Στ. Μπένος: «Η ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας να γίνει αιτία ανασυγκρότησης για όλη τη χώρα»

Στ. Μπένος: «Η ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας να γίνει αιτία ανασυγκρότησης για όλη τη χώρα»

«Θέλουμε το πεδίο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας να γίνει πεδίο και αιτία ανασυγκρότησης για όλη τη χώρα», ανέφερε σε δήλωσή του χθες το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Σταύρος Μπένος, σχετικά με το σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, αλλά και το νέο θεσμό των Κέντρων Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, των οποίων η λειτουργία θα ξεκινήσει από την πυρόπληκτη περιοχή το επόμενο διάστημα.

Όπως επισήμανε στη συνέχεια, το συνολικό κόστος για την αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας εκτιμάται στα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ λίγο αργότερα υπογράμμισε: «Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Δεν υπάρχει ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός. Παλεύω δεκαετίες για αυτό. Μιλάμε για “γκρίζα ζώνη” της οικονομίας, παράλληλα με την αυθαίρετη δόμηση, το μπάζωμα ρεμάτων και όλα τα άλλα που ευθύνονται για πολλές φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες».

«Συστήνοντας» τα δύο νεοσύστατα Κέντρα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που θα ιδρυθούν στην περιοχή, διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια καινούργια προσέγγιση. Σε συνεργασία με τον καθηγητή Οικονόμου, που απαρτίζει κι αυτός την ομάδα εργασίας, «θα δουλέψουμε προκειμένου το αργότερο σε 2 χρόνια να είναι έτοιμες αυτές οι πλήρεις δομές για το χώρο και το περιβάλλον. Θα μπουν κανόνες στο 100% του εδάφους και οι κανόνες αυτοί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο θα ελέγχονται από την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση». Και πρόσθεσε: «Τα Κέντρα αυτά δε θα έχουν παντού αρμοδιότητα αποφασιστική, επειδή  υπάρχει και το άρθρο 24 του Συντάγματος, και ορισμένα θέματα θα κρίνονται σε υπερκείμενο επίπεδο, είτε στην Περιφέρεια είτε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ωστόσο, θα γνωμοδοτούν για όλες τις περιπτώσεις».

Παράλληλα, ο Σταύρος Μπένος έκανε αναφορά στα ΚΕΠ και τη μικρή πρόοδο που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυνατότητές τους. Όπως σημείωσε ο ίδιος «τα ΚΕΠ είναι ένα πνευματικό μου παιδί, εδώ και 20 χρόνια, αλλά δυστυχώς από τότε έχουν κάνει πολύ μικρά βήματα. Αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση δεν έχει δώσει ούτε το 10% των δυνατοτήτων της».

Κλείνοντας, όσον αφορά στη δημιουργία των δύο «ολιστικών» ΚΕΠ στη Βόρεια Εύβοια ως κομμάτι του συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής, ο Στ. Μπένος σχολίασε: «Τώρα τα ΚΕΠ θα γίνουν υποκαταστήματα του κράτους, θα είναι το μοναδικό σημείο επαφής των πολιτών με το κράτος. Ο πολίτης θα εμφανίζεται μόνο μια φορά, ακόμη και για σύνθετες υποθέσεις, δηλαδή για αδειοδοτήσεις».

Χρ.Μ.