμματα, καθώς υπάρχουν άλλα προγράμματα για τον τομέα αυτόν, ενώ συνέστησε στην Περιφέρεια να έχει συνεργασία με την ειδική ομάδα Jaspers, ως σύμβουλο.

Θετικά αναφέρθηκε ο Κ. Ράσμουσεν στην πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής να δημιουργήσει τη “Μοριάς” Α.Ε. επισημαίνοντας την αναγκαία συνεργασία των διαρθρωτικών ταμείων με τον εν λόγω αυτοδιοικητικό αναπτυξιακό οργανισμό και προσθέτοντας ότι υπάρχει δυνατότητα να του διατεθεί δωρεάν τεχνική βοήθεια.

Τέλος, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενος στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), δήλωσε ότι θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός τους από τις έξι που έχουν προταθεί, ενώ γνωστοποίησε ότι περιορισμένες θα είναι στο νέο ΠΕΠ και οι πιστώσεις για τον πολιτισμό.

Για το θέμα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο Ευρωπαίος επίτροπος ήταν αρνητικός, κι αυτό τόνισε ο κ. Νίκας στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ειδικότερα, σημείωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής του Τμήματος Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάρστεν Ράσμουσεν, έγινε ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης δράσης και να ενταχθούν σε αυτή περισσότερες επιχειρήσεις της Πελοποννήσου.

«Εκείνο το οποίο προσπαθούμε είναι μήπως μπορέσουμε να αυξήσουμε το ποσό των 40.000.000 ευρώ που είχαμε διαθέσει. Αυτό είναι δύσκολο, καθώς ήταν κάθετη η τοποθέτηση του κ. Ράσμουσεν, όσον αφορά στη δυνατότητα να δώσουμε περισσότερα χρήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου.