Πρόγραμμα αναφύτευσης ελαιώνων με επιδότηση προτείνει η Ελλάδα στη νέα ΚΑΠ

Πρόγραμμα αναφύτευσης  ελαιώνων με επιδότηση προτείνει η Ελλάδα στη νέα ΚΑΠ

Βάσει των προτάσεων (Στρατηγικό Σχέδιο) που απέστειλε η Ελλάδα, εφόσον γίνουν δεκτές, θα προβλέπεται επαναφύτευση ελαιώνων στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ).

Επαναφύτευση Ελαιώνων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) θα μπορεί να γίνει, όπου απαιτείται, κατόπιν υποχρεωτικής εκρίζωσης για υγειονομικούς ή φυτοϋγειονομικούς λόγους, καθ’ υπόδειξη της αρμόδιας αρχής του κράτους μέλους ή για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στο πλαίσιο του τομεακού στόχου 46(ι): Πρόληψη κρίσεων και διαχείριση κινδύνων, με στόχο την αποφυγή και αντιμετώπιση διαταραχών στις αγορές του ελαιόλαδου – ελιών ενεργοποιείται η συγκεκριμένη παρέμβαση, για την επαναφύτευση ελαιώνων όποτε συντρέχει ανάγκη έπειτα από υποχρεωτική εκρίζωση για υγειονομικούς ή φυτοϋγειονομικούς λόγους καθ’ υπόδειξη της αρμόδιας αρχής του κράτους μέλους ή για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Μέσω της παρέμβασης παρέχονται ενισχύσεις για την επαναφύτευση/ αντικατάσταση σε ένα ελαιώνα μεμονωμένων μη παραγωγικών ελαιοδέντρων με νέα προμηθευόμενα δενδρύλλια ελιάς.

Πρέπει να είναι κατηγορίας «πιστοποιημένου» ή «υλικού CAC Conformitas Agragria Communitatis)» (Ελαχίστων Κοινοτικών Προδιαγραφών) ποικιλιών ελιάς εγγεγραμμένων στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτικών ειδών (εθνικό μητρώο) ή στο ενωσιακό μητρώο ποικιλιών οπωροφόρων δένδρων.

Για την ενεργοποίηση της δράσης απαιτείται η έκδοση σχετικής απόφασης για την αναφύτευση και EL 674 EL υποχρεωτική εκρίζωση από την αρμόδια εθνική αρχή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση παραστατικού προμήθειας των δενδρυλλίων ελιάς και των επίσημων ετικετών σήμανσης και του συνοδευτικού εγγράφου των πιστοποιημένων δενδρυλλίων ελιάς ή του συνοδευτικού εγγράφου του προμηθευτή για το υλικό CAC, όπως προβλέπεται στην αριθ. 2956/120334/04-11-2016 υπουργική απόφαση (Β΄ 3578).

Η παρέμβαση εξυπηρετεί τον Ειδικό Στόχο 1: Στήριξη του βιώσιμου εισοδήματος γεωργικής εκμετάλλευσης και της ανθεκτικότητας του γεωργικού τομέα σε ολόκληρη την Ένωση, για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης επισιτιστικής ασφάλειας και της γεωργικής ποικιλότητας, καθώς και για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της γεωργικής παραγωγής στην Ένωση, προστατεύοντας το εισόδημα των παραγωγών.

Όχι πάνω από το 20% των συνολικών δαπανών η επιδότηση

Ενδεικτικά κριτήρια επιλογής είναι ο βαθμός καθετοποίησης του ΟΕΦ, η παραγωγή ΠΟΠ, ΠΓΕ και βιολογικών προϊόντων, ο βαθμός εξωστρέφειας, η οικονομική δυναμικότητα του ΟΕΦ, ο αριθμός των μελών και ο όγκος και η αξία παραγωγής που εμπορεύεται, το ποσοστό συμμετοχής των μελών που συμμετέχουν σε echo -schemes και αγροπεριβαλλοντικά μέτρα.

Οι δαπάνες για αναφύτευση ελαιώνων δε θα υπερβαίνουν το 20% των συνολικών δαπανών στο πλαίσιο κάθε επιχειρησιακού προγράμματος.

agrotypos.gr