Καταλήψεις: Ξανά φθορές και κλοπές στο 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας

Καταλήψεις: Ξανά φθορές και κλοπές  στο 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας

Κρυφτό «για να μην κλείσουν» εκ νέου τα σχολεία

Για φθορές και κλοπές που είχαν γίνει στο 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας είχαμε γράψει στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν άγνωστοι είχαν παραβιάσει μέχρι και το χρηματοκιβώτιο στο γραφείο του διευθυντή, ενώ είχαν κλέψει και το κυλικείο.

Ίδιες εικόνες αντίκρισαν και το πρωί του Σαββάτου οι υπεύθυνοι που μπήκαν στο 1ο ΓΕΛ, όταν έληξε η κατάληψη η οποία είχε ξεκινήσει στις 17 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, πέραν των καταστροφών που είναι μεγάλες, έχει σημειωθεί τουλάχιστον μία κλοπή, που αφορά ηχείο που βρισκόταν στην αίθουσα εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με το διευθυντή, οι ζημιές που έγιναν δεν ήταν τυχαίες αλλά εσκεμμένες, όπως, για παράδειγμα, το σπάσιμο τζαμιών στις βιβλιοθήκες του ισογείου.

Μιλώντας ο ίδιος στο «Θάρρος» πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχει καταγράψει τις ζημιές, αλλά δήλωσε ότι αδυνατεί να καταλάβει το μένος όσων τις προκάλεσαν.

Να σημειωθεί ότι το πρωί του Σαββάτου στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία, που έχει αναλάβει να εντοπίσει τους δράστες, ενώ κατάθεση έδωσε και ο διευθυντής του σχολείου. Λίγο μετά δε, έφθασαν και συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας, που έδωσαν «μάχη με το χρόνο», προκειμένου το σχολείο λειτουργήσει τη Δευτέρα, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε.

Κρυφτό
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, χθες τα ξημερώματα υπήρξε κρυφτό με μαθητές που επιχειρούσαν να κλείσουν σχολεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του 5ου Γυμνασίου. Εκεί οι μαθητές κατάφεραν για κάποιο διάστημα να καταλάβουν το σχολείο, που στη συνέχεια όμως άνοιξε, με τους κάδους που τοποθετήθηκαν στην είσοδο να βρίσκονται για κάποιες ώρες το πρωί δίπλα στο κτήριο.

Σε κατάληψη, πάντως, ήταν χθες το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.

Π.Μπ.


Αποκατάσταση φθορών σε σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη
Άμεση ήταν η καταγραφή και η αποκατάσταση φθορών σε σχολεία της Καλαμάτας που τις προηγούμενες ημέρες τελούσαν υπό κατάληψη. Οι εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, προκειμένου τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν δίχως προβλήματα.

Υπό κατάληψη τελούσαν τις προηγούμενες ημέρες τα 4ο, 5ο και 6ο Γυμνάσια, τα 1ο, 3ο και 4ο ΓΕΛ, καθώς και τα σχολεία που στεγάζονται στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού.

Με εντολή δημάρχου υπήρξε άμεσα από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου και τον αρμόδιο τεχνικό – υπεύθυνο συντήρησης των σχολείων αυτοψία – καταγραφή φθορών που προκλήθηκαν (σπασμένες πόρτες, τζάμια, καρέκλες, αφαίρεση ηλεκτρονικού υλικού κ.λπ.) και συνεργεία προέβησαν στις σχετικές εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. 

Υπενθυμίζουμε ότι εικόνες καταστροφής αντίκρισαν τις προηγούμενες ημέρες οι διευθυντές των 6ου και 4ου Γυμνασίων Καλαμάτας, με πεταμένα θρανία και καρέκλες στα προαύλια των σχολείων από τους ορόφους των δύο σχολικών κτηρίων. Είναι μια υπόθεση που έχει δημιουργήσει μεγάλα ερωτήματα γιατί ιδιαίτερα στο 6ο Γυμνάσιο δε βρέθηκαν από την Αστυνομία ίχνη παραβίασης για την είσοδο των δραστών στο κτήριο, ενώ είχαν εξαφανιστεί δεκάδες καρέκλες!