Αναβολή για τη δίκη των 100 σαϊτολόγων

Αναβολή για τη δίκη των 100 σαϊτολόγων

Δεκτό, για αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης όπου είναι κατηγορούμενοι συνολικά 100 σαϊτολόγοι, έκανε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης Αντώνη Κατσά.

Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικασθεί χθες, μετά τη συνένωση δύο υποθέσεων που αφορούν 26 σαϊτολόγους από τρία μπουλούκια που είχαν ρίξει σαΐτες πριν από το τραγικό δυστύχημα το Πάσχα του 2019 που στοίχισε τη ζωή του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη και 74 σαϊτολόγους από όλα τα μπουλούκια που συμμετείχαν εκείνη την ημέρα στο σαϊτοπόλεμο.

Επιπλέον διώξεις
Μετά τη δίκη το 2022, όπου αποδόθηκαν σε πρώτο βαθμό ευθύνες για το θάνατο του Κώστα Θεοδωρακάκη, η Έδρα του δικαστηρίου είχε διατάξει τη διαβίβαση της δικογραφίας και της απόφασης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας για τη διερεύνηση πράξεων που αφορούν στην παράβαση νομοθεσίας περί όπλων και παράβαση καθήκοντος.

Μετά τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Εισαγγελία ασκήθηκαν διώξεις σε 100 σαϊτολόγους, κάτι που τους έκανε να διαμαρτυρηθούν έντονα για το μερίδιο ευθύνης που έχουν σε ένα έθιμο που όλοι γνώριζαν ότι γίνεται.

Μάλιστα, πρόσφατα σε ανακοίνωσή τους οι σαϊτολόγοι ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Αυτοί που τέλεσαν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος δεν είναι οι σαϊτολόγοι. Είναι όλοι αυτοί που απολάμβαναν τη δημοσιότητα, φωτογραφιζόμενοι με τους σαϊτολόγους. Είναι όλοι αυτοί που ελέγχουν τη δημόσια και δημοτική ασφάλεια και που διαχρονικά δεν τόλμησαν να πουν ποτέ όχι στην τέλεση ενός εθίμου που είχε ζωή 170 χρόνια. Είναι όλοι αυτοί που στρουθοκαμήλιζαν κι “έστριβαν δια του αρραβώνος” αρνούμενοι την εκτέλεση του καθήκοντός τους βάσει των ισχυόντων νόμων που όφειλαν να γνωρίζουν. Είναι όλοι αυτοί που έβλεπαν με θαυμασμό τότε τους σαϊτολόγους, που συντηρούσαν με κόπο και με προσωπικές θυσίες ένα παμπάλαιο καλαματιανό έθιμο και τους άφηναν απροστάτευτους στην υποτιθέμενη “παρανομία” τους».

Αναβολή
Χθες είχε ορισθεί η εκδίκαση των υποθέσεων αυτών και ο δικηγόρος υπεράσπισής τους, Αντώνης Κατσάς, ζήτησε αναβολή, προκειμένου να εκδικασθεί και σε δεύτερο βαθμό η βασική υπόθεση που αφορά στο θάνατο του Κώστα Θεοδωρακάκη. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει ορισθεί στο Eφετείο Καλαμάτας στις 6 Μαΐου του 2025.

Το αίτημα του κ. Κατσά για αναβολή έγινε δεκτό και ορίσθηκε νέα ημερομηνία εκδίκασης για τους 100 κατηγορούμενους σαϊτολόγους στις  28 Μαΐου του 2025.

Επίσης, έγινε δεκτό αίτημα του κ. Κατσά να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες οι τότε επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας που είχαν ψηφίσει θετικά για τη διεξαγωγή του σαϊτοπόλεμου και αποφασίσθηκε να κληθούν ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και οι τότε επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, Μανώλης Μάκαρης, Μιχάλης Αντωνόπουλος και Δημήτρης Οικονομάκος.

Της Βίκυς Βετουλάκη