“Στρώνεται” το τραπέζι για τις επόμενες δημοτικές εκλογές

“Στρώνεται” το τραπέζι για τις επόμενες δημοτικές εκλογές

Το τελευταίο διάστημα ισχύει ένα παράδοξο στο Δήμο Καλαμάτας. Ενώ η ονοματολογία και τα διάφορα πολιτικά σενάρια συνεργασίας για τις δημοτικές εκλογές ξεκινούσαν τον τελευταίο χρόνο της θητείας της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, τώρα η σχετική συζήτηση έχει αρχίσει στα μέσα της.

Η αρχή έγινε με την “ξαφνική” εμφάνιση του Παύλου Μπουζιάνη στο προσκήνιο, ο οποίος φαίνεται να ενδιαφέρεται να ηγηθεί συνδυασμού για τις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με πολίτες, ενώ δεν κρύβει ότι σκοπός του είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κομματικά συνδυασμού, έστω και αν ο ίδιος ανήκει ιδεολογικά σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Ακολούθως, η κοινή πορεία τους τελευταίους μήνες των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει “ανάψει” και τη συζήτηση για κοινή κάθοδό τους στις επερχόμενες εκλογές. Μάλιστα, ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, έχει εκφράσει και δημόσια τη θέλησή του να ηγηθεί ενός τέτοιου συνδυασμού, αν και δεν παραβλέπει μιαν άλλη υποψηφιότητα.

Κι εδώ είναι που κολλάει το όλο θέμα. Οι υπόλοιπες παρατάξεις θεωρούν αρκετά πρόωρη την επιλογή του επικεφαλής, αφού η πολιτική όσμωση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, έχει γνωστοποιήσει έγκαιρα ότι θα αποφασίσει για το πολιτικό του μέλλον λίγο μετά την άνοιξη, ενώ και οι υπόλοιποι δε δέχονται από τώρα να φορέσουν συγκεκριμένο “καπέλο”. Το αντίθετο μάλιστα. Εκείνο που ενδιαφέρει, πρωτίστως, την πλειοψηφία των παρατάξεων είναι η εξεύρεση ενός άφθαρτου προσώπου που θα αναλάβει να ενώσει όλες τις πλευρές, αν αυτό καταστεί δυνατό.

Και η αλήθεια είναι ότι “βγάζουν σπυράκια” μόλις βλέπουν σημερινούς συνομιλητές να προβαίνουν σε διαρροές υποψηφιότητάς τους.

Κι ενώ άλλοι βιάζονται κι άλλοι κρατούν μικρό καλάθι, αυτός που φαίνεται να έχει το πρώτο χέρι στην όλη ιστορία είναι ο σημερινός δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Όπως σημειώναμε και τις προηγούμενες ημέρες, αν και αμφισβητήθηκε ακόμα και εσωκομματικά από τη Ν.Δ., ακόμα και από τον πρώην δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, εν τούτοις με τη νίκη του στις εκλογές και με τη μέχρι σήμερα πορεία του έχει εδραιωθεί στο… ρετιρέ της γαλάζιας πολυκατοικίας.

Κι επειδή, ούτως ή άλλως, διαθέτει και το… μαχαίρι και το καρπούζι, μπορεί με ηρεμία να “χτίζει” γέφυρες με διάφορα πρόσωπα, αλλά και συμμαχίες.

Εν κατακλείδι, αν και τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα από τη μια πλευρά, από την άλλη είναι ακόμα μπερδεμένα. Δεν είναι ακόμα σίγουρο δε, αν θα ξεκαθαρίσουν σύντομα και δε θα ακολουθήσουν την πεπατημένη στο Δήμο Καλαμάτας.

Και σκεφθείτε ότι αφήσαμε απέξω τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που θα θελήσουν να έχουν κι αυτά το λόγο τους στις εξελίξεις.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ δε γίνεται λόγος, μια και γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος δε μπερδεύεται στα διάφορα σενάρια.

Θεωρούμε, τελικά, ότι καμία ενότητα και καμία ομοφωνία δεν είναι καλή καθεαυτή. Το τέλος, ο σκοπός, η επιδίωξη είναι αυτά που κρίνουν την ομοφωνία (όπως και την πολυφωνία).

Του Αντώνη Πετρόγιαννη