Ολοκλήρωση εργασιών πρώτης συνάντησης εκπαιδευτικών στη Σουηδία

Ολοκλήρωση εργασιών πρώτης συνάντησης εκπαιδευτικών στη Σουηδία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου οι εργασίες της πρώτης συνάντησης εκπαιδευτικών από τα σχολεία-μέλη του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Healthy learners in a sustainable society», του οποίου συντονιστής είναι το σχολείο Fridaskolan της πόλης Uddevalla Σουηδίας, ενώ το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας συμμετέχει ως εταίρος. 

Το πρόγραμμα στοχεύει μέσα από ποικίλου είδους δραστηριότητες να εισάγει με βιωματικό τρόπο στους μαθητές και τις μαθήτριες ορισμένους από τους 17 στόχους για την Αειφόρο Ανάπτυξη όπως αυτοί ορίστηκαν το 2015 από τα Ηνωμένα Έθνη. 

Συγκεκριμένα, για πέντε ημέρες (από τη Δευτέρα 13/12 έως και την Παρασκευή 17/12) φιλοξενήθηκαν στην πόλη Uddevalla της Σουηδίας και στο σχολείο Fridaskolan εκπαιδευτικοί από τα σχολεία: Collegio Balmes της πόλης Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας, Friedensburg Oberschule της πόλης Βερολίνο της Γερμανίας, 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας από την Ελλάδα.

Από το ελληνικό σχολείο παρευρέθησαν ο διευθυντής Αναστάσιος Ζόμπολας, η εκπαιδευτικός της Αγγλικής Γλώσσας Βασιλική Μουρδουκούτα και η εκπαιδευτικός της Πληροφορικής, Όλγα Στεφανοπούλου. 

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή παιδαγωγικών απόψεων σχετικά με την προσέγγιση του θέματος του προγράμματος. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε χώρους σχετικούς με τη σωστή διατροφή, που αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη της καλής υγείας και ευημερίας, ενός από τους 17 στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης. Επισκέψεις έγιναν και σε χώρους προσέγγισης του προγράμματος μέσα από εκπαιδευτικές καινοτομίες με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών.  

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, εκτός των άλλων, ήρθαν με βιωματική επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα της Σουηδίας και έκαναν συγκρίσεις με τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους. 

Στο πλαίσιο αυτής της εκπαιδευτικής συνάντησης ορίστηκαν και οι επόμενες ημερομηνίες συναντήσεων, με την προοπτική σε αυτές να υπάρξει δυνατότητα για μετακίνηση και μαθητών/τριών. Έτσι, η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τα τέλη Μαρτίου στην Καλαμάτα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα που θα επιτρέπονται το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.   

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί από τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ελλάδα