Κ. Σακελλαροπούλου: «Να στηρίξουμε τα νέα κορίτσια να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους»

Κ. Σακελλαροπούλου: «Να στηρίξουμε τα νέα κορίτσια να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη στις 11 Φεβρουαρίου.

Η κα Σακελλαροπούλου, κατά την ξενάγησή της από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Γιώργου Νούνεση και τον διευθυντή του Ινστιτούτου Χρήστου Μάρκου, συναντήθηκε με γυναίκες ερευνήτριες του Δημόκριτου, αλλά και μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου των γειτονικών σχολείων, οι οποίες έχουν επιλέξει τη θετική – τεχνολογική κατεύθυνση για τις σπουδές τους. Μεταξύ άλλων, στη συζήτηση που ακολούθησε της ξενάγησης, η κα Σακελλαροπούλου ως η πρώτη γυναίκα πολίτης του ελληνικού κράτους, έκανε ειδική αναφορά στη δική της θητεία ως δικαστής, καθώς ήταν και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ, λέγοντας εν μέρει ότι νιώθει ευθύνη για τον αγώνα που έδωσαν και δίνουν οι γυναίκες για να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες αυτής της περιόδου.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η ίδια ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπη με τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις, παρά την επιτυχημένη της σταδιοδρομία στο δικαστικό κλάδο. Έχοντας για ακόμα μια φορά σύγχρονη αντίληψη περί των κοινωνικών ζητημάτων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δυστυχώς η επικρατούσα αντίληψη είναι πως: «Όταν ένας άνδρας φωνάζει είναι δυναμικός, ενώ όταν μια γυναίκα το κάνει είναι υστερική». Και συνέχισε θυμίζοντας τα λόγια της εμβληματικής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η οποία είχε πει ότι: «Δεν πρόκειται να επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων αν δεν μοιραστούν ισομερώς οι ευθύνες της οικογένειας».

Κατά το πέρας της επίσκεψής της, η Πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά, «συνάντησα σήμερα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, γυναίκες επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας “Δημόκριτος” που διακρίνονται σε έναν τομέα, ο οποίος επί αιώνες θεωρήθηκε “ανδρικός”, παρά την σημαντική γυναικεία συνεισφορά στην εξέλιξή του. Συνάντησα επίσης μαθήτριες που αγαπούν τη φυσική, τα μαθηματικά, την τεχνολογία».

«Η δυναμική συμμετοχή των γυναικών και σ’ αυτά τα πεδία θα συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόοδο της οικονομίας και της κοινωνίας και στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας. Πρέπει επομένως να ενδυναμώσουμε τον ρόλο τους στην προαγωγή των θετικών επιστημών, να παραμερίσουμε όσα τις εμποδίζουν να φτάσουν σε θέσεις ευθύνης, να στηρίξουμε τα νέα κορίτσια να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.