Δυναμική απόβαση αγροτών με τρακτέρ στην Καλαμάτα

Δυναμική απόβαση αγροτών με τρακτέρ στην Καλαμάτα

Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω – Συνομίλησαν με Β. Καπέλιο και Στ. Αναστασόπουλο, αλλά δεν καλύφθηκαν

Μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη απόβαση τρακτέρ των τελευταίων χρόνων έγινε χθες το πρωί στην Καλαμάτα, όπου αγρότες από όλη σχεδόν τη Μεσσηνία άφησαν τα μπλόκα και οδικώς έφθασαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Αφού διέσχισαν τον πεζόδρομο της Αριστομένους, ανέβασαν τα μηχανήματά τους στην πλατεία, ενώ στη συνέχεια και αφού ενημέρωσαν τον κόσμο για τα αιτήματά τους, ζήτησαν την συμπαράστασή του.

Κατόπιν οδηγήθηκαν στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, όπου ζήτησαν από τους αντιπεριφερειάρχες Βασίλη Καπέλιο και Στάθη Αναστασόπουλο να κατέβουν στην είσοδο του κτηρίου για να τους παραδώσουν ψήφισμα, αλλά και να τους δοθούν δεσμεύσεις για το τι θα κάνει η Περιφέρεια για τα προβλήματά τους.

Να σημειωθεί ότι πριν από τη συνάντηση με τους αντιπεριφερειάρχες οι συγκεντρωμένοι αγρότες πέταξαν στα σκαλιά του Διοικητηρίου κομμάτια από τα αμπέλια τους, δείχνοντας έτσι την οργή τους για την κατάσταση που επικρατεί στο θέμα της τιμής της σταφίδας.

Δηλώσεις στην κεντρική πλατεία
Όταν οι αγρότες ανέβηκαν στην πλατεία και έσβησαν τις μηχανές των τρακτέρ τους, προχώρησαν σε δηλώσεις, ζητώντας- μεταξύ άλλων- τη στήριξη των αρμοδίων, ενώ έκαναν γνωστό ότι την επόμενη φορά που θα μπουν στην Καλαμάτα για διαμαρτυρία, αυτή δε θα έχει ειρηνικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, σημείωσαν ότι παραμένουν για μέρες στα μπλόκα απαντώντας έτσι στον πρωθυπουργό που, όπως είπαν, τους χαρακτήρισε επαγγελματίες διαδηλωτές, ενώ πρόσθεσαν ότι δε θα κάνουν πίσω, αν δε λύσει έστω και ένα από τα αιτήματά τους.

Οι απαντήσεις, επισήμαναν, που παίρνουν μέχρι σήμερα είναι κοροϊδία και το κάνει μόνο για να ρίξει στάχτη στα μάτια των κατοίκων των πόλεων, που δεν ξέρουν τι γίνεται στην αγροτιά, κι αυτός ήταν ο λόγος που χθες έφθασαν στην Καλαμάτα και ζήτησαν από τον κόσμο να τους στηρίξει στον αγώνα τους.

Στη συνέχεια ανέφεραν ότι συνεχίζουν πιο δυναμικά τις κινητοποιήσεις και κλιμακώνουν μέρα με τη μέρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του συντονιστικού των μπλόκων της Νίκαιας. Πρόσθεσαν δε ότι διεκδικούν τα αυτονόητα και ειδικότερα την επιβίωσή τους. Ζητούν: κατάργηση της β΄ αναπροσαρμογής, αφορολόγητο πετρέλαιο όπως γίνεται στους εφοπλιστές, κατώτερη εγγυημένη τιμή για να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένας κέρδος ώστε οι αγρότες να ζουν, αντιπλημμυρικά έργα, μέτρα δασοπροστασίας και γενικότερα μέτρα που θα φέρουν καλύτερη ζωή στον κάθε αγρότη.

Σε άλλες δηλώσεις, παρατήρησαν ότι δε βρέθηκαν χθες στην Καλαμάτα για να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες, αλλά για να ζητήσουν από τους αρμοδίους να τους αφήσουν με ησυχία να ζουν στα χωριά τους. Όπως είπαν ακόμη, η ακρίβεια αφορά σε όλο τον κόσμο, αφού μπορεί ο παραγωγός να πουλά κάτι φθηνά, αλλά φτάνει στον καταναλωτή πολύ ακριβότερο.

«Τον αγρότη τον θέλουν σαν το γάιδαρο, δηλαδή να κουβαλάει καρπό και να τρώει μόνο άχυρο και μόνο αυτό», σχολίασε ένας από τους συγκεντρωμένους.

Στο Διοικητήριο
Όπως αναφέραμε, οι αγρότες μετέβησαν στο Διοικητήριο ζητώντας από τους αντιπεριφερειάρχες να κατέβουν στο ισόγειο για να τους παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, ενώ ζήτησαν άμεσα να συγκληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματά τους παρουσία τους.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Βασίλης Καπέλιος, δήλωσε πως κατανοεί το γεγονός ότι οι αγρότες έχουν προβεί σε μια κινητοποίηση και διεκδικούν κάποια θέματα, για να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να έχουν πιο αξιοπρεπή εργασία. Σημείωσε, δε, ότι η Περιφέρεια είναι δίπλα τους και θα προσπαθήσει να βοηθήσει και να προωθήσει τα αιτήματά τους εκεί που πρέπει. Πάντως, δήλωσε αισιόδοξος ότι μέσα από τη συνεργασία και το διάλογο μπορούν να λυθούν κάποια προβλήματα.
Οι απαντήσεις του κ. Καπέλιου δεν κάλυψαν τους συγκεντρωμένους, που ζητούσαν απαντήσεις για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως αυτό της σταφίδας, με τον πρώτο να απαντά ότι εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να απαντήσει, αλλά μόνο να προωθήσει τα αιτήματά τους.

Στη συνέχεια στους συγκεντρωμένους μίλησε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι σέβεται τον αγώνα τους, αλλά και την προσπάθεια που κάνουν μέσα στη δυσκολότερη περίοδο που έχει διανύσει ποτέ η αγροτιά.

Σχολίασε δε, ότι η αύξηση του πετρελαίου και γενικότερα της ενέργειας έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο εισόδημα όλων και, φυσικά, των αγροτών.

Μιλώντας ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανέφερε ότι τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών αφορούν στην κυβέρνηση, αλλά σε ζητήματα που η Περιφέρεια έχει αρμοδιότητα κάνει ο,τι μπορεί. Ως παράδειγμα έφερε τη βελτίωση των εγγειοβελτιωτικών έργων.

Οι παραπάνω δηλώσεις του κ. Αναστασόπουλου, όμως, εξόργισαν τους συγκεντρωμένους που τον διέκοψαν λέγοντάς του ότι αν η τιμή του πετρελαίου είναι τόσο υψηλή, είναι αδύνατον να καλλιεργήσουν.

Ο κ. Αναστασόπουλος συμπλήρωσε ότι η Περιφέρεια θα κάνει ο,τι μπορεί για να μειωθεί το καλλιεργητικό κόστος.

Πάντως, οι συγκεντρωμένοι για να αποχωρήσουν ζήτησαν να μάθουν πότε θα διεξαχθεί Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν τα προβλήματά τους, όπως και να αποσυρθούν τα ματ που είδαν ότι είχαν στηθεί στο ύψος του νοσοκομείου.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση