Καλλιέργεια εαρινής πατάτας: Καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές στη Μεσσηνία

Καλλιέργεια εαρινής πατάτας: Καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές στη Μεσσηνία

Σημαντικές είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες της Μεσσηνίας από τον παγετό τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, έπειτα από αυτοψίες που διενεργήθηκαν.

Ειδικότερα, όπως ενημερώνει με σχετικό έγγραφό της η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτειών της εαρινής πατάτας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο-προφυτρωτικό, και οι απώλειες στην παραγωγή από τον παγετό σε αυτό το στάδιο θα είναι μικρές, με μία μικρή οψίμιση όμως στο φύτρωμα.

Στις πιο πρώιμες φυτείες, του 2ου δεκαπενθημέρου Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, οι ζημιές στο υπέργειο τμήμα των φυτών είναι εκτεταμένες από τις ιδιαίτερα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που έφθασαν τους -5⁰ C και διήρκεσαν πολλές ώρες. Η αναβλάστηση θα καθυστερήσει, ίσως και ένα μήνα και η τελική παραγωγή θα είναι μικρή. Ίσως υπάρξουν και περιπτώσεις που θα αντικατασταθούν καλλιέργειες.

Οι καλλιεργητές εαρινής πατάτας που προσδοκούν σε πρωιμότητα παραγωγής και επίτευξη καλύτερης τιμής και, κατά συνέπεια, αυξημένου εισοδήματος, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στα χωράφια τους με μέτρα αντιπαγετικής προστασίας, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα προβλήματα από τον παγετό.

Τέλος, φαίνεται ότι στα εσπεριδοειδή υπάρχουν κάποιες ζημιές, που όμως αυτές θα μπορέσουν να αποτιμηθούν μετά από ένα δίμηνο.

Στην Τριφυλία

Σε αντίστοιχο έγγραφό της η ΔΑΟΚ Τριφυλίας ενημερώνει ότι στις 25 και 26 Ιανουαρίου εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών προξενήθηκαν ζημιές σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Οι ζημιές εντοπίζονται στη Δημοτική Κοινότητα Φιλιατρών. Ζημιώθηκαν καλλιέργειες πιπεριάς σε θερμοκήπια σε έκταση 10 στρεμμάτων, αναφέρει η εν λόγω Διεύθυνση, η οποία σημειώνει πως παρακολουθεί την εξέλιξη των καλλιεργειών σε καθημερινή βάση.

Χθες και σήμερα θα βρεθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, προκειμένου να έχει συνεργασία με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας, καθώς και των υπηρεσιών της, σχετικά με τις σοβαρές -όπως καταγράφονται- ζημιές στις καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο οποίος επισήμανε ότι οι συνέπειες του παγετού ήταν ιδιαίτερα σημαντικές στην Αργολίδα, ενώ ανησυχητικές είναι και οι πρώτες αναφορές από Κορινθία, Λακωνία και Μεσσηνία.