Κυπαρισσία: «Όχι» Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Βιολογικό Καθαρισμό

Κυπαρισσία: «Όχι» Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Βιολογικό Καθαρισμό

Η ρητή αντίθεση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στην αυθαίρετη απόφαση της Δημοτικής Αρχής Λεβεντάκη για Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Βιολογικό Καθαρισμό Κυπαρισσίας έγινε πασιφανής στη συνεδρίαση του Σώματος το απόγευμα της Τρίτης απόντος του δημάρχου.

Προ ημερήσιας διάταξης ήχησαν «τύμπανα πολέμου» για το μείζονος σημασίας θέμα του ΣΜΑ που τέθηκε με ερωτήματα και παρεμβάσεις από την αντιπολίτευση προς τους αντιδημάρχους, Αντώνιο Βλάχο και Γεώργιο Ασημακόπουλο, όπως και με ευθείες βολές για αυθαιρεσία και εν κρυπτώ μεθόδευση, ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Κοινότητας Κυπαρισσίας και της κοινωνίας της Κυπαρισσίας.

Στις πιεστικές ερωτήσεις «ποιος το αποφάσισε;», η απάντηση – ομολογία του αντιδημάρχου κ. Βλάχου ότι το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Βιολογικό Καθαρισμό Κυπαρισσίας συζήτησε μεταξύ της η Δημοτική Αρχή και το αποφάσισε ο κ. δήμαρχος, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι ρωτούσαν: «Ποιοι είστε εσείς; Τι νομίζετε ότι είστε; Ποιος νομίζει ότι είναι ο δήμαρχος;».

Οι αντιδράσεις έλαβαν εκρηκτικές διαστάσεις μετά την τοποθέτηση του κ. Ασημακόπουλου ότι δε γνωρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι τι είναι ΣΜΑ.

Μάλιστα, η γενική γραμματέας του Δήμου και ο κ. Βλάχος έδειξαν σε δημοτικούς συμβούλους μια φωτοτυπία στην οποία απεικονίζεται σχέδιο ενός τύπου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων από τη «Μελέτη Δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Αποβλήτων (ΣΜΑ) Δήμου Γορτυνίας: Α’ ΣΤΑΔΙΟ» του έτους 2013.

Τοποθετήσεις

Προ ημερήσιας διάταξης ο Γιάννης Μερκούρης έθεσε το θέμα, ρωτώντας σχετικά τον κ. Βλάχο και τον κ. Ασημακόπουλο και σημειώνοντας: «Κυκλοφορεί έντονα στην πόλη ότι προγραμματίζετε να δημιουργήσετε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο χώρο του Βιολογικού. Θα θέλαμε μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα…».

Απαντώντας ο κ. Βλάχος είπε: «Σταθμό Μεταφοράς θα κάνουμε. Επειδή με ρωτάγανε κι άλλοι σήμερα για το θέμα, όλοι έχουν την εντύπωση ότι τα σκουπίδια θα τα εναποθέτουμε κάτω στο έδαφος. Αυτό είναι λάθος. Έχουμε σχέδιο, το οποίο άμα σας ενδιαφέρει, να σας το δείξω. Θα γίνει ράμπα με σιλό, θα κάνει όπισθεν το press container και τα σκουπίδια θα φεύγουν κατευθείαν στο press container. Δε θα έχουμε εναπόθεση σκουπιδιών καθόλου κάτω, τίποτα. Έτσι είναι το σχέδιο, έτσι δείχνει ο ΦΟΔΣΑ. Δεν έχουμε εναπόθεση σκουπιδιών στο έδαφος. Μια ράμπα θα φτιαχτεί, που θα ανεβαίνει το απορριμματοφόρο πίσω, θα ’χει ένα σιλό το οποίο θα οδηγεί κατευθείαν στο press container, θα τα πιέζει και αυτό θα γίνεται. Ήδη έχουμε παραγγείλει ένα press container και στη συνέχεια θα παραγγείλουμε κι ένα δεύτερο».

Τότε ο Γιάννης Μερκούρης ρώτησε: «Γιατί να πάνε τα σκουπίδια στο χώρο αυτό; Πώς επελέγη ο χώρος του Βιολογικού Καθαρισμού; Η αδειοδότηση του χώρου αυτού έγινε με πολύ σκληρούς όρους και θα πάμε εκεί το χώρο να τον επιβαρύνουμε;», με τον κ. Βλάχο να απαντά «πώς θα τον επιβαρύνουμε;» και τον κ. Μερκούρη να λέει: «Θα είναι εκεί, δηλαδή, παιδική χαρά;». Τότε ο κ. Βλάχος ανταπάντησε: «Με τα σκουπίδια τι θέμα θα ‘χουμε (σ.σ. εκεί);».

Συνεχίζοντας ο κ. Μερκούρης ρώτησε «ποιος επέλεξε το χώρο;» και ο Γιάννης Κατσούλας «τα υπολείμματα;», με τον κ. Βλάχο να λέει ότι «δε θα υπάρχουν υπολείμματα, όλα στο σιλό θα πέφτουνε. Απλό πράγμα». Ο κ. Μερκούρης συνέχισε λέγοντας: «Για εσάς είναι απλό. Δεν είναι καθόλου απλό. Και αφού είναι τόσο απλό, γιατί δεν τα πάμε κάπου αλλού, σ’ έναν άλλο χώρο;». Ο κ. Βλάχος απάντησε: «Πού να τα πάμε, δημοτικό χώρο για πες μου».

Ο Γιάννης Μερκούρης τόνισε: «Θα πηγαίνουν απορριμματοφόρα, θα αδειάζουνε από το ένα όχημα στο άλλο και δεν επιβαρύνεται ο χώρος; Θα τους ρίχνουμε αποσμητικά δηλαδή», με τον κ. Βλάχο να λέει: «Γιατί; Έχουμε κατοικίες δίπλα;» και τον κ. Μερκούρη, την κα Παναγιωτοπούλου και την κα Αλεξοπούλου να απαντούν θετικά.

Η κα Χάιδω Παναγιωτοπούλου ρώτησε: «Αποδέχεστε ότι έχετε αποφασίσει, έχει αποφασίσει κάποιος να γίνει ο Σταθμός αυτός στη Γιαννίτσαινα στο χώρο του Βιολογικού;», με τον κ. Βλάχο να της απαντά: «Ναι, γιατί;». «Ποιος το αποφάσισε, κε Βλάχο; Εσείς κουμαντάρετε την πόλη της Κυπαρισσίας; Αποφασίζετε να πάτε τα σκουπίδια στο Βιολογικό χωρίς να ρωτήσετε κανέναν», επέμεινε ο Γιάννης Μερκούρης και ο κ. Βλάχος απάντησε: «Εγώ τ’ αποφάσισα; Ο δήμαρχος τ’ αποφάσισε. Εγώ αποφάσισα; Μιλήσαμε μεταξύ μας και συμφωνήσαμε να πάμε στο Βιολογικό», με τον κ. Μερκούρη να ρωτά «ποιος αποφάσισε;» και τον κ. Βλάχο να απαντά: «Ο κ. Ασημακόπουλος, εγώ, ο δήμαρχος».

Η κα Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι «η Δημοτική Αρχή και οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται στην Κυπαρισσία δεν έπρεπε καν να διανοηθούν στη συγκεκριμένη περιοχή να τοποθετηθεί τέτοια εγκατάσταση». Απευθυνόμενη στον κ. Βλάχο που μειδιούσε ειρωνικά ως φάνηκε, είπε: «Δεν έχετε τις τεχνικές γνώσεις, ούτε τις ειδικές γνώσεις για να πείτε εσείς αν προκαλούνται επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην περιοχή», με τον κ. Βλάχο να της απαντά: «Δεν έχω πολιτικές γνώσεις» και την ίδια να συνεχίζει σημειώνοντας: «Δεν έχετε τις γνώσεις να μας πείτε ότι δεν υποβαθμίζετε το περιβάλλον και δεν εγκληματείτε κατά της συγκεκριμένης περιοχής και της Κυπαρισσίας». Συμπλήρωσε δε ότι ο χώρος επελέγη αυθαίρετα και «είμαι κάθετα αντίθετη σε αυτή σας την απόφαση. Δε θα επιτρέψω να γίνει αυτό το έγκλημα στην Κυπαρισσία».

Στο σημείο αυτό προκλήθηκε ένταση, με τον κ. Ασημακόπουλο να λέει: «Ακούμε έναν μονόλογο».

Παίρνοντας το λόγο η κα Σταματία Αλεξοπούλου τόνισε: «Δε συμφωνώ και εξεπλάγην με την απόφαση (;) της Δημοτικής Αρχής που ελήφθη ερήμην μας για τη μεταφόρτωση των σκουπιδιών στο Βιολογικό Καθαρισμό. Πίστευα ότι δε θα είναι αλήθεια. Δε συμφωνώ, κάθετα, με τη μεταφόρτωση στο συγκεκριμένο σημείο. Για το Βιολογικό Καθαρισμό έχουν γίνει αυστηρές περιβαλλοντικές μελέτες. Με τη μεταφόρτωση των σκουπιδιών εκεί σίγουρα θα επιβαρυνθεί ο Βιολογικός. Δε συμφωνώ, το δεύτερο σημείο που δεν συμφωνώ είναι κοντά σε οικισμούς, είναι το Ροντάκι, είναι η Γιαννίτσαινα, ο ελαιώνας, η παραλιακή που επηρεάζεται από τα στραγγίδια, αχρηστεύονται τα 2/3 της Κυπαρισσίας. Βρέστε έναν άγονο τόπο, να τον βρούμε όλοι μαζί, που να έχει πρόσβαση. Να μην επηρεάζεται ο Βιολογικός Καθαρισμός Κυπαρισσίας που με τόσο κόπο φτιάχτηκε, και φυσικά και κανένα άλλο περιβάλλον. Να βρεθεί ένα σημείο σε άγονη γραμμή, ένας άγονος τόπος, να γίνει διάνοιξη, να πάρουμε μια άδεια από το Δασαρχείο…

[…] Προς Θεού, μη γίνει η μεταφόρτωση των σκουπιδιών στο Βιολογικό της Κυπαρισσίας. Σας διαβεβαιώνω ότι εμείς (σ.σ. η παράταξη “Ανοιχτοί Ορίζοντες”) και νομίζω όλοι οι συνάδελφοι, θα μας βρείτε αντίθετους σ’ αυτή την απόφαση».

Ο Δημήτρης Δριμής, αφού άφησε αιχμές για «παρθένες», σημείωσε: «Μου κάνει εντύπωση που σήμερα ακούω συναδέλφους, διαβάζω και στα site ότι υπάρχει ένα ζήτημα, λέει, για το ΣΜΑ. Μα το ’χει γράψει ο κ. Γιαννόπουλος από το Δεκέμβριο. Μας το είπε εδώ ο κ. Βλάχος όταν τον ρώτησα, όταν του ’χα βάλει ζήτημα για το σχεδιασμό. Το ξεχάσατε; Μόνος του απ’ το κεφάλι του το ’χε γράψει ο Γιαννόπουλος; Όχι. Το ζήτημα λοιπόν είναι: Υπάρχει σχεδιασμός για τα απορρίμματα; Η απάντηση είναι όχι. Το έχουμε θέσει απ’ τα πρώτα Δημοτικά Συμβούλια το 2019. Υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός, έχουμε υποχρέωση ως Δήμος να διαχειριστούμε το 40 – 60% των απορριμμάτων. Τι έχουμε κάνει γι’ αυτό; Απάντηση, τίποτα».

Επίσης, αναφέρθηκε σε ανακύκλωση, διαλογή κ.τ.λ. προσθέτοντας: «Όσο δεν απαντάμε στο σχεδιασμό θα έχουμε ΣΜΑ τεράστιο, θα έχουμε κόστη μεγάλα για τους δημότες και το ερώτημα το πραγματικό είναι, και να μην κάνουν κάποιοι τώρα ότι ανακάλυψαν την Αμερική: Τι κάνει ο Δήμος σε ό,τι τον αφορά στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού;», συμπληρώνοντας ότι «περιφερειακός σχεδιασμός δεν είναι ο ΣΜΑ, είναι το τελευταίο. Είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, δηλαδή ξαναλέω, 40 – 60% των απορριμμάτων. Τι θα το κάνουμε αυτό; Επ’ αυτού μόκο. Μόκο δύο χρόνια τώρα όλοι. Και ξαφνικά γράφει ο Ηλίας, που αυτή είναι η αλήθεια, ότι το είπε ο κ. Βλάχος, αλλά τότε δεν το ακούσατε, ότι σκεφτόμαστε για εκεί πέρα και ξαφνικά το κάνετε “για να πούμε ότι δε θέλουμε στην Κυπαρισσία”. Άρα, κε Βλάχο, οφείλετε να φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα σχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων με βάση τη συμμόρφωση στην εθνική νομοθεσία και τον περιφερειακό σχεδιασμό. Μέρος αυτού, τελευταίο, είναι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης…».

Ο Σαράντος Κουκούμης τόνισε: «Για το θέμα των απορριμμάτων έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές και έχουμε θέσει δεκάδες ερωτήματα και στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές: πώς σχεδιάζετε να διαχειριστείτε τα σκουπίδια. Υπήρχαν σχέδια επί σχεδίων, και τοπικά σχέδια για ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, όμως δεν έγινε το παραμικρό μέχρι σήμερα και όταν εμείς καταγγέλλαμε ότι σιωπηρά ή μέσω άλλων διεργασιών, βλέπε ΦΟΔΣΑ κ.τ.λ., ο τρόπος που προσπαθείτε να διαχειριστείτε τα σκουπίδια θα είναι και περιβαλλοντοκτόνος αλλά και οικονομικά ασύμφορος για τους δημότες, κανένας δε μιλούσε… Διαψευστήκατε που λέγατε ότι σε 20 μέρες θα φύγουν τα σκουπίδια από το Αλιμάκι. Στο παραπέντε ή στο και πέντε φτάσατε να μιλάτε για Σταθμό Μεταφόρτωσης που είναι μια παρανυχίδα του προβλήματος. Δε μας έχετε πει τι θα συμβεί για την τσέπη του πολίτη». Πρόσθεσε δε ότι «είναι ζήτημα ο Σταθμός Μεταφόρτωσης» σημειώνοντας τις πολλές παραμέτρους και σε βάρος του περιβάλλοντος της περιοχής και του κυκλοφοριακού φόρτου.

Ο Γιάννης Κατσούλας εξέφρασε την αντίθεσή του σε ΣΜΑ στο Βιολογικό Κυπαρισσίας θέτοντας τρία σημεία: «Έχετε ελέγξει τους Π.Ο. του ΒΙΟ.ΚΑ.;», «για το ΣΜΑ έχετε πάρει άδεια, περιβαλλοντικούς όρους;», «τι θα γίνουν τα στραγγίδια, πού θα πάνε;».

Εν συνεχεία η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ρώτησε εάν έχουν ήδη στείλει στην Περιφέρεια έγγραφο που έχουν ορίσει ως ΣΜΑ το Βιολογικό Κυπαρισσίας, με τον κ. Βλάχο να απαντά: «Όχι, δεν έχουμε στείλει ακόμα. Μέχρι να δούμε σαν ΦΟΔΣΑ».

Απαντώντας συνολικά ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Ασημακόπουλος, αφού συνεχάρη τον κ. Δριμή για την τοποθέτησή του, είπε: «Λυπάμαι γιατί οι περισσότεροι λαϊκίζουν, αλλά δίνω μία χάρη γιατί οι περισσότεροι είναι καινούργιοι σύμβουλοι και δεν τα γνωρίζουν, τι σημαίνει ΣΜΑ, τι σημαίνει Σταθμός Μεταφόρτωσης. Πρώτα απ’ όλα δε μιλάμε για σκουπίδια, μιλάμε για press container που τα ’χουμε παραγγείλει, που με το που θα μπαίνουν μέσα θα φεύγουνε. Δεν υπάρχουν ούτε μυρωδιές ούτε τίποτα. Δεύτερον, μιλάμε για 3-4 στρέμματα και ψάχνουμε να βρούμε το ιδιοκτησιακό… Αλλά να ερχόμαστε σήμερα εδώ, να μιλάμε για ΣΜΑ και να λέμε ότι θα έχουμε κόστη και πού θα τα φτιάξουμε, περνάνε κόσμος, περιουσίες. Πατήστε, σας παρακαλώ, στο google, κοιτάξτε οι ΦΟΔΣΑ πόσα ΣΜΑ έχουνε φτιάξει, στη Γλυφάδα είναι στα 70 μ. από τα πρώτα σπίτια, δίπλα από σχολεία, δίπλα από Βιολογικούς, δίπλα από εθνικές οδούς κι έρχομαι σήμερα εδώ και ακούω ότι λέει “φέρνετε τα σκουπίδια στην Κυπαρισσία”. Παιδιά, λίγη σοβαρότητα. Δεν είναι θέμα λαϊκισμού τα σκουπίδια…».

Επίσης, ανέφερε ότι ψάχνουν τους τίτλους ιδιοκτησίας για να πάρουν τα λεφτά και να κάνει στο Δήμο τη μελέτη ο ΦΟΔΣΑ: «Και μιλάμε για περιβαλλοντικές μελέτες, για τι; Τίποτα δεν είναι ο ΣΜΑ. Μπείτε στο google και κοιτάξτε, στα 30 μέτρα από τα σπίτια κι ερχόμαστε εδώ και λαϊκίζουμε και όποιος γνωρίζει από Σταθμούς Μεταφόρτωσης και μας ακούει ή θα τα δει, θα γελάει». «Τρέχουμε μια μελέτη μαζί με το ΦΟΔΣΑ, γι’ αυτό ψάχνουμε το ιδιοκτησιακό, για να ’ρθουν να τα φτιάξουν οι άνθρωποι. Χρηματοδότηση. Όλα ο ΦΟΔΣΑ.», είπε απευθυνόμενος στον κ. Κατσούλα. «Για ποιο σημείο;», ρώτησε ο Παναγιώτης Τσαφαράς, με τον κ. Ασημακόπουλο να λέει: «Αν χρειαστεί να φτιάξουμε δύο, θα κάνουμε δύο. Η αδειοδότηση δεν είναι τίποτα, είναι ένα παιχνιδάκι για εμάς». «Στο Βιολογικό μπορούμε να πάρουμε αδειοδότηση;» είπε ο κ. Κατσούλας, με τον κ. Ασημακόπουλο να λέει: «Ναι μπορούμε, το συζητάμε. Δεν έχει τρελά πράγματα σάς λέω, μιλάμε με το ΦΟΔΣΑ»…

Ο κ. Ασημακόπουλος τόνισε ακόμη: «Ακούστηκαν πράγματα που τρελάθηκα. Δεν υπάρχουν αυτά, είναι ένας μύθος, ένα ψέμα, ότι θα βρωμίσει η πόλη. Αυτό δεν υπάρχει. Όποιος θα μας ακούσει θα γελάνε με τις τοποθετήσεις», με την κα Παναγιωτοπούλου να του λέει: «Κλαίνε. Δε γελάνε. Οι πολίτες κλαίνε» και τον κ. Ασημακόπουλο να της λέει «δε γνωρίζεις». Τότε σημειώθηκε ένταση, με τον κ. Μερκούρη να λέει άλλο κλειστού τύπου και άλλο ανοιχτού τύπου και τον κ. Ασημακόπουλο να απαντά: «Θα είναι κλειστού τύπου. Θα είναι μια μεγάλη σκουπιδιάρα που θα την παίρνουμε και θα την πάμε βόλτα. Και λέτε για το χώρο, πώς επιλέξαμε το χώρο αυτό. Η μεγαλύτερη Ενότητα σκουπιδιών δεν είναι η Κυπαρισσία, δεν είναι τα Φιλιατρά. Είναι οι Γαργαλιάνοι…».

Κλείνοντας ο κ. Ασημακόπουλος είπε: «Όλα τα άλλα για το ΣΜΑ είναι για γέλια ότι θα υποβαθμίσει το περιβάλλον. «Σας παρακαλώ, να μην ξανακούσω σ’ αυτή την αίθουσα ότι θα φέρουμε τα σκουπίδια στην Κυπαρισσία, όταν μιλάμε για ΣΜΑ. Είναι αισχρός λαϊκισμός. Και σ’ αυτούς τους Συλλόγους που δεν ξέρω ποιος τους βάζει δάχτυλα».

Παίρνοντας το λόγο η κα Παναγιωτοπούλου παρατήρησε: «Οφείλω να σας επιστρέψω τους χαρακτηρισμούς όσον αφορά στο δικό μου πρόσωπο. Αδαής και μη σοβαρός μάλλον είστε εσείς και όχι εγώ. Επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς. Θεωρώ ότι είστε αδαής αλλά ούτε αυτό είναι ελαφρυντικό, διότι τον κοινό μέσο νου αν βγούμε έξω στο δρόμο και ρωτήσουμε και πούμε σ’ έναν άνθρωπο ότι στη Γιαννίτσαινα θα γίνει ΣΜΑ, θα μας πετάξει ντομάτες».

Ο δε Παναγιώτης Τσαφαράς σημείωσε: «Αυτό (σ.σ. ΣΜΑ) προέκυψε εντελώς ξαφνικά και η Δημοτική Αρχή δυστυχώς μέχρι τώρα στα μεγάλα έργα τα οποία σχεδιάζει, τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Για το συγκεκριμένο θέμα, ακούσαμε πριν από ενάμιση – δύο μήνες σε αυτή την αίθουσα ότι σε 20 μέρες θα έχουν φύγει τα απορρίμματα κι ότι θα είμαστε ο πρώτος Δήμος που θα μεταφέρει τα απορρίμματα. Με ποιο σχεδιασμό συζητήθηκε αυτό, πού ακριβώς αποσκοπούσε αυτή η παρουσία του κ. αντιδημάρχου; Κάτι το οποίο βρίσκει αυτή τη στιγμή το δήμο απροετοίμαστο…». Αφού ανέφερε πως πήραν φορτηγά και απορριμματοφόρα τα οποία ακόμα δε λειτουργούν, πρόσθεσε: «Μας έχουν απασχολήσει τα σκουπίδια από την πρώτη μέρα της θητείας μας και ακόμα δεν έχουμε προσδιορίσει αυτά που θα έπρεπε να έχουμε προσδιορίσει από την αρχή…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου