Παρουσιάστηκε το βιβλίο για τον εθνικό ήρωα της Κούβας

Παρουσιάστηκε το βιβλίο για  τον εθνικό ήρωα της Κούβας

Σε μια λιτή, αλλά με πολλά νοήματα εκδήλωση, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης το βιβλίο του Χοσέ Οριόλ Μαρρέρο Μαρτίνες για μια εμβληματική προσωπικότητα της Κούβας, το φιλέλληνα Χοσέ Μαρτί, με τίτλο «Ο Χοσέ Μαρτί και το ελληνικό στοιχείο» από τις εκδόσεις «Τόπος».

Μιλώντας για το έργο του, ο συγγραφέας σημείωσε ότι πρόκειται για μια έρευνα χρόνων που έγινε σε βάθος, προκειμένου να συμπεριληφθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούσαν στη ζωή και τη δράση του Μαρτί, ενός ανθρώπου που εμπνεύστηκε από τους αγώνες των Ελλήνων και την Ελληνική Επανάσταση, για να οργανώσει τον αγώνα ανεξαρτησίας της Κούβας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δημήτρης Πετρόπουλος, κάνοντας σύντομη αναφορά στον κουβανικό λαό, ο οποίος εξακολουθεί να δοκιμάζεται.

Ακολούθως, στο βήμα βρέθηκε η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Ζελμίς Μαρία Ντομίνγκεζ, που αναφέρθηκε τόσο στον Χοσέ Μαρτί, που περιγράφεται εκτενώς μέσα από το βιβλίο του Χοσέ Οριόλ Μαρρέρο Μαρτίνες, όσο και στα αξιοσημείωτα βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα.

Παράλληλα, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιώργος Ανδρειωμένος, έκανε εκτενή αναφορά στη ζωή και το έργο του εθνικού ήρωα της Κούβας, μέσα από το οποίο ο Μαρτί κατέστη μία από τις γνωστότερες λογοτεχνικές προσωπικότητες της Λατινικής Αμερικής του 19ου αιώνα.

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο ιδιοκτήτης των εκδόσεων «Τόπος», Βαγγέλης Γεωργάκης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοκουβανικής Φιλίας Καλαμάτας, Ανδρέας Χαϊκάλης, αλλά και ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, Θανάσης Πετράκος. Οι ίδιοι εξέφρασαν, αφενός, τη στήριξή τους στον κουβανικό λαό που βιώνει μια ακόμα σκληρή περίοδο έπειτα από το εμπάργκο των Αμερικανών και, αφετέρου, την πικρία τους αναφορικά με το «τείχος» που βρήκε η κινητοποίηση των Καλαματιανών. Κι αυτό, γιατί η βοήθεια που συγκέντρωσε η τοπική κοινωνία για τη στήριξη του νοσοκομείου της Κούβας συναντά απροσδόκητα μεγάλα εμπόδια μέχρι να καταφέρει να φτάσει στη χώρα.

Χρ.Μ.