Συγκλονιστικές περιγραφές από αυτόπτες μάρτυρες από το ματωμένο σαϊτοπόλεμο του 2019

Συγκλονιστικές περιγραφές από αυτόπτες μάρτυρες από το ματωμένο σαϊτοπόλεμο του 2019

Με τις καταθέσεις δύο συναδέλφων του αδικοχαμένου Κώστα Θεοδωρακάκη συνεχίσθηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η δίκη για το θάνατό του το Πάσχα του 2019, κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα.

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα κατέθεσαν ένας φωτογράφος και ένας δημοσιογράφος που τη στιγμή του τραγικού περιστατικού βρίσκονταν ελάχιστα μέτρα μακριά από τον Κώστα Θεοδωρακάκη, ο οποίος κινηματογραφούσε το «έθιμο» του σαϊτοπόλεμου.

Χθες ολοκλήρωσαν την κατάθεσή τους μόνο αυτοί οι δύο μάρτυρες, ενώ αργά το μεσημέρι το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου η εκδίκαση της υπόθεσης να συνεχισθεί στις 3 Φεβρουαρίου. Τότε αναμένεται να καταθέσουν η σύζυγος του Κώστα Θεοδωρακάκη, η οποία εκείνες τις τραγικές στιγμές παρακολουθούσε την εκδήλωση μέσα από τη ζωντανή μετάδοση που έκανε ο άντρας της και ο επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας Καλαμάτας. Με τις μαρτυρίες αυτές θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των καταθέσεων των μαρτύρων κατηγορίας και θα ξεκινήσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.

Δε θα καταθέσουν ως μάρτυρες

Χθες το πρωί, με την έναρξη της διαδικασίας, ο συνήγορος υπεράσπισης, Αντώνης Κατσάς, κατέθεσε αίτημα για μαγνητοφώνηση των συνεδριάσεων του δικαστηρίου, καθώς πλέον υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Έπειτα από διάσκεψη, το δικαστήριο δέχτηκε το αίτημα και ξεκίνησε η ηχογράφηση των πρακτικών.

Επίσης, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ανακοινώθηκε ότι απορρίπτεται το αίτημα να καταθέσουν ως μάρτυρες τρεις από τους κατηγορουμένους και συγκεκριμένα ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας και οι τότε πρόεδροι της ΔΕΥΑΚ και της «Φάρις».

Υπενθυμίζεται ότι για το τραγικό περιστατικό είχαν σχηματισθεί δύο δικογραφίες και ως υποθέσεις συνεκδικάζονται.

Κατηγορούμενοι από την πρώτη δικογραφία που σχηματίσθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενέργεια και παράλειψη, σε βαθμό πλημμελήματος, είναι ο τότε αρχηγός του μπουλουκιού «Άγιος Σίδερης» και ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, ενώ πέντε μέλη του μπουλουκιού κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.

Με τη δεύτερη δικογραφία που σχηματίσθηκε κατηγορούμενοι είναι ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας, ο τότε πρόεδρος της «Φάρις» και ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Σαϊτολόγων για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια υπόχρεων σε ιδιαίτερη επιμέλεια τελεσθείσα δια παραλείψεως.

Καταθέσεις

Ο φωτογράφος που κατέθεσε ως μάρτυρας περιέγραψε ακριβώς τις συνθήκες που επικρατούσαν στο χώρο εκείνο το απόγευμα, αλλά και τα όσα συνέβησαν βήμα προς βήμα. Ότι τα κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετηθεί ήταν για την οριοθέτηση του χώρου και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να προσφέρουν προστασία. Επίσης, ότι είχε τοποθετηθεί ένα πλαστικό πλέγμα, έξω από το οποίο στέκονταν μαζί με τον Κώστα Θεοδωρακάκη για να κάνουν τη δουλειά τους, μαζί με άλλους συναδέλφους τους.

Μάλιστα, τόνισε ότι κάλλιστα θα μπορούσε να βρίσκεται αυτός στη θέση του Κώστα, καθώς, όπως περιέγραψε κάποια στιγμή, όπως κάθονταν δίπλα δίπλα προσέγγισε την πλευρά τους ένας σαϊτολόγος κι όλος ο καπνός κατέληξε πάνω τους. Τότε ο φωτογράφος παρότρυνε τον Κώστα να μετακινηθούν λίγο και ο ίδιος κινήθηκε 5-10 μέτρα πιο πέρα. Αμέσως μετά ξεκίνησε η ρίψη σαϊτών από το επίμαχο μπουλούκι, με τη σαΐτα που έφυγε και τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι τον Κ. Θεοδωρακάκη.

Ο μάρτυρας απάντησε σε πολλές ερωτήσεις και, μεταξύ άλλων, ότι κανείς δεν όρισε σε δημοσιογράφους, φωτογράφους και εικονολήπτες πού πρέπει να σταθούν για να κάνουν την δουλειά τους για την κάλυψη του σαϊτοπόλεμου.

Αμέσως μετά κατέθεσε δημοσιογράφος, ο οποίος επίσης βρισκόταν δίπλα στο θύμα του τραγικού ατυχήματος και περιέγραψε τα όσα συνέβησαν. Αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα που υπήρχε και στα ελλιπή μέτρα προστασίας, ενώ περιέγραψε και παλαιότερο περιστατικό στο οποίο είχε γίνει μάρτυρας, με σαΐτες να φεύγουν προς τον κόσμο, χωρίς όμως ευτυχώς να τραυματισθεί κανείς.

Της Βίκυς Βετουλάκη