Φονικός σαϊτοπόλεμος: Με την κατάθεση της συζύγου του Κ. Θεοδωρακάκη συνεχίσθηκε η δίκη

Φονικός σαϊτοπόλεμος: Με την κατάθεση της συζύγου του Κ. Θεοδωρακάκη συνεχίσθηκε η δίκη

Ούτε η Δημοτική Αστυνομία είχε αρμοδιότητα για τα μέτρα προστασίας

Με τις καταθέσεις της συζύγου του αδικοχαμένου Κώστα Θεοδωρακάκη, του αν. διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας Καλαμάτας και μιας υπαλλήλου της «Φάρις» ολοκληρώθηκαν χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας οι καταθέσεις των μαρτύρων του κατηγορητηρίου για το θάνατο του επαγγελματία εικονολήπτη κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα το Πάσχα του 2019.

Η σύζυγός του αναβίωσε τις τραγικές στιγμές που έζησε όταν, παρακολουθώντας τη ζωντανή μετάδοση που έκανε ο Κώστας Θεοδωρακάκης, είδε την εικόνα ξαφνικά να γίνεται μπλε και την κυρίευσε ο τρόμος ότι κάτι κακό είχε συμβεί…

«Όλοι ήξεραν ότι δεν είναι νόμιμο…»

Η σύζυγός του κατέθεσε ότι βρισκόταν στο σπίτι τους και παρακολουθούσε ζωντανά τα όσα κινηματογραφούσε εκείνη τη στιγμή ο άντρας της, όταν ξαφνικά η μετάδοση διακόπηκε βίαια.

Είπε ότι ο άτυχος Κώστας είχε μεγάλη εμπειρία σε αυτή τη δουλειά και είχε καλύψει μεγάλα γεγονότα, αλλά ποτέ δεν έθετε τη ζωή του σε κίνδυνο.

Για την εκδήλωση του σαϊτοπόλεμου, ανέφερε πως δεν ήταν κάτι που του άρεσε και πήγαινε μόνο για να το καλύψει επαγγελματικά.

Αναφέρθηκε σε μέτρα προστασίας και είπε πως από αυτά που έχει δει, δεν μπορεί να πει ότι υπήρχαν, ενώ σε αντίστοιχη εκδήλωση που γίνεται στο χωριό της, αυτή πραγματοποιείται σε χώρο που υπάρχει προστατευτικό σύρμα, ψηλότερο από το ύψος ενός ανθρώπου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε πως δεν υπήρχε Αστυνομία στην εκδήλωση, καθώς όλοι ξέρουν πως πρόκειται για ένα έθιμο που δεν είναι νόμιμο και ότι η διοργάνωση της εκδήλωσης ανήκε στο Δήμο, ο οποίος θα έπρεπε να έχει φροντίσει για τα μέτρα προστασίας. Μάλιστα, πρόσθεσε πως γνωρίζει ότι οι σαϊτολόγοι ζήτησαν από το Δήμο να τοποθετηθεί συρμάτινο πλέγμα, αλλά δεν το έβαλε και αναρωτήθηκε γιατί, αφού δεν έγινε, πήγαν και έριξαν σαΐτες.

Μετά το περιστατικό, από τα βίντεο που είδε είπε ότι η εντύπωση που έχει σχηματίσει είναι ότι η φονική σαϊτα έφυγε, όταν ο σαϊτολόγος ακούμπησε κάτω το ταγάρι του που είχε πάρει φωτιά, ενώ σε ερώτηση για το τι πιστεύει ότι έφταιγε που έχασε τη ζωή του ο άντρας της, ανέφερε τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και τον τρόπο που ρίχνονταν οι σαΐτες.

Στο σημείο αυτό ο δικηγόρος των κατηγορούμενων σαϊτολόγων επανέφερε το αίτημά του να σταλεί για εξέταση DNA η φονική σαΐτα, ώστε να αποδειχθεί από ποιον έφυγε, αλλά το δικαστήριο το απέρριψε εκ νέου, με την εισαγγελέα να επισημαίνει στην πρότασή της ότι βάσει της πραγματογνωμοσύνης έφυγε από το ταγάρι.

Ποιος είχε ευθύνη για τα μέτρα;

Ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας στην κατάθεσή του είπε ότι βρισκόταν στο χώρο με τρία άτομα και δεν είχαν καμία αρμοδιότητα ή γνώση για τα μέτρα ασφαλείας.

Αυτό, όπως είπε, που τους είχε ανατεθεί ως έργο ήταν να σταματήσουν την κυκλοφορία σε τρεις δρόμους γύρω από το χώρο της εκδήλωσης και να φροντίσουν από νωρίτερα για την ενημέρωση των οδηγών οχημάτων να μην παρκάρουν στην περιοχή.

Σημείωσε πολλές φορές πως δεν είχαν καμία αρμοδιότητα για τα μέτρα ασφαλείας στο χώρο, καθώς και ότι δε γνώριζε ποιος είχε αυτή την αρμοδιότητα ή ποιος ήταν υπεύθυνος για την όλη διοργάνωση.

Αμέσως μετά κατέθεσε και μια υπάλληλος της «Φάρις», ενώ η διαδικασία συνεχίσθηκε με την ανάγνωση εγγράφων.

Η δίκη διεκόπη αργά το μεσημέρι και αναμένεται να συνεχισθεί στις 17 Φεβρουαρίου με τα υπόλοιπα αναγνωστέα έγγραφα και τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενέργεια και παράλειψη, σε βαθμό πλημμελήματος, είναι ο τότε αρχηγός του μπουλουκιού «Άγιος Σίδερης» και ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, ενώ πέντε μέλη του μπουλουκιού κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων. Ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας, ο τότε πρόεδρος της «Φάρις» και ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Σαϊτολόγων κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια υπόχρεων σε ιδιαίτερη επιμέλεια τελεσθείσα δια παραλείψεως.

Της Βίκυς Βετουλάκη