Μπένος για λιμάνι: Οικολογικό έγκλημα, να αρνηθούν οι πολίτες

Μπένος για λιμάνι: Οικολογικό έγκλημα,  να αρνηθούν οι πολίτες

Προτείνει μόνο ήπια παρέμβαση στον προλιμένα, αντέδρασε ο Βασιλόπουλος

Οι αντιδράσεις για όσα προβλέπει το νέο προγραμματικό σχέδιο (master plan) για το λιμάνι της Καλαμάτας πήραν χθες εντονότερη μορφή. Σε παρέμβασή του ο πρώην υπουργός και δήμαρχος Καλαμάτας, Σταύρος Μπένος, χαρακτήρισε ως “έγκλημα” την πρόβλεψη για την ανέγερση δύο κτηρίων επί του αιγιαλού, μπροστά στο Πανελλήνιο, για τους ναυταθλητικούς συλλόγους, καθώς και την «τσιμεντοποίηση» του προλιμένα.

Ο Σταύρος Μπένος κάλεσε τους πολίτες να αντιδράσουν και τους τοπικούς άρχοντες να μην επιτρέψουν να αναιρεθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Καλαμάτας με την επένδυση στην προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντός της και στον πολιτισμό.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Μπένου, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, σχολίασε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση έθεσε τις απαραίτητες “κόκκινες” γραμμές, με μεγάλη πλειοψηφία, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνέντευξη Μπένου
Έκκληση “να επιστρέψει η Καλαμάτα στην τροχιά του οράματος που την ανέδειξε και την έκανε αγαπητή σε όλο τον κόσμο”, απηύθυνε ο πρώην δήμαρχος και υπουργός Σταύρος Μπένος, μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας, σύμφωνα και με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εξάρει όλους τους δημάρχους μέχρι το 2007, οι οποίοι διατήρησαν το φυσικό περιβάλλον και ειδικά αυτό του παραλιακού μετώπου, ως ταυτοτικό στοιχείο της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το master plan του λιμανιού της πόλης, ο πρώην δήμαρχος κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να αποκλείσει κάθε σχεδιαζόμενη παρέμβαση στον προλιμένα, ενώ κάλεσε ενεργούς πολίτες και φορείς να προασπίσουν το κομμάτι αυτό της πόλης, το οποίο χαρακτήρισε ως μνημείο φυσικής ομορφιάς.

Ειδικά για την έκταση από το Πανελλήνιο μέχρι και τον ανατολικό μόλο (ταβέρνα Κοιλάκου), ο κ. Μπένος σημείωσε πως αποτελεί μοναδικό παγκοσμίως παράδειγμα παραλίας εντός λιμένα πόλεως, πράγμα που από μόνο του το καθιστά άξιο ειδικής προστασίας.

“Είμαι οργισμένος… Πού υπάρχουν οι δυνάμεις να εμποδίσουν αυτή την κατάρα που έρχεται, μπορείτε να μου πείτε; Και όταν δήθεν η πόλη λέει διεκδικεί να μπει στις πράσινες πόλεις της Ευρώπης… Με αυτές τις δράσεις θα μπει; Τσιμεντοποιώντας και αναιρώντας το μεγαλύτερο κεκτημένο της;”, παρατήρησε, μεταξύ άλλων.

Τέλος, κάλεσε τους αθλητές και τα μέλη των ομίλων να μη συντελέσουν σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα και να προκρίνουν μια ήπια παρέμβαση, προστατεύοντας ένα τοπίο που κυρίως αυτοί θα απολαμβάνουν, χωρίς να στερούνται βασικών υποδομών.

Δήλωση δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου
Με τη σειρά του χθες ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο προγραμματικό σχέδιο για το λιμένα Καλαμάτας, ανέφερε, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής: «Σέβομαι τους προκατόχους μου και την προσφορά τους, είναι κάτι άλλωστε που έχω αποδείξει εμπράκτως. Προφανώς έχουν δικαίωμα να τοποθετούνται για θέματα της πόλης, όπως άλλωστε και όλοι οι πολίτες.

Όσον αφορά στο λιμάνι, επειδή λέγονται και γράφονται διάφορα το τελευταίο διάστημα, πολλές φορές ανακριβή, καλό είναι να υπάρχει ορθή ενημέρωση όλων και να μην υιοθετούνται αβρόχοις ποσί διάφορες απόψεις, που εν πάση περιπτώσει απέχουν από την πραγματικότητα, τη θέση του Δήμου, τις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον και οι ευαισθησίες για το φυσικό περιβάλλον, τις υποδομές και το μέλλον της πόλης προφανώς δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα κανενός».

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης