Διαμαρτυρία σωματείων έξω από τα γραφεία ΔΕΗ και ΔΕΔΗΕ

Διαμαρτυρία σωματείων έξω  από τα γραφεία ΔΕΗ και ΔΕΔΗΕ

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χθες το πρωί σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων Καλαμάτας για τα ζητήματα που αφορούν στην ακρίβεια, αλλά και το εισόδημα των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των Συνδικάτων Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Μεσσηνίας, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Τροφίμων, Ποτών και Γάλακτος, Επισιτισμού-Τουρισμού και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων Καλαμάτας: «Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε ύστερα από απόφαση της σύσκεψης σωματείων, με θέμα τον ενωτικό συντονισμό δράσης και διεκδίκησης για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία, την παιδεία, την ακρίβεια και την ανεργία.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ και ΔΕΔΗΕ, ενώ στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας έγιναν συναντήσεις με τον προϊστάμενο της ΔΕΗ και το διευθυντή της ΔΕΔΗΕ, όπου εκφράστηκε η έντονη διαμαρτυρία για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος σε μεγάλο μέρος του νομού το προηγούμενο βράδυ και απαίτησαν καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκό νοικοκυριό, μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια και μείωση των τιμολογίων έως απαλλαγή για τους ηλικιωμένους και ανήμπορους, καθώς και για  τους μακροχρόνια ανέργους και τους πολίτες που επιδοτούνται από τα ΚΕΑ.

Στη συνάντηση με το διευθυντή διαπιστώθηκαν τόσο οι ελλείψεις σε επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό όσο και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό. Οι κενές θέσεις εργασίας που προβλέπονται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας ξεπερνούν το 50%. Και όσο περνά ο καιρός το ποσοστό θα μεγαλώνει, αφού δεν αντικαθίστανται οι θέσεις εργασίας που μένουν κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο χώρο της συγκέντρωσης ο Παναγιώτης Καράμπελας, είπε ότι είναι  αδιανόητο να μην μπορούν χιλιάδες νοικοκυριά να ζεσταθούν γιατί το κόστος της θέρμανσης έχει εκτοξευτεί. Έχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, για τον τρόπο διαχείρισης της κάλυψης των αναγκών σε ενέργεια. Το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας θα οξυνθεί ακόμα παραπέρα το επόμενο διάστημα. Η αύξηση των τιμών του ρεύματος αδειάζει το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας, την ίδια στιγμή που οι τιμές σε μια σειρά βασικών λαϊκών αγαθών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή της, έχουν πάρει την ανηφόρα.

Οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την πολιτική “απελευθέρωσης” της ενέργειας εδώ και δεκαετίες, αλλά και σήμερα με την προώθηση της απολιγνιτοποίησης και της “πράσινης ανάπτυξης”, είναι συνειδητές επιλογές που ενισχύουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και μεταφέρουν το κόστος στην τσέπη των εργαζομένων. Καμία σχέση δεν έχουν με την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο συνεχίζει να καταστρέφεται.

Δική μας “ευθύνη” είναι να αντισταθούμε σε αυτή την πολιτική και να διεκδικήσουμε:

-Ρεύμα φθηνό για το λαό

-Κανένα εργατικό σπίτι να μη μείνει χωρίς θέρμανση

-Καμία διακοπή παροχής ενέργειας λόγω αδυναμίας πληρωμής

-Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά

-Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ».