Κυπαρισσία: Στο Βιολογικό Καθαρισμό χθες στελέχη του ΦΟΔΣΑ για ΣΜΑ

Κυπαρισσία: Στο Βιολογικό Καθαρισμό χθες στελέχη του ΦΟΔΣΑ για ΣΜΑ

Με επιχειρήματα εναντιώνονται κάτοικοι και φορείς

Με τη χθεσινή επίσκεψη και αυτοψία στελεχών (σ.σ. υπαλλήλων) του ΦΟΔΣΑ, συνοδεία του αντιδημάρχου Καθαριότητας Γιώργου Ασημακόπουλου, στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας, επιβεβαιώθηκε η μεθόδευση της διοίκησης Λεβεντάκη για εγκατάσταση ΣΜΑ στο ΒΙΟ.ΚΑ. Διότι για να μεταβούν στο χώρο τα στελέχη του ΦΟΔΣΑ, για αυτοψία και λήψη στοιχείων για κατάρτιση τοπογραφικών κ.τ.λ., είχαν προηγηθεί συζητήσεις με τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, χωρίς όμως να έχει γίνει καμία απολύτως ενημέρωση, συζήτηση και διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και με το Συμβούλιο Κοινότητας Κυπαρισσίας, κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Γιαννίτσαινας και του Ροντακίου, τους φορείς της πόλης και την τοπική κοινωνία.

Στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού ήταν η πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Κυπαρισσίας, Σόνια Τουρκολιά, η επικεφαλής παράταξης στο Δ.Σ. Τριφυλίας, Χάιδω Παναγιωτοπούλου, ο πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας, Γιώργος Σαμπαζιώτης, κάτοικοι και ιδιοκτήτες γης πέριξ των εγκαταστάσεων του Βιολογικού που εναντιώνονται και αντιδρούν με επιχειρήματα στην εγκατάσταση ΣΜΑ.

Ο κ. Σαμπαζιώτης ενημέρωσε τον κ. Αγγελόπουλο από το ΦΟΔΣΑ για τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (σ.σ. Βιολογικού Καθαρισμού) Κυπαρισσίας και την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, που σε περίπτωση εγκατάστασης στο χώρο αυτό ΣΜΑ τίθενται εν αμφιβόλω με συνέπειες για την ίδια τη λειτουργία του Βιολογικού, ενώ ζήτησε να γίνει οικονομοτεχνική μελέτη σχετικά με τον ΣΜΑ.

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου αναφέρθηκε στο ρέμα με το οποίο συνορεύει ο Βιολογικός Καθαρισμός, καθώς και το γεγονός ότι ο δρόμος προς το Βιολογικό είναι μέσα από δουλείες και οι ιδιοκτήτες δεν επιτρέπουν διέλευση οχημάτων για ΣΜΑ. Μάλιστα, κάποιοι εκ των ιδιοκτητών γης στην περιοχή που ήταν παρόντες τόνισαν ότι θα κινηθούν νομικά.

Με τη σειρά της η κα Σόνια Τουρκολιά τόνισε πως θα γίνει το σημείο και η περιοχή σκουπιδότοπος, δείχνοντας την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς στο χώρο έχει γίνει παράνομη εναπόθεση κάθε λογής σκουπιδιών, μπαζών, κλαδιών κ.ά. Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στις συνέπειες από τα στραγγίδια από το πλύσιμο – καθαρισμό της χοάνης, καθώς και στο ότι ο ΣΜΑ θα είναι ανοιχτού τύπου και όχι κλειστού.

Του Ηλία Γιαννόπουλου