Καταλήψεις: Διαμαρτυρία των μαθητών και εικόνες φθοράς σε σχολεία της Καλαμάτας

Καταλήψεις: Διαμαρτυρία των μαθητών και εικόνες φθοράς σε σχολεία της Καλαμάτας

Όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά αυξημένος ήταν χθες ο αριθμός των σχολείων που τελούσαν υπό κατάληψη στη Μεσσηνία και ειδικότερα στην Καλαμάτα, με τους μαθητές να προβάλλουν μια σειρά από αιτήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο στην πανδημία.

Συγκεκριμένα, σε κατάληψη ήταν χθες Πέμπτη το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, τa 1ο, 4ο, 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας, τα 1ο, 2ο, 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, αλλά και το ΓΕΛ Κορώνης, σύμφωνα με το διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Νίκο Πεφάνη.

Από πλευράς τους, οι μαθητές αναφέρουν ότι ο λόγος που προέβησαν σε καταλήψεις έχει να κάνει με την απαραίτητη αραίωση ανά τμήμα, τη χορήγηση δωρεάν και συχνών τεστ για όλους, τη χορήγηση δωρεάν μασκών και την αύξηση του ορίου απουσιών (λόγω καραντίνας). Επίσης, να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων, να γίνει προσαρμογή της ύλης, να καταργηθεί η ΕΒΕ, όπως και να γίνει μείωση του 50% +1 στις σχολικές αίθουσες.

Συγκέντρωση μαθητών στο Διοικητήριο

Σε συνέχεια των καταλήψεων στα σχολεία, νωρίς χθες το μεσημέρι οι μαθητές διαμαρτυρόμενοι έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης καταλήγοντας έξω από το Διοικητήριο Καλαμάτας, ως αντίδραση στους λανθασμένους χειρισμούς της πανδημίας και των εκπαιδευτικών διαδικασιών, κάτι που τους αφορά άμεσα.

Χρ.Μ.


Πέταξαν τα θρανία και τις καρέκλες από 4ο και 6ο Γυμνάσια

Έκπληκτοι έμειναν χθες το πρωί οι διευθυντές των 4ου και 6ου Γυμνασίων Καλαμάτας στο συγκρότημα της οδού Αρτέμιδος, όταν μπαίνοντας στο χώρο του σχολείου αντίκρισαν εικόνες καταστροφής και λεηλασίας.

Στο προαύλιο των δύο γυμνασίων ήταν πεταμένα καρέκλες και θρανία και, μάλιστα, από τις αίθουσες στους ορόφους των δύο κτηρίων.

Αμέσως κλήθηκε η Αστυνομία, περιπολικό πήγε στο σημείο και αστυνομικοί έλεγξαν το χώρο, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθούν ίχνη παραβίασης στα κτήρια. Οι αστυνομικοί κατέγραψαν το περιστατικό και αναμενόταν να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τους υπευθύνους.

Όπως διαπιστώθηκε από τους εκπαιδευτικούς στον έλεγχο που έκαναν στη συνέχεια στους χώρους των σχολείων, στις αίθουσες του ορόφου του κτηρίου κάποιοι είχαν αναποδογυρίσει τα θρανία και είχαν προκαλέσει ορισμένες φθορές, ενώ ελάχιστες καρέκλες ήταν πεταμένες στο προαύλιο, με όλες τις υπόλοιπες από τις αίθουσες να λείπουν και, τελικά, να μην εντοπίζονται πουθενά.

Εικάζεται ότι κάποιοι μπορεί να πέταξαν τις καρέκλες στο προαύλιο και από εκεί να μεταφέρθηκαν στο γειτονικό κτήριο του 4ου Λυκείου, το οποίο τελεί υπό κατάληψη.

Β.Β.