«Κατά βούληση» άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων της Υπαπαντής

«Κατά βούληση» άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων της Υπαπαντής

Με την «ελευθέρωση» της εστίασης και της διασκέδασης ελπίζει και το εμπόριο

Οι περιορισμοί που ίσχυαν μέχρι προχθές στην εστίαση επηρέαζαν και το εμπόριο, καθώς όλα είναι μια αλυσίδα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργος Εγγλέζος, σημειώνοντας ότι η κίνηση μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοποιητική.

Αύριο που η Καλαμάτα γιορτάζει την πολιούχο της Υπαπαντή τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν ανάλογα με την κρίση των καταστηματαρχών.

Κατά βούληση

Καθώς δεν υπάρχει απόφαση γενικής συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου λόγω των περιορισμών που δεν επιτρέπουν τη σύγκλησή της, όπως εξήγησε ο κ. Εγγλέζος, φέτος η λειτουργία ή μη των καταστημάτων την ημέρα της Υπαπαντής είναι στη διακριτική ευχέρεια των ιδιοκτητών. «Η αργία είναι τοπική και καθώς πλέον η πόλη έχει “απλώσει” αρκετά, οι καταστηματάρχες που είναι πιο μακριά από την περιοχή του κέντρου και της εκκλησίας δε θέλουν να ανοίξουν. Αντίθετα, όσοι είναι κοντά θέλουν να εκμεταλλευτούν την ημέρα και να λειτουργήσουν. Γι’ αυτό κι εμείς είπαμε ότι φέτος είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να αποφασίσουν τι θα κάνουν», είπε ο κ. Εγγλέζος.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι, όταν θα επιτραπεί, σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί θα συζητηθεί και αυτό το θέμα, για να υπάρξει συλλογική απόφαση.

Το ένα επηρεάζει το άλλο

Σε ό,τι αφορά την κίνηση της περιόδου, ο κ. Εγγλέζος σημείωσε ότι μέχρι τώρα είναι υποτονική και όχι η αναμενόμενη. «Τα προβλήματα με την κακοκαιρία και οι περιορισμοί που ίσχυσαν στην εστίαση μέχρι την Κυριακή συνετέλεσαν στο είναι “παγωμένη” η αγορά. Όταν η εστίαση υπολειτουργεί, επηρεάζεται και το εμπόριο, αφού αναγκάζει τον κόσμο να μείνει μέσα και δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να βγει και να ψωνίσει. Όλα αλυσίδα είναι. Όταν επηρεάζεται ο ένας κρίκος, επηρεάζεται και ο άλλος», σχολίασε ο κ. Εγγλέζος.

Εκτίμησε δε ότι το επόμενο διάστημα θα βελτιωθεί η κίνηση στα καταστήματα, ενώ υπάρχει ακόμα ολόκληρος ο Φεβρουάριος με καλές προσφορές και εκπτώσεις. «Υπάρχει δυσκολία στους συναδέλφους και έχουν ανάγκη να κινηθούν για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις. Γιατί όλοι ευελπιστούν σε κάποια έσοδα μόνο για να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες είναι πάρα πολλές. Όλοι πρέπει να καταλάβουν πως, όταν δουλεύουν οι επιχειρήσεις, δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες που επωφελούνται, είναι οι εργαζόμενοι, η εφοδιαστική αλυσίδα και άλλοι πολλοί.

Ο κόσμος να προτιμά τα τοπικά καταστήματα, τα οποία προσφέρουν ποιότητα και καλές τιμές και είναι άλλη η σχέση με τον πελάτη απ’ ό,τι στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Εάν ο καιρός ομαλοποιηθεί, αν και χειμώνα έχουμε ακόμα, μαζί και με τη εστίαση που ελευθερώνεται κάπως και μπορέσει ο κόσμος να κινηθεί, θέλω να πιστεύω ότι θα είναι καλύτερες οι επόμενες ημέρες», κατέληξε ο κ. Εγγλέζος.

Της Βίκυς Βετουλάκη