Μεσσηνία: Οι εμβολιασμοί με α’ δόση έχουν αυξηθεί κατά 20%

Μεσσηνία: Οι εμβολιασμοί με α’ δόση έχουν αυξηθεί κατά 20%

Συνεχώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί, κυρίως με πρώτη δόση, τις τελευταίες μέρες στη Μεσσηνία. Όλες οι εμβολιαστικές γραμμές έχουν ενεργοποιηθεί και πάλι, και από εκεί που μπορούσες να κλείσεις ραντεβού ακόμα και αυθημερόν, τώρα η αναμονή είναι περίπου μία εβδομάδα.

Η συνολική εμβολιαστική κάλυψη στο νομό έχει φτάσει στο 55,4%, ενώ οι εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση στο 58,39%.

Στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας παρατηρείται αύξηση των εμβολιασμών της τάξης του 20% με την πρώτη δόση.

Νοσοκομείο Καλαμάτας
Όπως σημείωσε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, το τελευταίο διάστημα οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί και ιδιαίτερα όσων επιτέλους επιλέγουν να κάνουν την πρώτη δόση.

Από την έναρξη του εμβολιασμού στις 7 Ιανουαρίου έως και τις 27 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο έχουν γίνει 75.063 εμβολιασμοί (70.341 Pfizer – 4.722 Johnson).

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο χρονικό διάστημα, την εβδομάδα από 8 έως 13 Νοεμβρίου έγιναν 1.394 εμβολιασμοί, από 15 έως 20 Νοεμβρίου έγιναν 2.101 εμβολιασμοί και την προηγούμενη εβδομάδα από 22 έως 27 Νοεμβρίου 2.250 εμβολιασμοί.

Όπως τόνισε η κα Αλειφέρη, παρατηρείται  αύξηση της τάξεως του 20% στους εμβολιασμούς α’ δόσης.

Κέντρο Υγείας
Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, Παναγιώτης Κατσαφάδος, σημείωσε επίσης ότι υπάρχει αύξηση των εμβολιασμών. Πλέον γίνονται καθημερινά στο Κέντρο Υγείας 370 με 390 εμβολιασμοί, κι ενώ το σύστημα το προηγούμενο διάστημα έδινε ραντεβού ακόμα και αυθημερόν, τώρα οι επόμενες δέκα μέρες είναι κλεισμένες με ραντεβού. «Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι πλέον τρέχουν να εμβολιασθούν αυτοί που δεν ήταν φανατικοί αρνητές, αλλά απλώς δεν ήθελαν να το κάνουν», τόνισε ο κ. Κατσαφάδος, ενώ συμπλήρωσε ότι κάποιοι φοβήθηκαν και από τα νέα μέτρα, καθώς για ένα χαμηλοσυνταξιούχο το πρόστιμο των 100 ευρώ κάθε μήνα είναι πολύ σημαντικό.

Η πλειοψηφία των ραντεβού πλέον αφορά εμβολιασμούς πρώτης δόσης, ενώ αρκετοί είναι κι αυτοί που κλείνουν για να κάνουν και την Τρίτη.

Ο κ. Κατσαφάδος διευκρίνισε ότι για να μπορέσει κάποιος να κλείσει ραντεβού για την τρίτη δόση, θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί 5,5 μήνες από τη δεύτερη, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν ανοίγει το σύστημα.

«Είναι ενθαρρυντικό στοιχείο αυτή η αύξηση που παρατηρείται. Το μεγάλο μας όπλο είναι το εμβόλιο, αλλά με τίποτα δεν πρέπει να αμελούμε και τα υπόλοιπα μέτρα, μάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών», κατέληξε.

Εμβολιασμένοι
Πάντως, σε επίπεδο νομού, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί μέχρι 1η Δεκεμβρίου, στη Μεσσηνία συνολικά είχαν πραγματοποιηθεί 203.505 εμβολιασμοί. Την Τετάρτη στο νομό έγιναν συνολικά 1.342 εμβόλια. Με τουλάχιστον μία δόση έχουν εμβολιασθεί 98.379 άτομα, ενώ την Τετάρτη εμβολιάσθηκαν 211 άτομα στη Μεσσηνία με την πρώτη δόση.

Το σύνολο των ολοκληρωμένων εμβολιασμών στη Μεσσηνία ανέρχονται σε 93.788 και την Τετάρτη ολοκληρώθηκαν 228 εμβολιασμοί.

Τέλος, με αναμνηστική δόση έχουν εμβολιασθεί συνολικά 20.875 άνθρωποι στη Μεσσηνία και την Τετάρτη έγιναν 924 αναμνηστικές δόσεις.

Της Βίκυς Βετουλάκη