Τριφυλία: Μομφή αντιπολίτευσης στη Δημοτική Αρχή για αδράνεια στη διαχείριση απορριμμάτων

Τριφυλία: Μομφή αντιπολίτευσης στη Δημοτική Αρχή για αδράνεια στη διαχείριση απορριμμάτων

Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας ανακοίνωσε ο αναπληρωτής δήμαρχος, Αντώνιος Βλάχος, ενώ μομφή άφησε η αντιπολίτευση στη Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη για αδράνεια στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Θέμα σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων έθεσε, προ ημερήσιας διάταξης, στην 39η συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας ο Δημήτρης Δριμής, αναφερόμενος σε «κόστος μεταφοράς υψηλό, 85+ ευρώ ο τόνος, κόστος προστίμων αν δεν κάνουμε αυτά που μας αναλογούν. Τι μας αναλογεί; Να κάνουμε τη διαχείριση στην πηγή, δηλαδή να φροντίσουμε, πέρα από τα απορρίμματα που θα στέλνουμε, να μειώσουμε κατά 80% τα απορρίμματά μας. Το ’χουμε κάνει; Έχουμε μπει σε τέτοια διαδικασία; Δεν έχουμε μπει, όχι. Άσε που είμαστε ο μόνος Δήμος ή απ’ τους ελάχιστους που δεν έχει καν μπλε κάδο. Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Δεν προβλεπόταν από τον περιφερειακό σχεδιασμό. Μπορούσε όμως ο ίδιος ο Δήμος Τριφυλίας είτε να προτείνει χρηματοδότηση στο ΦΟΔΣΑ, είτε με ίδιους πόρους, είτε να αναζητήσει προγράμματα. Πώς θα πάμε τα σκουπίδια στην Παλαιόχουνη; Θα περνάνε τα φορτηγά όλο το Δήμο και με τι κόστος; To έχουμε προτείνει το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στο συμβούλιο από τον Ιανουάριο του 2020…».

Με τη σειρά του, λαμβάνοντας το λόγο, ο Γιάννης Αδρακτάς ρώτησε: «Από πότε θα μπορούμε τα απορρίμματα να τα πηγαίνουμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση;» και συμπλήρωσε: «Να ενημερωθούμε για το κόστος».

Απαντώντας για τη διαχείριση απορριμμάτων ο κ. Αντώνιος Βλάχος είπε: «Λείπει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Όλοι γνωρίζουμε, επειδή είμαι κι εγώ στο ΦΟΔΣΑ, η τιμή έχει κοπεί είναι 81 ευρώ. Εμείς είμαστε στο Πρόγραμμα “Τρίτση”, θα φτιάξουμε Πράσινα Σημεία Ανακύκλωσης για να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών. Αναμένουμε τη χρηματοδότηση. Ήδη έχουμε προβλέψεις στα οχήματα που είναι να ’ρθουνε, είναι να ’ρθει κι ένα τράκτορας press container 45άρι, έχει πάρει μια παράταση ο ανάδοχος, θα έρθει περίπου σ’ ένα μήνα. Κι έχουμε και προβλέψει να κάνουμε Σταθμό Μεταφόρτωσης εδώ στο Βιολογικό».

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Παναγιώτης Κατσίβελας, λέγοντας «έχει πάρει αδειοδοτήσεις (σ.σ. ο Σ.Μ.Α. στο Βιολογικό Κυπαρισσίας);», με τον κ. Βλάχο να του απαντά: «Δεν τις έχουμε πάρει. Θα πάρουμε».

Ο Γιάννης Μερκούρης ρώτησε αμέσως: «Υπάρχει προγραμματισμός γι’ αυτό που λες;» και ο κ. Βλάχος απάντησε ότι «υπάρχει», με τον κ. Μερκούρη να τονίζει «μπορείς να μας τον ανακοινώσεις; Γιατί, νομίζω, είναι το πρώτο θέμα αυτό».

Ο κ. Βλάχος συνέχισε λέγοντας ότι «ο κ. Νίκας είχε πει ότι 1η Δεκεμβρίου θα μας τα παίρνει τα σκουπίδια. Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει» και συμπλήρωσε: «Η μεταφορά θα γίνεται με το press container».

Ο Γιάννης Αδρακτάς ρώτησε: «Τα Πράσινα Σημεία πού θα είναι;» και ο Παναγιώτης Κατσίβελας αναρωτήθηκε: «Η μελέτη υπάρχει;», με τον κ. Βλάχο να απαντά «η μελέτη, όχι δεν υπάρχει. Όταν πάρουμε τη χρηματοδότηση».

Ο Γιάννης Μερκούρης επέμεινε λέγοντας: «Εκεί όπου θα σταθώ ιδιαιτέρως είναι στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Δεν έχετε κάνει τίποτα μέχρι τώρα. Και απορώ, δηλαδή, πού βρίσκετε το θάρρος, για να μην πω το θράσος, να λέτε ότι τα σκουπίδια σε είκοσι μέρες θα πάνε στην Παλαιόχουνη. Το είπατε εδώ, όταν ανέλαβε ο κ. Ασημακόπουλος. Πέρασαν οι είκοσι μέρες. Πού θα τα πάτε; Με ποια διαδικασία;», με τον κ. Βλάχο να λέει: «Ο κ. Νίκας» και τον κ. Μερκούρη να του απαντά: «Αφήστε τον κ. Νίκα. Ο κ. Νίκας τη δουλειά του κάνει». Ο κ. Βλάχος ανταπάντησε ότι «αυτός (σ.σ. ο κ. Νίκας) είναι υπεύθυνος για τη χωματερή». «Εσείς τι κάνετε; Τι κάνουμε ως Δήμος;» τόνισε ο κ. Μερκούρης και ο κ. Βλάχος απάντησε: «Τι να κάνουμε, να τα φάμε;», με τον κ. Μερκούρη να του λέει: «Τι πρέπει να κάνουμε ως Δήμος; Τα οποία δεν τα κάνετε. Αυτά που πρέπει να κάνει ο Δήμος. Ενέργειες τις οποίες δεν έχετε κάνει στο ελάχιστο. Ο χρόνος τελειώνει. Τι γίνεται με τα δημοτικά τέλη; Χρειάζεται να γίνει αναπροσαρμογή; Πώς θα καλύψετε τα έξοδα;».

Ο Δημήτρης Δριμής τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «έχετε ευτελίσει το ζήτημα του Σ.Μ.Α. (σ.σ. Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων). Σ.Μ.Α. δεν είναι αυτό που εσείς λέτε ως Σ.Μ.Α., που κάνετε στο Αγροκήπιο Φιλιατρών, αυθαιρεσίες. Σ.Μ.Α. σημαίνει αδειοδοτημένος χώρος με ένα κόστος 600.000 – 800.000 ευρώ, που δεν τα έχετε ζητήσει ακόμα από το ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια…».

του Ηλία Γιαννόπουλου