Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Δωρεάν νομική βοήθεια σε θύματα έμφυλης βίας

Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Δωρεάν νομική βοήθεια σε θύματα έμφυλης βίας

Για πληροφορίες που θέλουν να υπάρχει αύξηση καταγγελιών στα οικεία αστυνομικά τμήματα και στο κέντρο κακοποιημένων γυναικών για περιστατικά έμφυλης βίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανακοίνωσε ότι έχει υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, προκειμένου ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας να παρέχει δωρεάν νομική βοήθεια σε θύματα τέτοιας βίας.

Έμφυλη βία
Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Μαργέλης, η έμφυλη βία έχει αρχίσει να γίνεται σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και συμπλήρωσε: «Ως γνωστόν, περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται. Ακόμη και οι απειλές τέτοιων πράξεων, ο εξαναγκασμός, καθώς και η στέρηση ελευθερίας αποτελούν έμφυλη βία. Εμπεριέχει τη χρήση υπαρκτής ή υποτιθέμενης δύναμης – εξουσίας και χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης κοινωνικού ελέγχου, τιμωρίας και “σωφρονισμού” των ατόμων που την υφίστανται. Διακρίνεται από τις άλλες μορφές βίας, καθώς πηγάζει από την ιστορικά διαπιστωμένη ανισότητα στις σχέσεις κοινωνικής ισχύος και εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες και τα κορίτσια κυρίως πλήττονται από την έμφυλη βία στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Όλες οι γυναίκες μπορεί να υποστούν έμφυλη βία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη και την εθνικότητά τους. Η έμφυλη βία είναι ιδιαίτερα επώδυνο βίωμα. Οι άμεσες συνέπειές της είναι πολλαπλές. Απειλεί τη σωματική υγεία των γυναικών και των ατόμων που την έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν από αυτή. Οι επιπτώσεις της είναι έντονες στην ψυχική και συναισθηματική υγεία».

Νομική βοήθεια
Πρόσθεσε, όμως, ότι η έμφυλη βία, παρότι καθημερινό φαινόμενο, παραμένει αόρατο, καθώς το ποσοστό καταγγελιών είναι μικρό. «Η μηδενική ανοχή απέναντι στην έμφυλη βία είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση. Για την εξάλειψή της είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας. Γιατί αφορά όλους μας. Για το λόγο αυτό ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει αποφασίσει να σταθεί έμπρακτα νομικός αρωγός στα θύματα έμφυλης βίας και ήδη έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας για δωρεάν νομική βοήθεια σε θύματα έμφυλης βίας. Έτσι σε όλες τις περιπτώσεις που κοινοποιούνται τέτοια περιστατικά από τα αρμόδια Κέντρα στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, οι δικηγόροι Καλαμάτας που έχουν ενταχθεί στο σχετικό κατάλογο θα είναι έτοιμοι να προσφέρουν δωρεάν τη νομική συμπαράστασή τους στα θύματα», ανακοίνωσε.

Σχετικά με τα περιστατικά, ο κ. Μαργέλης είπε ότι με την έναρξη του κινήματος «metoo» οι γυναίκες άρχισαν να παίρνουν θάρρος και να βρίσκουν τη δύναμη να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά. «Οι πληροφορίες είναι ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση καταγγελιών στα οικεία αστυνομικά τμήματα και στο κέντρο κακοποιημένων γυναικών. Πλέον έχει πάψει το θέμα να είναι ταμπού και οι γυναίκες που νιώθουν ότι έχουν υποστεί οποιονδήποτε εξαναγκασμό από τους συντρόφους τους, που είναι οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις, δε διστάζουν να τον καταγγείλουν», κατέληξε.

Της Βίκυς Βετουλάκη