Παράταση για την ολοκλήρωση αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων

Παράταση για την ολοκλήρωση αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων

Νέα παράταση μέχρι τον Απρίλιο εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκλήρωση του έργου «Αναδιαρρύθμιση – αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων», προϋπολογισμού 380.000 ευρώ. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 20 Μαρτίου 2020 και μειοδότρια έχει αναδειχθεί η εταιρεία Ν.& Σ. Γεωργακόπουλος και Σια Ε.Ε. με μέση έκπτωση 38,42%.

Η σύμβαση του έργου υπογράφτηκε το Σεπτέμβριο του 2020 και η αρχική προθεσμία περαίωσης ήταν ένα χρόνο μετά, το Σεπτέμβριο του 2021.

Δύο παρατάσεις
Από τότε έχουν δοθεί δύο παρατάσεις για την ολοκλήρωσή του. Η πρώτη έληξε το Νοέμβριο του 2021 και η δεύτερη το Δεκέμβριο του 2021. Με νέο αίτημα του ο ανάδοχος ζήτησε νέα παράταση της προθεσμίας περαίωσης του έργου έως 30 Απριλίου του 2022.

Όπως αναφέρεται στο εισηγητικό της Τεχνικής Υπηρεσίας, από την προηγούμενη προθεσμία περαίωσης (15/11/2021) έως την τελευταία (15/12/2021) λόγω διακοπών των Χριστουγέννων όλες οι εταιρείες κλείνουν για απογραφές και άδειες προσωπικού και καθίσταται προβληματική η εκτέλεση εργασιών και η προμήθεια υλικών, ειδικά λόγω της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε.

Επίσης, τονίζεται ότι, παρά την έγκαιρη κινητοποίηση από πλευράς του αναδόχου, δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτό να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης του ανελκυστήρα, ειδικά όσον αφορά στον εξοπλισμό προσβασιμότητας των ΑμεΑ, ο οποίος παραμένει σε αναμονή από το εξωτερικό από την εταιρεία συντήρησης του ανελκυστήρα και η εκτιμώμενη ημερομηνία παράδοσης είναι η 15η/4/2022.

Ολοκληρωμένες εργασίες
Επισημαίνεται δε, ότι οι εργασίες στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων πολλές φορές καθυστερούν λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου του έργου, ο οποίος υποδέχεται κρούσματα covid, είναι εμβολιαστικό κέντρο covid και ταυτόχρονα εξυπηρετεί τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η δυναμική των συνεργείων,

Οι εργασίες αφορούν στην ανακαίνιση, αναδιαρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων. Σκοπός της αναδιαρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός χώρου φιλικού προς τα ΑμεΑ με τη δημιουργία προσβάσεων για αναπηρικά αμαξίδια, WC ΑμεΑ κ.λπ., καθώς και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους χρήστες.

Επίσης, έχει γίνει κτηριακή αναβάθμιση με ανακατασκευή των μπάνιων και των εσωτερικών χώρων με τοποθέτηση νέων σύγχρονων υλικών, καθώς και ενεργειακή αναβάθμιση με αντικατάσταση κουφωμάτων και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας για την ψύξη – θέρμανση του κτιρίου.

Αυτή τη στιγμή το συμβατικό αντικείμενο του έργου έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90%.

Μερικές από τις εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί είναι στο ισόγειο η ράμπα εξωτερικά του κτηρίου, η αλλαγή χωροθέτησης της υποδοχής ασθενών (reception) που τοποθετήθηκε στο χώρο νότια της εισόδου. Επίσης κατασκευάστηκε «στάση αδελφών», με WC και κουζινάκι, σε επαφή με τη νέα reception. Δημιουργήθηκε νέος χώρος «εξεταστήριο επειγόντων περιστατικών» από την ένωση δυο γραφείων- ιατρειών. Ανακατασκευάστηκαν τα WC κοινού σε νέο σημείο και προστέθηκε ένα WC ΑμεΑ. Δημιουργήθηκε χώρος βραχείας νοσηλείας με WC βόρεια του κλιμακοστασίου κ.ά.

Της Βίκυς Βετουλάκη