Ο Ιάπωνας πρέσβης επισκέφτηκε τη Μεσσηνία με ενδιαφέρον για επενδύσεις

Ο Ιάπωνας πρέσβης επισκέφτηκε τη Μεσσηνία με ενδιαφέρον για επενδύσεις

Το ενδιαφέρον της Ιαπωνίας για επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θέλει να αναθερμάνει ο Ιάπωνας πρέσβης, Γιασουνόρι Νακαγιάμα, ο οποίος επισκέφθηκε χθες κατόπιν πρόσκλησης του βουλευτή Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά, το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο. Τον Ιάπωνα πρέσβη συνόδευε ο κ. Μαντάς, ενώ στη συνάντηση παρευρέθη ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης.

Ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε τον κ. Νακαγιάμα για την Καλαμάτα και τις προοπτικές της, τονίζοντας ότι η πόλη με τις προσπάθειες και των προκατόχων του έχει αλλάξει σε μία πόλη πιο σύγχρονη, ενώ φιλοδοξία της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνει περισσότερο ψηφιακή και πιο ευρωπαϊκή. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, η Καλαμάτα φιλοδοξεί μέσω της ευρωπαϊκής αποστολής να ενταχθεί στο Δίκτυο των 100 Έξυπνων και Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων της Ευρώπης, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις που θα αλλάξουν την πόλη και τη ζωή των κατοίκων της.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ιαπωνίας σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής χώρα στην πατρίδα του, όπου τα παιδιά μαθαίνουν στα σχολεία την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Αναφέρθηκε δε στη διακοπή των απευθείας πτήσεων Ιαπωνίας – Ελλάδας, κάτι που μείωσε το τουριστικό ρεύμα των Ιαπώνων, αλλά και τις επιχειρηματικές επενδύσεις στη χώρα μας. Πρόσθεσε, πάντως, ότι γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί η περυσινή, ματαιωθείσα λόγω covid, ιαπωνική επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα, όπου ο ίδιος βλέπει ευκαιρίες επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ.

Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο κ. Μαντάς ζήτησαν από τον κ. Νακαγιάμα η αποστολή αυτή να επισκεφθεί και τη Μεσσηνία, όπου υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον και δυνατότητες ιαπωνικών επενδύσεων.

Ο πρέσβης της Ιαπωνίας δήλωσε εντυπωσιασμένος από το φυσικό περιβάλλον όσο και από τις υποδομές που διαθέτει η Καλαμάτα (αεροδρόμιο, λιμάνι, μαρίνα), καθώς και από την πρόοδο της πόλης μετά τους σεισμούς του 1986. «Διαπίστωσα τι έχετε καταφέρει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία, μετά το μεγάλο σεισμό του 2011, ακόμη προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της.

Τέλος, ο κ. Βασιλόπουλος έδωσε στον πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα το επετειακό μετάλλιο «Πνοή Ελευθερίας», την αγγλική έκδοση του Δήμου για τη συμβολή της πόλης στην Επανάσταση του 1821 και το τεχνούργημα του ιερού δέντρου της ελιάς. Αντίστοιχα, ο κ. Νακαγιάμα προσέφερε στον κ. Βασιλόπουλο μεταξένιο ύφασμα από την πατρίδα του και μια μποτίλια ιαπωνικό ουίσκι.

Στο Διοικητήριο
O κ. Γιασουνόρι Νακαγιάμα συναντήθηκε χθες και με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο, στο Διοικητήριο. Στη συνάντηση παρέστησαν και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Βασίλειος Καπέλιος, Ανδρέας Τσουκαλάς και Άννα Καλογεροπούλου, καθώς και ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς.

Ο κ. Αναστασόπουλος καλωσόρισε τον πρέσβη «στη γη της ελιάς και του ελαιολάδου». Παράλληλα, επισημάνθηκε η ταχεία τουριστική ανάπτυξη που σημειώνεται στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και στην ενδοχώρα, λόγω των πολλών αρχαιολογικών μνημείων που έχει ο τόπος, όπως είναι τα σπουδαία Κάστρα Μεθώνης, Κορώνης και Κυπαρισσίας, καθώς και ο άριστα διασωζόμενος αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης. Ο τελευταίος αποτελείται από τρεις χώρους θέασης, το αρχαίο θέατρο, το αρχαίο στάδιο και το εκκλησιαστήριο.  Μάλιστα, χαρακτηριστική ήταν η αναφορά στο Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την άνοιξη και έχει συμμετοχές ομάδων μαθητών και φοιτητών από το εξωτερικό.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο κατάλληλη για επενδύσεις τόσο στον τουριστικό κλάδο όσο και στον τομέα της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, με δεδομένο πως και η Ιαπωνία είναι μία χώρα που διαθέτει αρχαίο πολιτισμό και έχει εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για τις τουριστικές υπηρεσίες και τα αγροτικά προϊόντα.

Με τη σειρά του, ο κ. Γιασουνόρι Νακαγιάμα ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε τη χαρά του που επισκέφθηκε, έστω και σύντομα, το νομό μας.

Οι υπόλοιπες συναντήσεις
Τέλος, ο κύριος Νακαγιάμα Γιασουνόρι επισκέφθηκε τoν Αγροτικό Συνεταιρισμό – Ένωση Μεσσηνίας, Κωνσταντόπουλος Α.Ε.,  εταιρεία που ασχολείται με την τυποποίηση ελιάς και ελαιολάδου, ενώ αργότερα έκανε επίσκεψη στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, όπου είχε συνάντηση εργασίας με μέλη του – επιχειρηματίες από τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού.