Κυπαρισσία: «Τύμπανα πολέμου» ενάντια στη μεθόδευση Λεβεντάκη για ΣΜΑ στο Βιολογικό

Κυπαρισσία: «Τύμπανα πολέμου» ενάντια στη μεθόδευση Λεβεντάκη για ΣΜΑ στο Βιολογικό

Εκκωφαντικός είναι ο ήχος από τα «τύμπανα πολέμου» που χτυπούν στην Κυπαρισσία ενάντια στη μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής Λεβεντάκη, η οποία ωστόσο αποκαλύφθηκε έπειτα από ερωτήματα της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο χώρο του ΒΙΟ.ΚΑ. (σ.σ. Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων) Κυπαρισσίας.

Χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, το Συμβούλιο Κοινότητας Κυπαρισσίας, τους κατοίκους της περιοχής και την κοινωνία και δίχως απόφαση του αρμοδίου θεσμικού οργάνου που είναι το Δ.Σ. Τριφυλίας. Επιλογή και απόφαση, όπως παραδέχθηκε και ομολόγησε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, το απόγευμα της Τρίτης, ο αντιδήμαρχος κ. Βλάχος, ότι συζήτησε μεταξύ της η Δημοτική Αρχή και το αποφάσισε ο κ. δήμαρχος!

Πριν από τη συνεδρίαση στην πόλη συζητούνταν έντονα η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Λεβεντάκη για ΣΜΑ στο Βιολογικό, κάτι άλλωστε που είχε δηλώσει δημόσια κατά τη διάρκεια της 39ης συνεδρίασης του Δ.Σ. Τριφυλίας, στις 10 Δεκεμβρίου 2021, ο κ. Βλάχος, απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Δριμή, θέτοντας προ ημερήσιας διάταξης θέμα σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις για το ΣΜΑ και τη διαχείριση απορριμμάτων από τους Παναγιώτη Κατσίβελα, Γιάννη Αδρακτά και Γιάννη Μερκούρη, όπως αναλυτικά έχουμε δημοσιεύσει σε ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση στο «Θ».

Οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι με τη μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής Λεβεντάκη για εγκατάσταση ΣΜΑ στο Βιολογικό.

«Ο Σύλλογος Γιαννίτσαινας εκφράζει την αντίθεση και αγανάκτησή του για όποιον σκέφτεται να υλοποιήσει ένα σχέδιο με τη δημιουργία Σταθμού συγκέντρωσης και μεταφόρτωσης των απορριμμάτων όλου του Δήμου Τριφυλίας στην περιοχή μας! Λες και δεν υπάρχουν τόσες άλλες χαράδρες, βουνά κ.λπ. πιο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ένα ανάλογο σχέδιο θα έχει αρνητικές και καταστροφικές συνέπειες για την πανέμορφη περιοχή, όχι μόνο για τη Γιαννίτσαινα, αλλά και για όλη την περιοχή της Κυπαρισσίας. Οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να το σκεφτούν πάλι και να μην προβούν σε ενέργειες υλοποίησης αυτού του κακού, για τον τόπο, σχεδιασμού», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.

Σε δημοσίευσή του στο facebook ο Γιάννης Κωνσταντόπουλος, πρώτος αναπληρωματικός δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας του συνδυασμού «Επόμενη Μέρα για την Τριφυλία» με επικεφαλής τον Σωτήρη Μπακούρο, ο οποίος είναι αντιδήμαρχος στη διοίκηση Λεβεντάκη, το μεσημέρι της Τρίτης, πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, έγραψε: Ενημέρωση τελευταίας στιγμής! Πληροφορία πρόσφατη (Εύχομαι να μην είναι αλήθεια)! Σχεδιάζεται από το Δήμο Τριφυλίας (το γνωρίζουν οι δ. σύμβουλοι;) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου η δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Τριφυλίας στην περιοχή του οικοπέδου του βιολογικού (Γιαννίτσαινα) Κυπαρισσίας! Αποτέλεσμα αυτής της φαεινής ιδέας σε μια περιοχή που θέλει να αναπτυχθεί τουριστικά θα είναι καταστροφή. Νομίζω υπάρχουν διάφοροι τρόποι ανάπτυξης της περιοχής και όχι η μεταφόρτωση των σκουπιδιών στην Κυπαρισσία! Ελπίζω να μην είναι έτσι και μακάρι να έχω λάθος πληροφορίες. Θα επανέλθω χωρίς να έχω πρόβλημα αν δεν είναι έτσι. Περιμένω διαψεύσεις…».

Το βράδυ της Τρίτης και αφού είχε γίνει στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας ο «κακός χαμός» για το ΣΜΑ στο Βιολογικό έπειτα από προ ημερήσιας διάταξης θέμα και ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Κωνσταντόπουλος σχολίασε στη δημοσίευσή του: «Τελικά είναι αλήθεια!!!». Χθες, ο ίδιος κοινοποίησε το ρεπορτάζ του «Θ» από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, σημειώνοντας: «Δημοτικό Συμβούλιο 11/1/2022. Έντονες οι αντιδράσεις! Νομίζω ότι όλα πρέπει να συζητούνται για ένα καλύτερο αποτέλεσμα και ένα καλύτερο Μέλλον του Δήμου μας». Έντονα αντέδρασε, μέσω facebook, την Τρίτη και ο πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας, Γιώργος Σαμπαζιώτης, σχολιάζοντας στη δημοσίευση του κ. Κωνσταντόπουλου: «Τι άλλο θα σκεφτούν άνθρωποι, χωρίς καμία τεχνική γνώση, που βρίσκονται σε θέσεις εκπροσώπησης του λαού που τους εξέλεξε, για να επιβαρύνουν την πόλη μας! Πόσες πραγματικά άλλες πολλές επιλογές υπάρχουν σε περιοχές άγονες, ακατοίκητες, δίπλα σε μεγάλο οδικό δίκτυο στο Δήμο Τριφυλίας! Την Κυπαρισσία βρήκανε;».

Ο κ. Σαμπαζιώτης σε νεότερη παρέμβασή του σχολίασε: «Για όλους αυτούς που θα μας πουν ότι η εγκατάσταση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), στο οικόπεδο του Βιολογικού Καθαρισμού της Κυπαρισσίας δε θα επιβαρύνει την περιοχή έχω να τους πω 2-3 πράγματα. 1ον. Ο Βιολογικός Σταθμός της Κυπαρισσίας κατασκευάστηκε με αυστηρότατους περιβαλλοντικούς όρους από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, για εκμηδενισμό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Δηλαδή, με κλειστές δεξαμενές, με εσωτερικούς χώρους που αυτόματα απορροφούν με ειδικά φίλτρα τις οσμές κ.λπ. Κόντρα, λοιπόν, στη λογική της περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής σχεδιάζουν να βάλουν μια “ελαφριά” κατασκευή μεταφόρτωσης απορριμμάτων, βαριάς όμως περιβαλλοντικής επιβάρυνσης!

Η σχεδιαζόμενη μικρή εγκατάσταση, σύμφωνα με τις μελέτες αδειοδότησης των ΣΜΑ, έχει ως βασικό πλεονέκτημα το μικρό χρόνο και κόστος κατασκευής, αλλά το μειονέκτημα της μεγαλύτερης επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, χωρίς κλειστές εγκαταστάσεις και μέτρα αυξημένης προστασίας των εγκαταστάσεων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες!

2ον. Τα μεγάλα κοντέινερ των 40-60 τόνων που θα παίρνουν τα συμπιεσμένα απορρίμματα ενός Δήμου που παράγει 11-13 τόνους σκουπίδια την ημέρα σε μέση ποσότητα (μετρήσεις 2015), για να γεμίσουν και να φύγουν από το χώρο μεταφόρτωσης θέλουν 4-5 μέρες, άρα 4-5 μέρες τα σκουπίδια θα παραμένουν στο χώρο, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις πολλαπλών μολύνσεων…

3ον. Υπάρχουν πολλές περιοχές στο Δήμο Τριφυλίας μακριά από δομημένο οικιστικό περιβάλλον, μακριά από καλλιεργήσιμους και εκμεταλλεύσιμους χώρους, μακριά από περιοχές ισχυρής τουριστικής ανάπτυξης όπως είναι η περιοχή της Γιαννίτσαινας, με άμεση πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο και αποφασίζουν κάποιοι επικίνδυνοι άσχετοι να θυσιάσουν την περιοχή και την πόλη της Κυπαρισσίας; Έλεος! Περιμένω να δω την ευαισθησία όσων υποσχέθηκαν να προσφέρουν υπηρεσίες ως δημοτικοί σύμβουλοι στο λαό που τους ανέδειξε!». Χθες ο κ. Σαμπαζιώτης κοινοποίησε το ρεπορτάζ του «Θ» από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας σχετικά με το θέμα του ΣΜΑ, που τέθηκε προ ημερήσιας διάταξης από την αντιπολίτευση, τονίζοντας: «Η επιβάρυνση είναι σοβαρή και δεν αφορά μόνο στην εγγύς περιοχή, αλλά όλη την πόλη! Δυστυχώς δεν έχουν την ευαισθησία να σκεφτούν με σεβασμό προς τον πολίτη και το περιβάλλον! Μπορούμε να ελπίζουμε σε διόρθωση; Μακάρι!».