Τεράστια αύξηση των εμβολιασμών στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Τεράστια αύξηση των εμβολιασμών στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Στη μάχη και ιδιώτες ιατροί

Τους 600 φθάνουν καθημερινά πλέον οι εμβολιασμοί στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, κάτι που δείχνει ότι αρκετός κόσμος που ήταν διστακτικός εμπιστεύεται την επιστήμη. Μεταξύ αυτών περίπου ένα 20 με 25% είναι όσοι κάνουν την πρώτη δόση, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου σπεύδει για την τρίτη.

«Πλάτη» βάζουν πλέον και ιδιώτες ιατροί, οι οποίοι κάθε απόγευμα πραγματοποιούν εμβολιασμούς στο Νοσοκομείο Καλαμάτας προκειμένου το συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο να αντεπεξέλθει στα εκατοντάδες ραντεβού.

Χθες η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας μίλησε την αύξηση των εμβολιασμών, την κατάσταση στην Κλινική Covid, ενώ δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τους ιδιώτες ιατρούς που βοηθούν πλέον στο εμβολιαστικό κέντρο.

Ειδικότερα, η κα Αλειφέρη χαρακτήρισε θετική την «έκρηξη» των εμβολιασμών, που στο Νοσοκομείο Καλαμάτας φθάνουν καθημερινά τους 600, για να προσθέσει ότι πολλά ραντεβού αφορούν στην 3η δόση και έτσι άνθρωποι που ήδη είχαν επιλέξει να προστατευτούν, πλέον θωρακίζονται.
Όπως είπε ακόμη, υπάρχει μεγάλη αύξηση, που φθάνει και το 25% των ημερήσιων εμβολιασμών, για την 1η δόση, κάτι που η ίδια μεταφράζει ως εξής: υπάρχει πλέον μια αυξημένη συνειδητοποίηση στην κοινωνία για την ανάγκη να ελεγχθεί η πανδημία και ο καθένας να προστατευτεί.

Στη συνέχεια η διοικήτρια του νοσοκομείου ευχαρίστησε τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, καθώς μέσω αυτού προέκυψε η εθελοντική προσφορά συγκεκριμένων ιατρών να υπηρετήσουν στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν να ανταποκριθεί το ίδρυμα στην ανάγκη που υπάρχει.

Μάλιστα, θέλησε να ευχαριστήσει ονομαστικά τους ιατρούς που έχουν υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας και ήδη υπηρετούν στο κέντρο, καλύπτοντας 15 απογευματινές βάρδιες μέσα στο Δεκέμβριο. Ειδικότερα είναι οι: Δημήτρης Γκότσης, Αρετή Κορακοβούνη, Φωτεινή Δεμπεγιώτη, Γιώργος Χρανιώτης, Ειρήνη Σακκά και Νίκος Γιουρτούμας.

Τέλος, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καλαμάτας, Δημήτρη Τζωρτζίνη, καθώς ήταν εκείνος που ανέλαβε την προσπάθεια ευαισθητοποίησης και συνεργασίας με τους παραπάνω ιατρούς.

Κλινική Covid
Μιλώντας για την κατάσταση στην Κλινική Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας, η διοικήτρια παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα παρά την σταθεροποίηση των κρουσμάτων, το αποτέλεσμα της οποίας θα φανεί έπειτα από δυο εβδομάδες.

Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος αριθμός είναι 480 με 500 κρούσματα, με τις νοσηλείες να παραμένουν αρκετές, ενώ ανέφερε ότι κάποιες από αυτές είναι πολύ βαριές, με τη ΜΕΘ να είναι πλήρη εδώ και καιρό και με μέσο ηλικιακό όρο διασωληνωμένων χαμηλό. 

Η κατάσταση στην Κλινική και οι αιχμές στο Δημοτικό Συμβούλιο
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο Βασίλης Τζαμουράνης σχολίασε ότι η κατάσταση στην Κλινική είναι κακή και σε ερώτηση που έγινε στην κα Αλειφέρη για το θέμα, απάντησε ότι «καλύτερες υπηρεσίες θα προσέφεραν αυτοί που θέλουν να έχουν δημόσιο λόγο αν είναι πρώτα καλά ενημερωμένοι».

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας, συνέχισε, πέραν της καθημερινής ενημέρωσης για τις νοσηλείες, κάνει και συνολική ενημέρωση για την κίνηση και τα στατιστικά σε όλα τα θέματα. Έτσι επανέλαβε ότι πολύ καλύτερες υπηρεσίες θα προσέφεραν αν όλοι έλεγαν στους συμπολίτες μας ότι είναι πολύ σημαντικό να θωρακίσουν τον εαυτό τους με τον εμβολιασμό, δευτερευόντως να συστήσουν σε όλους να τηρούν τα μέτρα για να μη νοσήσουν (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι) και, τρίτον, στους ανεμβολίαστους να έρχονται έγκαιρα και νωρίς στο νοσοκομείο.

Οι υγειονομικοί σε αναστολή
Σε άλλη ερώτηση για τους υγειονομικούς που παραμένουν σε αναστολή επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, η κα Αλειφέρη ανέφερε ότι κάποιοι επέστρεψαν, ενώ ξεκαθάρισε ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οι ιατροί που είναι σε αναστολή είναι ελάχιστοι και ειδικότερα πέντε. Μάλιστα, δεν είναι σε ειδικότητες που επηρεάζουν ιδιαίτερα τη διαχείριση της Covid.

Ξεκαθάρισε κλείνοντας το θέμα ότι τα κενά αυτά έχουν καλυφθεί με τις μετακινήσεις άλλων ιατρών, θεωρώντας ότι οι αναστολές δεν έχουν δημιουργήσει λειτουργικό πρόβλημα στο νοσοκομείο. Το πρόβλημα που υπάρχει και είναι διαχρονικό έχει να κάνει με θέματα παθολογίας, αφού τουλάχιστον την τελευταία διετία έχουν γίνει τέσσερις προκηρύξεις με τρεις ιατρούς κάθε φορά και έχουν αποβεί άγονες.

Τα εξωτερικά τακτικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία
Τέλος, σε ερώτηση που έγινε για τη λειτουργία των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, η κα Αλειφέρη απάντησε ότι αυτά πραγματοποιούνται κανονικά. Το μήνα γίνονται 3.500 ραντεβού στα τακτικά ιατρεία, καθώς και 300 χειρουργεία.

Ανέφερε δε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι από τα νοσοκομεία που δεν κατήργησαν καμία από τις άλλες κλινικές και υπηρεσίες, παρά μόνο το Οδοντιατρικό δε λειτουργεί αυτή τη στιγμή.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση