Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας: «Κινητήριος δύναμη η προσφορά των εθελοντών μας»

Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας: «Κινητήριος δύναμη η προσφορά των εθελοντών μας»

Στον ανακαινισμένο χώρο του κτηρίου που βρίσκεται κάθετα στη Στοά Λόντου, μια ανάσα από το κέντρο της πόλης, συναντήσαμε αφοσιωμένους επαγγελματίες με διάθεση και σχέδιο πάνω στην παιδική φροντίδα. Εκεί μας μίλησαν για τις νέες εγκαταστάσεις στις οποίες φιλοξενούνται τα Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας, τις δυσκολίες που αναδύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και το κατά πόσο η πόλη αποτελεί «γέφυρα» στον εθελοντισμό.

«Είναι μεγάλη η χαρά που βρισκόμαστε σε ένα νέο χώρο, μιας και είναι κάτι το οποίο περιμέναμε για αρκετό καιρό», σημειώνει μιλώντας στο «Θ» η κα Παναγιώτα Μηλίτση, κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας-Παιδικά Χωριά SOS.

Οι δράσεις του Κέντρου στην Καλαμάτα

Όπως μας εξήγησε η κα Μηλίτση, το σημερινό Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας συμπληρώνει 15 χρόνια λειτουργίας στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Άλλωστε, η προσφορά και η παροχή φροντίδας σε περιπτώσεις που το έχουν ανάγκη -θέτοντας πάντα στο επίκεντρο το παιδί- είναι οι βασικότεροι παράγοντες για την αξιοσημείωτη πορεία που έχει διαγράψει το Κέντρο μέχρι και σήμερα σε τοπικό επίπεδο.

Εξάλλου, η φροντίδα που παρέχει μέσα από τις δράσεις του αφορά σε μια ολιστική προσέγγιση της οικογένειας, έτσι ώστε το παιδί να παραμένει στο φυσικό του περιβάλλον και να μπορεί η οικογένεια να ανταποκρίνεται στην καθημερινότητά της και τις ανάγκες της αποτελεσματικά.

Όσον αφορά στις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο στήριξης των ευάλωτων παιδιών και οικογενειών της ευρύτερης περιοχής, η κα Μηλίτση σημειώνει: «Υπάρχει μια σειρά δράσεων προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς υπάρχει η δυνατότητα Συμβουλευτικής σε παιδιά και γονείς από την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου. Παράλληλα, γίνεται στήριξη σε ψυχολογικό επίπεδο τόσο στους γονείς όσο και στα ίδια τα παιδιά, όπου κρίνεται απαραίτητο, ενώ υπάρχει και η ειδική παιδαγωγός που παρέχει μαθήματα σε παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες».

Όπως εξηγεί λίγο αργότερα: «Στις δράσεις προστίθενται και οι άκρως βοηθητικές συνεδρίες που πραγματοποιούνται σε παιδιά με δυσκολία στο λόγο από τη λογοθεραπεύτρια του Κέντρου, ενώ, τέλος, παρέχεται υποστήριξη ως προς τα σχολικά μαθήματα από εθελοντές εκπαιδευτικούς σε μαθητές Λυκείου.

Μια νέα προσθήκη στο φετινό μας πρόγραμμα, που έχει πραγματοποιηθεί ξανά στο παρελθόν ωστόσο, είναι η έναρξη των ψυχοπαιδαγωγικών μας ομάδων. Οι ομάδες αυτές απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο αριθμό παιδιών. Μέσα από αυτές τα παιδιά έχουν ως στόχο, μεταξύ άλλων, να μάθουν τα δικαιώματά τους, να γνωρίσουν τις υποχρεώσεις τους, να τους δοθεί η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνικοποίησής τους στην ομάδα και μετέπειτα στην κοινωνία».

Πανδημία και Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας

Στις αυξημένες δυσκολίες κατά τον καιρό της πανδημίας αναφέρθηκε στη συνέχεια της συζήτησής μας η κα Μηλίτση, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που συνέβη πριν από δύο χρόνια ήταν κάτι πρωτόγνωρο, τόσο για τους επαγγελματίες που αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν κομμάτι των Παιδικών Χωριών SOS όσο και για τις οικογένειες που υποστηρίζονταν από αυτούς. Είναι γεγονός ότι κατά τον εγκλεισμό υπήρξαν μεγάλες δυσκολίες, κι αυτό οφειλόταν στο ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης από τους γονείς στο Κέντρο λόγω του αυστηρού πρωτοκόλλου που ήταν επιβεβλημένο το προηγούμενο διάστημα για τον περιορισμό διασποράς του ιού».

Παρ’ όλα αυτά, χάρη στις νέες τεχνολογίες οι άνθρωποι του Κέντρου κατάφεραν να μη χαθεί η επαφή και η επικοινωνία με τις οικογένειες που υποστηρίζονταν. Έτσι, από τηλεφώνου είτε από τα διαδικτυακά μέσα, που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα στον καιρό της πανδημίας, κατέστη δυνατή η απομακρυσμένη επικοινωνία των ατόμων αυτών και των επαγγελματιών του Κέντρου.

Όπως επισημαίνει η κα Μηλίτση, στο πλαίσιο αυτό, άκρως βοηθητική στάθηκε αυτή η νέα δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης που είχαν οι δύο μαθητές της Γ’ Λυκείου. Με την απομακρυσμένη μεν, αλλά πολύ σημαντική βοήθεια των εθελοντών εκπαιδευτικών, κατάφεραν να προετοιμαστούν άρτια για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ κατάφεραν όχι μόνο να επιτύχουν, αλλά και να βρίσκονται μεταξύ των εισακτέων σε σχολές της αρεσκείας τους.

«Πλέον, ευχή όλων μας είναι να βγούμε σύντομα από όλη αυτή τη συνθήκη της πανδημίας και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, μιας και οι δυσκολίες ήταν μοιρασμένες εξίσου στα παιδιά και στους γονείς των οικογενειών, οι οποίες προήλθαν από αυτή την εικόνα του εγκλεισμού και του αυτοπεριορισμού, που άνθισαν ιδιαίτερα στο δύσκολο διάστημα της καραντίνας», καταλήγει χαρακτηριστικά.

Ο εθελοντισμός στην πόλη

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών και ενώ τα περιοριστικά μέτρα ήταν αυξημένα ως προς τις κοινωνικές επαφές, αναπόφευκτα το κομμάτι του εθελοντισμού επλήγη σε μεγάλο βαθμό. «Αναμφισβήτητα υπήρχαν αρκετές δυσκολίες στο διάστημα αυτό», υπογραμμίζει η κα Μηλίτση. Και συνεχίζει: «Η “πληγή” που υπέστη το κομμάτι του εθελοντισμού είναι μια πραγματικότητα, γιατί όση διάθεση και αν είχε ο κόσμος για προσφορά και αλληλεγγύη, είδαμε ότι υπήρχαν περιορισμοί που ήταν δύσκολο να παρακαμφθούν, προκειμένου να λειτουργήσουν οι δια ζώσης ομάδες που θα ήταν χρήσιμο.

Εντούτοις, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι συγκριτικά με την περσινή χρονιά η κατάσταση φέτος είναι καλύτερη, όχι όμως σε άκρως επιθυμητά επίπεδα, μιας και ο φόβος για την πανδημία παραμένει στον κόσμο.

Από πλευράς μας, προσπαθούμε σε μεγάλο βαθμό να συνεχίσουμε την κανονική ροή των δράσεών μας, μιας και τα Κέντρα βασίζονται πάρα πολύ στην προσφορά των εθελοντών και οι ίδιοι αποτελούν κινητήρια δύναμη λειτουργίας τους, αφού προσφέρουν βοήθεια και στήριξη σε πάρα πολλούς τομείς, ιδιαίτερα σε μια περίοδο δύσκολη σαν κι αυτή».

Η αναδοχή και η αποϊδρυματοποίηση παιδιών στην Ελλάδα

Σε ένα ακόμα ζήτημα, που αφορά και στην επικαιρότητα, σταθήκαμε στη συζήτηση με την κοινωνική λειτουργό των Παιδικών Χωριών SOS Καλαμάτας, αυτό της διάδοσης του θεσμού της αναδοχής στη χώρα μας, με απώτερο σκοπό κάθε παιδί να βρεθεί σε οικογενειακό περιβάλλον που θα του προσφέρει όλα τα απαραίτητα εφόδια, αλλά και το αίσθημα του «ανήκειν».

«Πανελλαδικά, βασικός στόχος και επιδίωξη των Παιδικών Χωριών SOS είναι να καταστεί εφικτή η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών», εξηγεί η κα Μηλίτση. «Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στο θεσμό της αναδοχής και της υιοθεσίας από οικογένειες που βρίσκονται ή θα μπορούσαν να βρεθούν στη θέση μιας τέτοιας διαδικασίας. Έτσι, όλες οι δράσεις που υλοποιούνται διαχρονικά από εμάς είναι σε συνεργασία με την UNICEF και το υπουργείο Πρόνοιας, ακριβώς για να μπορέσει όλος αυτός ο θεσμός να ενισχυθεί και να μπορέσουν, τελικά, τα παιδιά αυτά να βρίσκονται σε ένα οικογενειακού τύπου περιβάλλον και φροντίδας».

Παρενθετικά να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν αποϊδρυματοποιηθεί με τη διαδικασία της αναδοχής 700 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, μεταβάλλοντας έτσι το συνολικό αριθμό όσων διαβιούν σε ιδρύματα από 2.200 σε 1.450.

Κορυφαία ΜΚΟ στην Ελλάδα τα Παιδικά Χωριά SOS στην παροχή φροντίδας

Λίγο πριν από το τέλος της συζήτησης με την κα Μηλίτση, αφορμή για μια τελευταία σκιαγράφηση των δράσεων των Παιδικών Χωριών SOS, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αποτέλεσε η ανάδειξή τους στον παγκόσμιο θεσμό των Superbrands ως μία από τις 7 κορυφαίες Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις στην Ελλάδα για το 2021-2022 στην κατεύθυνση προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως.

Σχολιάζοντας τη διάκριση αυτή, η κα Μηλίτση αναφέρει: «Αυτό που βλέπω εγώ και τα τελευταία χρόνια ως επαγγελματίας, είναι ότι πραγματικά γίνονται πολύ σωστά βήματα και μελετημένες κινήσεις μέσα από ένα επιστημονικό προσωπικό που έχει ως στόχο την προστασία και τη φροντίδα των παιδιών. Επομένως, γίνονται πολύ συντονισμένες προσπάθειες και κινήσεις για την προστασία και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των παιδιών».


*Εάν κάποιος θεωρεί ότι είναι σε θέση να προσφέρει στα Κέντρα, μπορεί πλέον να απευθύνεται στις τηλεφωνικές γραμμές στα δύο σημεία των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα:

-Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας

1η Πάροδος Αναγνωσταρά 2, Καλαμάτα

27210 98660

-Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης Καλαμάτας

Βιλεαρδουίνου & Αγ. Ιωάννου, Καλαμάτα

27216 00725

Της Χριστίνας Μανδρώνη