Καλαμάτα: Διαμαρτυρία και υπογραφές συμπαράστασης για τη φυσιογνωμία του προλιμένα

Καλαμάτα: Διαμαρτυρία και υπογραφές συμπαράστασης για τη φυσιογνωμία του προλιμένα

Προχθές στον πεζόδρομο της Αριστομένους με βάση τις προβλέψεις στο Master Plan του λιμανιού της Καλαμάτας

Η διάσωση της φυσιογνωμίας του προλιμένα Καλαμάτας ήταν ο σκοπός της συγκέντρωσης έξω από το ιστορικό Δημαρχείο, στον πεζόδρομο της Αριστομένους. Διοργανώτρια ήταν η Πρωτοβουλία πολιτών, συλλογικοτήτων και φορέων που έχει συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό.

Βασικό αίτημα της Πρωτοβουλίας είναι να αφαιρεθεί από το προγραμματικό σχέδιο (μάστερ πλαν) του λιμανιού η πρόβλεψη για το μπάζωμα έξι στρεμμάτων στη θάλασσα μπροστά στο “Πανελλήνιον” με σκοπό την ανέγερση δύο διώροφων κτηρίων για τους ναυταθλητικούς ομίλους, καθώς και η πρόβλεψη για “τσιμεντοποίηση” του προλιμένα.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι πολίτες ενημερώθηκαν για όλα αυτά που πρόκειται να υλοποιηθούν, ενώ υπέγραψαν σε κείμενο συμπαράστασης προκειμένου να προστατευθεί ένα μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, που αποτελεί τοπόσημο της.

Όπως ειπώθηκε, η περιοχή του προλιμένα αποτελεί ειδικό τοπίο, το οποίο είναι προστατευμένο από την υπάρχουσα νομοθεσία. Υποβάθμιση του τοπίου με την εξαφάνιση της παραλίας για δημιουργία κρηπιδώματος στον υπήνεμο μόλο έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση του τοπίου Ν. 3827/201.

Όλα αυτά τα στοιχεία «θυσιάζονται» στο βωμό μιας «αμφιλεγόμενης ανάπλασης» που προβλέπεται από το master plan του λιμανιού, σύμφωνα με το οποίο χωροθετούνται κυριολεκτικά «μέσα στη θάλασσα» υπερμεγέθη κτήρια, μπαζώνεται η θάλασσα για να δημιουργηθεί προβλήτα και γίνονται ευρείας έκτασης επεμβάσεις κατά μήκος της ακτής στο όνομα του ναυταθλητισμού και της ανάπτυξης.

Η Επιτροπή, ειδικότερα,  εξέφρασε για μία ακόμα φορά τη διαφωνία της:

-στην ανέγερση τεράστιων κτηρίων συνολικής επιφανείας 1.500 τ.μ. και ύψους από 7,80 έως 9 μέτρα κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα και τον αιγιαλό έπειτα από επίχωσή του προς στέγαση των ναυταθλητικών ομίλων, με συνέπειες καταστροφικές για το μοναδικό, ιστορικής σημασίας, φυσικού κάλλους τοπόσημο της πόλης

-στην τσιμεντόστρωση  και επιχωμάτωση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου της ανατολικής λιμενολεκάνης όπως περιγράφεται και προσδιορίζεται στη μελέτη, η οποία περιλαμβάνει το από ανατολάς αδιαμόρφωτο παραλιακό μέτωπο, την προβλήτα του Πανελληνίου και τον υπήνεμο μόλο.

Για τους παραπάνω λόγους ζητά: να αποτραπεί  η οποιαδήποτε πράξη που θα αλλοιώσει ή θα υποβαθμίσει το φυσικό τοπίο και θα προσβάλλει τη συλλογική μνήμη. Να γίνει μελέτη εναλλακτικών λύσεων στην αντιμετώπιση υφιστάμενων αναγκών με την αξιοποίηση υπαρχουσών υποδομών και επέκτασή τους σε περιοχές που είναι δυνατόν να τις υποδεχθούν χωρίς επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος.

Α.Π.